Läs även:
>> Test av mobiler i mellanklass – 2500 kr till 4000 kr
>> Mobiler med Android GO (alla under tusenlappen)

Även om maxade Iphone- och Galaxy-modeller är lockande är det ju faktiskt inget som du absolut behöver. Ser vi till grundläggande smartphone-behov så kommer du väldigt långt på lägre prestanda, enklare bildskärm och kamera, färre avancerade funktioner och långsammare uppkopplingar. En mobil i budgetklass kan fortfarande ringa, fota, kolla på video, köra mobilt bank-id, beställa en Uber och sända dig i rätt riktning med gps-navigering. Kanske inte lika rappt och med samma lyxkänsla, men betydligt skonsammare för ekonomin.

Det är hög klass på en genomsnittlig mobiltelefon numera. Mellanklassmobiler med prislappar på runt 4 000 kronor är lika bra som premiummobilerna var för två till tre år sedan, och saknar väldigt lite funktionsmässigt.

Nio heta kandidater

Men hur mycket telefon får du om du väljer att betala hälften av det? Är det fortfarande samma höga lägstanivå i kvalitet, prestanda och funktioner om vi letar oss ner till mellan 2 000 och 2 500 kronor för en ny mobil.

Här har vi testat ett gäng smartphones som alla släppts under 2018 och som finns att köpa för max 2 500 kronor. De flesta ligger på precis den prislappen, 2490 eller 2495 kronor, men vissa ligger på 2 000 kronor och en modell är till och med billigare än så.

Smartphones
Telefonen, liten men ack så viktig

Stor variation och olika fokus

I den här prisklassen visar det sig vara stor skillnad mellan telefonerna. Vi hittar ett par modeller som utmärker sig med nischade specialegenskaper, från extra pedagogiskt gränssnitt och hörhjälp till brutalstora batterier för lång drift.

Skillnaden i prestanda är också påtaglig. En del tillverkare har satsat extra på snabb processor, medan andra bantar den och istället trycker in extra minne. En del imponerar med bildskärmar över förväntan men ger oss sämre kvalitet i ljuset, ett par andra gör precis tvärtom. Dessutom varierar batteritiden stort, även mellan mobiler med samma eller liknande storlek på batteriet.

Budget på olika sätt

Värt att ha i åtanke i denna lägre prisklass är att vi får dras med en del saker som känns påtagligt omoderna. För det första är det många modeller som fortfarande levereras med en gammal version av operativsystem. Android 7 är fortfarande vanligt, trots att det handlar om mobiler släppta 2017. Ungefär hälften av utbudet har ännu inte gått över till Android 8.

För det andra är det nästan uteslutande mikro-usb-kontakter för batteriladdningen. Endast en av våra testade mobiler kör usb-c. Det känns trist, och vi undrar när branschen helt ska släppa den opraktiska gamla kontakten.

Slutligen får du räkna med klart sämre kameror än i prisklassen strax över. Är foto viktigt för dig gör du klokt i att titta på telefoner över 3 000 kronor istället. Under 2 500 kronor varierar kvaliteten från dålig till bara godkänd.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp och bjöd in samtliga tillverkare vi kunde hitta som hade telefoner som matchade våra kriterier; smartphone för mellan 1 500 och 2 500 kronor i en större svensk butik, alternativ till försäljning direkt från tillverkaren, med säljstart under 2018. Av 13 tillfrågade leverantörer var det nio som hade aktuella modeller att ställa upp med. Övriga fyra utgick då deras befintliga modeller var utgående, eller inte kunde levereras i tid till testet.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning och full uppdatering av operativsystemet. Prestanda mättes med Antutu Benchmark, Geekbench 4 och 3dmark samt bedömdes manuellt med navigering på webbsidor, gps-navigering i Google Maps, läsning av pdf- och Word-filer i Microsoft Office Mobile, uppspelning av Youtube-video och diverse mobilspel.

Moto Z Play Pris vid test: 3888 kr.

Bästa pris just nu: 3385 kr