Stavfel kan förta det du vill skriva, oavsett sammanhang. Det spelar ingen roll hur klokt du skriver – ett enkelt stavfel eller en grammatisk miss kan göra att läsarna fokuserar på helt fel saker.

Lyckligtvis kan många digitala verktyg hjälpa dig. Här tipsar vi om några riktiga guldkorn.

SAOL

Språkappen alla svenskar måste ha

För att skriva god svenska räcker det inte att stava rätt. Det är också viktigt att böja orden korrekt – och att förstå vad de betyder.
Det finns många bra verktyg, och det viktigaste är Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Det här är den inofficiella ”lagboken” för hur ord ska stavas och böjas.
SAOL finns förstås som app och en kul funktion här är korsordshjälpen. Om du ersätter en bokstav med ett mellanslag får du fram alla möjliga kombinationer.

SO

En historisk ordbok

Vill du veta mer om ett ord finns Svensk Ordbok. Här ligger tyngdpunkten inte på stavning utan på vad orden betyder. I likhet med SAOL finns Svensk Ordbok som gratisapp för mobil och platta.
Svenska.se

Tre böcker på en sajt

För att göra det lättare att söka efter ord lanserade Svenska Akademien nyligen sajten Svenska.se. Skriv in ett ord så får du alla träffar från SAOL och SO i samma skal. Du får även text från den Svenska Akademiens ordbok, som beskriver ordens utveckling från 1500-talet och framåt.

Skriv som en journalist

Vid sidan om Svenska Akademien har nyhetsbyrån TT en av de viktigaste språktjänsterna i Sverige. TT:s språkregler används av de flesta nyhetsredaktioner. De beskriver hur man skriver nationalitet och valuta, utländska namn – men också mer grundläggande frågor som när man ska använda stor bokstav och hur man skriver sifferuttryck.


Synonymer

Hitta synonymerna

Det finns ytterligare ett viktigt språkverktyg, och det är en synonymbok. Den bästa digitala varianten heter Synonymer.se och innehåller över 95 000 synonymer och motsatsord.

Bättre språkhjälp än att googla

Ett populärt sätt att ta reda på hur man ska skriva är att googla ett ord eller en fras. Problemet är att internet kryllar av språkfel.
Ett bättre sätt kan vara en Korpus. Det här är en stor samling professionella texter, exempelvis böcker, uppsatser och artiklar. Korp är en populär tjänst som är öppen för alla. Svar på vanliga språkfrågor
Sveriges officiella språkvårdsorgan Språkrådet har en bra sajt och gratisapp. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om svenska språket. En verklig guldgruva!