Använder du Windows 10 och har mobilt bredband där du betalar för dataförbrukningen? I så fall kan det vara bra att känna till hur WUDO fungerar.

Missa inte: Så rensar du din kapade och infekterade webbläsare

WUDO är en förkortning för Windows Update Delivery Optimization och det är en bra funktion som kan göra Windows-uppdateringar i ditt hemnätverk smidigare. Men det gäller att vara medveten om vad det handlar om och att du själv måste stänga av funktionen om du inte vill ha den.

Funktionen använder fildelning, både inom ditt eget nätverk och över internet. Det gör uppdateringarna mycket snabbare, men som med all fildelning måste du ge för att få. Det innebär att du också laddar upp, vilket kan kosta dig pengar med ett mobilabonnemang. Om det handlar om en ensam dator måste uppladdningen alltid laddas ned en gång, varifrån det än sker, men det kan ju vara onödigt att behöva ladda upp den också.

Delning av uppdateringar i både nätverk och på internet är aktiverat som standard. Inställningarna är lite gömda, men enkla att ändra.

1. Klicka på Startknappen och sedan på Inställningar.
2. Klicka på Uppdatering och säkerhet, därefter på Avancerade alternativ.
3. Klicka på Välj hur uppdateringar levereras.
4. Nu kan du välja att slå av funktionen helt, eller bestämma att bara köra lokalt i nätverket och inte på internet.

Det senare alternativet är bra om du har mer än en dator i nätverket. Om du har råd att vara lite hjälpsam samtidigt kan du få ännu högre uppdateringshastighet genom att behålla standardinställningen.

Uppdateringsmetod
Välj uppdateringsmetod. Var gärna frikostig, det lönar sig. Men se till att du inte betalar för det.