Läs även:
>> Test av mobiler i mellanklass – 2500 kr - 4000 kr
>> Mobiler med Android GO (alla under tusenlappen)

Går det att få en riktigt bra smartphone på en begränsad budget, och hur billigt kan det bli innan egenskaperna blir för dåliga för att det ska vara värt att snåla? Vi har tidigare testat dyra flaggskeppsmobiler, mellanklassmobiler runt 4 000-5 000 kronor och även budgetlurar runt 3 000-kronorsstrecket. Men vad händer om vi går ner ytterligare en nivå i pris? Håller nya telefoner för mellan 1 800 och 2 500 kronor för de krav vi ställer på en modern smartphone?

Kanske behöver du en extra mobil men är inte beredd på att lägga upp 5 000 kronor för den. Kanske vill du ha bra men billiga mobiler med all modern teknik och färskt operativsystem för säkerhetens skull att sätta i händerna på barnen.

Klarar (nästan) allt

Eller så har du helt enkelt inte behov av en mobil med topprestanda. Då kan telefonerna i detta test ge dig allt du behöver.

De ringer och videochattar, kör sociala appar, kartor och gps, bank-appen och digitala id:t, fotar (om än inte så snabbt) och filmar (om än inte i 4k eller med bästa stabiliseringen), surfar och spelar film och musik utan några som helst problem. Kanske inte med bästa bild- och ljudkvalitet och kanske med lite fördröjning här och var, men lite får man kompromissa om man ska pressa priset.

Telefoner
Några av lurarna som tävlar om testvinnartiteln

Många vill vara med

Telefonerna i detta test är alla släppta under de senaste åren. En del låg i en högre prisklass när de lanserades, men har fallit i pris och några är helt nylanserade med riktigt lågt startpris. Här hittar vi ett brett utbud av tillverkare, däribland väletablerade tillverkare med bra renommé, intressanta kinesiska uppstickare och ett kärt gammalt återseende.

För det mesta när vi testat mobiler är lägstanivå i de flesta moment mycket hög och lurarna skiljer sig rätt så lite åt när det gäller det grundläggande. När vi kollar in detta extra prispressade startfält börjar dock en del problem uppenbara sig.

Bra på olika saker, sämre på andra

För att hålla nere kostnaden väljer olika tillverkare att kompromissa med olika saker. Sådant som nfc-chip och usb c-kontakt är sällsynt, och det finns också enstaka modeller som fortfarande kör Android 6. Vanligt är däremot sådant som stöd för dubbla sim-kort. Skillnaden i prestanda, batteritid, kvalitet på högtalare och bildskärm, kamerans pålitlighet och mer subjektiva saker som premiumkänsla i materialval och byggkvalitet är också större här är bland mobiler för en tusenlapp till.

Här hittar vi en och annan telefon som inte lever upp till förväntningarna, även om de ju på grund av priset är lågt ställda. Men också en och annan som överraskar positivt. Vinnare i testet är Samsung Galaxy A3, men flera andra överraskar med bra prestanda trots ett lågt pris.

Du prenumererar väl på M3:s Youtube-kanal?

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp mobiler som vid testtillfället hade ett pris på max 2 500 kronor. Därefter valde vi ut den enligt specifikationer bästa modellen från vardera tillverkare. Artikeln består av enstaka tester från när telefonerna lanserades, med korrigeringar för pris och mjukvaruuppdatering, omtestade mobiler i den mån vi kunnat få tag på samma modeller, och helt nya mobiler vi inte testat tidigare. Ett flertal mindre tillverkare fick vi inte tag på telefoner från i tid till testet.

Äldre och nyare modeller har bedömts utifrån hur de står sig i dag i denna prisklass, och har fått omdöme och betyg därefter. Därför kan enstaka mobilers betyg skilja sig från tidigare tester av samma modell.

Telefonerna testades fabriksåterställda och prestandamättes med Geekbench 4 för cpu-prestanda, 3dmark Ice Storm Unlimited för grafikprestanda och Antutu Benchmark 6 för blandad användning. Övriga egenskaper bedömdes manuellt med telefon- och Messengersamtal, videouppspelning via Youtube, musikuppspelning via Spotify Premium, bläddring i artiklar på M3.se, läsning av pdf-filer, fotning och filmning i kamerornas maximala upplösning samt gps-navigering i Google Maps.

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3385 kr