Skapa din egen säkra nätverkstunnel

Aktivera

1. Aktivera. Logga in i din router. Hur du gör detta varierar, och det framgår av routerns handbok. Gå till inställningarna för VPN. Byt till PPTP Server och välj att aktivera vpn-servern. Hur detta går till kan se annorlunda ut i din router än i den Asus i använder.

SKapa server

2. Skapa server. Skriv in ett användarnamn och välj ett svårt lösenord – för att få hög säkerhet. Klicka på Lägg till och sedan på Tillämpa. Nu ska din server vara igång och det är dags att testa om den verkligen fungerar som den ska.

Windows 10

3. Windows 10. Klicka på Startknappen, Inställningar, Nätverk och Internet och VPN. Klicka på Lägg till en VPN-anslutning. Ge den ett namn, skriv in ip-adress, användarnamn och lösenord. Spara. Klicka på nätverksikonen, välj din nya vpn-anslutning och anslut.

Android

4. Android. Med en Android-enhet, gå till Inställningar, och sedan VPN under Trådlöst och nätverk. Klicka på plustecknet, ge anslutningen ett namn och skriv in din ip-adress. Spara. Klicka på den nya anslutningen, ange användarnamn och lösenord och klicka på Anslut.

Fakta

Svårighetsgrad: Svår
Tid: 30 minuter
Det här lär du dig:

  • Att aktivera en vpn-server i ditt hemmanätverk.

Det här behöver du: 

  • Router med stöd för vpn-server