Att du inte bör använda offentliga wifi-nätverk för att göra bankärenden eller logga in på andra känsliga ställen känner du säkert till. Det kan finnas någon som avlyssnar din trafik och spionerar på lösenord och annat.

Missa inte: 5 snabba saker du behöver veta om usb

Om du har en någorlunda modern router hemma kan du lösa problemet genom att skapa din egen vpn-anslutning. Detta ger dig tillgång till en krypterad tunnel hem till ditt eget säkra nätverk, varifrån du sedan kan surfa vidare utan att någon kan snoka. Dessutom kan du titta på svensk tv från utlandet.

Du behöver bara ställa in din mobil, platta eller bärbara dator att ansluta via vpn när du är ute och rör dig i den trådlösa nätverksvärlden.

ANNONS: Prova F-Secure TOTAL kostnadsfritt och få både internetsäkerhet och VPN i samma prenumeration

Detta kräver att din router har stöd för vpn, vilket de allra flesta av nyare och lite dyrare modell har. Vi visar här hur det går till med en Asus-router. Inställningarna kan se annorlunda ut för andra fabrikat, men principen är densamma. Vi förutsätter att du är någorlunda bekväm med inställningarna för din router.

Det finns också många olika typer av vpn, men vi använder det som kallas pptp, eftersom det är enklast och stöds av alla mobila enheter utan krav på extra mjukvara. Ip-adressen du ska använda är din routers externa adress. Om det finns stöd för att skapa en fast adress, vilket många routertillverkare erbjuder, är detta både enklare och bättre.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsgrad: Svår
Tid: 30 minuter
Det här lär du dig:

  • Att aktivera en vpn-server i ditt hemmanätverk.

Det här behöver du: 

  • Router med stöd för vpn-server