Nokia 3 (dual sim) – snygg mobil för inga pengar

Med tanke på priset är vi positivt överraskade av byggkvaliteten och designen, som har premiumkänsla i stil, chassi och materialval. Telefonen har mjukt rundad aluminiumram runt om. Vi får visserligen ett bakstycke i plast men med gedigen känsla och en matt greppvänlig yta. Bakstycket är dock inte löstagbart så batteriet är fast monterat. Det är lite synd, utbytbart batteri hade varit ett plus.

Nokia 3
Nokia 3 är en av de mest bekväma telefoner vi testat på ett bra tag. I alla fall till det yttre.

Elegant men enkel

Framsidan är heltäckt med upphöjt 2,5D-glas och allt som allt känns Nokia 3 mer som en mobil i 4 000-kronorsklass. Vi skulle säga att den till och med ger ett elegantare intryck än sitt storesyskon. Dessutom gillar vi formatet. 5-tumsskärm istället för 5,2 tum gör att den är lite kompaktare på bredden och exemplariskt bekväm att greppa.

Nokia 3
Mikro usb-kontakt, monohögtalare och navigeringsnappar som nästan inte syns.

Begränsade prestanda

Budgetkänslan blir dock mer påtaglig när vi slår på telefonen. För givetvis har Nokia fått kompromissa med en hel del för att få ner priset. Här sitter en Mediatek-systemkrets med åtta kärnor á 1,3 GHz. På pappret är det inte så mycket sämre än vad som sitter i Nokia 5, men det är klar klasskillnad, både i benchmarkresultat och upplevelsen vid vardaglig användning. Även sådant som svepningar mellan startsidor, att skrolla i webbsidor eller navigera i menyer sker här med märkbar släpighet.

Läs mer. Bästa topp-mobilerna just nu

Skärmen består av en ips-panel på 720p, och ger oss visserligen en tydlig och skarp bild, men dras med relativt låg ljusstyrka, vilket kan ställa till problem ute i solskenet. Den har också ovanligt kalla färgtoner som inte går att justera. Det är inget som stör för det mesta, dokument och webbsidor upplevs som godkänt neutrala, men om du tar foton och till exempel postar på Instagram eller Facebook så kan de få en helt annan ton och mättnad än vad du såg när du tog bilden.

Batteri

Med ett relativt litet batteri på 2 620 mAh klarar Nokia 3 med nöd och näppe en aktiv dag av användande. Framåt tresnåret börjar vi oroligt se oss omkring efter ett uttag för att ladda den, men det visar sig att den räcker ett par timmar till på de sista procenten. Däremot klarar den videouppspelning bättre, kanske tack vare strömsnål grafikkrets och en relativt ljussvag skärm.

Nokia 3
Nokia 3 kan stoltsera med Android så som Google designade det.

Nya Nokia-smartphones utmärker sig med sin helt rena Android-installation (så när som på, tror vi, den egna kamera-appen och en app som innehåller supportinformation). Det ser vi annars bara i Googles egna telefoner och i Lenovos Moto-lurar. Visserligen slänger konkurrenterna ofta med en del egna smarta extrafunktioner, men vi uppskattar verkligen att HMD behåller Googles originalvision för gränssnittet, som i Android 7 är bättre än någonsin. Det borde fler tillverkare göra, även om de också lägger till bonusfunktioner.

>> Läs fullständigt test av Nokia 3 kamera, system och mer här

Omdöme

Man får vad man betalar för, och Nokia 3 har snålprestanda, snålskärm, snålkamera och snålt med funktioner. Är du ok med den kompromissen får du dock en grymt snygg liten lur som klarar av det mesta i vardagen – om än i sin egna takt. Lägger på en femhundring på din smartphonebudget får du dock ett rejält lyft i kvalitet, till exempel med Nokia 5 eller med Moto G5.

Nokia 3

Fakta Nokia 3 Dual Sim

Tillverkare:HMD/Nokia
Systemkrets: MediaTek MT6737
Processor: 1,3 GHz quad core
Grafik: Mali-T720 MP2
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (294 ppt)
Kameror: 8 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetoooth 4.1, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim
Batteri: 2 650 mAh, 9h 10min webbvideo (wifi), 7h blandad användning (4g), ca 15h samtal (3g)
Storlek: 14,4 x 7,2 x 0,85 cm
Vikt: 139 gram
Pris:1 490 kronor hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 27 670 poäng
Geekbench 4: 1 411 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 3 679 poäng

plus

Utmärkt design och byggkvalitet
Helt rent Android
Lågt pris

minus

Ljussvag skärm
Låga prestanda
Svagig kamera

Betyg 6 av 10

Nokia 3 Dual SIM Pris vid test: 1375 kr.

Bästa pris just nu: 1287 kr