Sony Xperia L1

Sony kämpar i budgetklassen

Första intrycket av Sony Xperia L1 är allt annat än positivt. Det är en tung, tjock och plastig historia som varken imponerar i byggkvalitet eller i design. Men den är praktiskt att använda, med smarta, reptåliga ytor, bekvämt grepp och stora tydliga knappar. Det är tur det för med sin 5,5-tumsskärm är Xperia L1 en rejäl sak att hålla i. Kanterna på långsidorna av skärmen är dock rätt så smala, så den blir inte onödigt bred.

720p-upplösning på en 5,5 tum stor skärm ger oss tydliga pixlar när vi tittar nära. Skärmen har inte heller de bästa betraktningsvinklarna, och håller vi den snett i höjdled får vi färgskiftningar i ljusa partier av bilden. Annars är det en relativt ljusstark skärm, som ger oss klara, om än lite kalla färger. Drar vi upp ljusstyrkan i topp blir dock kontrasten lidande och mörka partier i bilder blir grå.

Xpeoa l1

Ljudet från högtalarna är supertunt men detaljrikt och rent. Även i hörlurar saknas tryck i bas och mellanregister. Sony ger oss goda möjligheter att ställa in ljudet efter eget tycke och smak med equalizer och olika surroundlägen. Tyvärr klarar inte hårdvaran av att leverera varken kraftfull bas eller hög maxvolym, hur vi än trixar med inställningarna.

Prestandamässigt ligger Xperia L1 klart efter. Dess fyrkärniga Mediatekkrets får vissa problem med lagg både i Sonys egna gränssnitt och vid tyngre webbsidor och en del appar. Xperia L1 kör Android 7 med Sonys egna gränssnitt. Det är lite tungrott, men har en del smarta verktyg som till exempel schemaläggning av funktioner.

Trots ett normalstort batteri är batteritiden verkligen inte imponerande. Troligen är det stor skärm och inte så effektiv processor som ställer till det. Sony har lagt till lägena ”stamina” och ”ultra-stamina” som kan förlänga batteritiden, men på bekostnad av en hel del funktionalitet.

Sonys trumfkort var länge kamerabiten, men företaget har fått kämpa med ojämn kvalitet senaste tiden. Kameran i Xperia L1 är både bra och dålig på en gång. Vi får en seg och opålitlig autofokus som inte riktigt går att lita på ens i bra ljus. Men har du tålamod med den kan du få snygga bilder, om du lär dig att pilla runt med inställningarna i manuellt läge. Fotar du i mörker är brusnivån ovanligt låg.

Fakta Sony Xperia L1 G3311

Kontakt: www.sony.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6737 / 4x 1,45 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Inget.
Batteri: 2 620 mAh, 5h 45min webbvideo (wifi), 6h 10min blandad användning (4g), ca 11h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 2 000 kr
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 38 728 poäng
Geekbench 4: 1 806 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 609 poäng

plus

Bekväm att greppa trots formatet.
Usb c.

minus

Stor och tung.
Pixlig skärm.
Måttliga prestanda och batteritid.
Ojämn kamera.

Betyg 4 av 10

Sony Xperia L1 G3311 Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1695 kr