Läs även:


Medan priset på de dyraste flaggskeppen skjuter i höjden blir det också allt lättare att hitta riktigt bra smarta mobiler för lägre pris. Dels finns det premium-modeller från vissa tillverkare som är bara hälften så dyra, eller ibland en tredjedel, jämfört med senaste Iphone- eller Samsung Galaxy S-modell. Dels finns det riktigt konkurrenskraftiga mobiler i mellanklass som ofta blir förbisedda.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Slutligen finns det numera många bra mobiler i budgetklass som täcker behovet för de allra flesta. Tittar vi på smartphones för runt 2 000 kronor så finns det ett brett utbud modeller från de allra flesta stora tillverkare, med enstaka varumärken som Apple och Oneplus frånvarande då de fokuserar helt på sina flaggskepp. Sen hittar vi här också enstaka tillverkare som fokuserar mest på just budgetklassen.

Test av budget-smartphone
Telefonen, liten men ack så viktig

Vill ha eller behöver ny mobil?

Det är mycket i din smartphone som du kanske är beredd att betala lite extra för, men som du när det kommer till kritan lika gärna hade klarat dig utan.

Behöver du stor 1440p oled-skärm med hdr och stereohögtalare med hifi-ljud? Visst kan det vara trevligt, men en hyfsad ips-skärm på 720 eller 1080p och en inte alltför usel monohögtalare gör jobbet, och det mesta du strömmar har ändå inte kvaliteten som gör att det blir påtaglig skillnad.

Behöver du blixtrande prestanda och lagringsutrymme som i en laptop? Nja, du kan göra det mesta med betydligt mindre. Behöver du extrem lte- och snabbaste wifi-uppkopplingen? Nej, det viktigaste är snarare att den är stabil och pålitlig.

Behöver du verkligen en fantastisk kamera med avancerad optik, zoomlins och massor av ai och avancerad bildprocessor under huven? Eller vattentät konstruktion? Eller trådlös laddning? Eller extrem batteritid? Det sista kan du faktiskt fortfarande få med några av mobilerna i detta test.

Billiga mobiler test
En ny Samsung-mobil för 2 000 kronor eller en för 10 000 kronor? Den senare kanske väcker mer habegär, men den första fyller de flesta smartphonebehov den också.

Fokuserar på det viktigaste

Det de flesta behöver i sin mobil är snarare att den för det första klarar av att kommunicera problemfritt – stabil 3g- eller 4g-uppkoppling, pålitlig wifi, godkänd samtalskvalitet, en skärm som gör det bekvämt och lätt att skicka och läsa meddelanden. Här klarar sig vårt startfält bra. De har alla duglig telefonfunktion och uppkoppling, även om sådant som maxhastighet och ljudkvalitet vid samtal kan variera.

Mobilen behöver ett färskt operativsystem som stödjer de appar du använder för det, samt sådant som sociala medier, film- och musiktjänster, bank-id och andra småappar i vardagen. Det har inga av våra testade mobiler problem med. Det är minst Android 8.1 och för det mesta Android 9 i samtliga, vilket bör vara nog för komplett app-stöd i åtminstone ett par år.

Det som skiljer mobilerna i denna prisklass mest åt är dels prestanda, dels kvalitet på kamerorna. Ingen är så långsam eller fotar så dåligt att den är oanvändbar, men det kan bli en avgörande faktor att välja bort en mobil, då konkurrenterna är lika bra på allt annat och mycket bättre på dessa punkter. Det beror helt enkelt på vad du tolererar.

Lite väntetid när du öppnar appar och seg scroll på webbsidor kanske inte är ett problem för dig, det är en smaksak. Och fotar du hellre med separat kamera eller inte ställer några större krav än att man ska känna igen motiven, så kan du välja vilken som helst av dessa mobiler.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp tillverkare som på senvåren 2019 hade telefoner i prisklassen 1 500 till 2 500 kronor släppta senaste året till försäljning i svenska butiker, och bad dem ställa upp med en telefon. Sju tillverkare hade modeller att bidra med och enheter att låna ut, och vi kunde komplettera startfältet med två telefoner lånade av en lokal butik. Fyra modeller var testade sedan tidigare, men vi tog in en av dem för nytest då den uppgraderats från Android 8 till Android 9. Övriga tre har fått ny bedömning utifrån aktuellt pris och konkurrensläge.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning och uppdatering av operativsystem. Prestandamätning skedde med senaste version av Antutu Benchmark, Geekbench och 3Dmark. Enstaka mobiler saknar vissa mätresultat då tillverkaren blockerat användning av programmet eller hårdvaran inte stödjer en viss mätmetod.

Prestanda och telefonens allmänna kvaliteter bedömdes också manuellt med 2-3 dagars kontinuerlig vardagsanvändning, inklusive videoströmning på Youtube, arbete i Microsoft Word Mobile, Google Drive, kamerafotning och navigering i Google Maps.