Sony Xperia L3: Billig mobil med bra ljud och bild

Sony släppte både flaggskepp och mellanmobilen under våren, som har fått mycket uppmärksamhet, kanske främst tack vare nytt extra avlångt skärmformat. Men de passade också på att smyga ut Xperia L3, en ny budgetmodell med prislappen 1 990 kronor.

Den har mer traditionell design, 18:9-skärm och centimeterbred list ovanför och nedanför, ett enkelt men stilrent yttre, med Sonys typiska lite fyrkantiga design och blank plast i både bakstycke och runtom. Luren är relativt smal, men vi upplever den ändå som rätt klumpig då den är någon millimeter tjockare än de flesta alternativ. Vår testade modell är anonymt svart, men den finns också i guld- och silverutförande.

Alla knappar och även en avlång fingeravtrycksläsare sitter på ena långsidan, och på den andra sitter enbart en lucka för simkorts- och sd-kortsplats. Det är en ovanlig placering av knappar, med på-knapp längst upp, och volymkontroll på nedre halvan. Det kan ta tid att vänja sig och inte trycka fel om du är van vid ett annat upplägg. Fingeravtrycksläsaren är inte heller helt pålitlig, och det tar flera försök innan vi registrerat ett som mobilen känner igen konsekvent.

Sony Xperia L3

Xperia L3 får pluspoäng på framförallt två punkter. Det är en utmärkt mobil i sin prisklass om du ofta tittar på film, då den har riktigt behaglig skärm för det, med jämna färger, manuell vitbalanskontroll och fin kontrast. Upplösningen är på 720p, men i det här formatet är det godkänt, och de fina färgerna väger upp det. Maximala ljusstyrkan är dock måttlig så håll dig inomhus eller i skuggan, annars ser du inte mycket.

Likaså har den övertygande ljud. Krispigt och rent i dess högtalare, om än med lite svag bas, och överraskande bra när vi pluggar in ett par hörlurar. Det är inte flaggskeppsklass, men riktigt bra i prisklassen.

På andra punkter blir vi tyvärr mindre imponerade. Xperia L3 drivs av en Helio P22, en Mediatek-krets med åtta processorkärnor som ger den fint flyt i multitasking, men ingen vidare prestandatopp. Det är ofta vi känner att enstaka uppgifter segar ner systemet, som ovanligt tunga webbsidor eller dokument.

Batteritiden är godkänd, med ett 3 300 mAh batteri under huven och rätt så beskedlig prestanda får vi på ett ungefär vad vi förväntar oss – en full arbetsdag av intensivt användande eller normalanvändning från tidig morgon till sängdags.

Kameran är samma dubbeluppsättning som de flesta andra i denna prisklass, en ”normal” budgetkamera av godkänd klass, och en liten extrakamera för djupseende och bokeh-foto. De gör bägge jobbet plikttroget, men utan någon vidare finess. Utomhusbilder blir tydliga men lite bleka i kontrast och färgmättnad. I mörka rum fotar den också pålitligt, men med påtagligt brus i bilden.

Omdöme

Bästa kontrast och färghantering i skärmen samt bästa ljud i prisklassen kan Sony komma långt med, om det är det viktigaste för dig. Tyvärr underpresterar den rejält på andra viktiga punkter. Kameran är bara knappt godkänd, telefonen tappar rejält i prestanda mot flera konkurrenter – och att vi inte får Android 9 är en besvikelse för en telefon släppt i år.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Xperia L3
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Helio P22 MT6762
Processor: 8 st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: PowerVR GE8320
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1570x720 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med Xperia UI
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 300 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), 10h blandad användning (4g), ca 19h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,2 x 0,9 cm
Vikt: 156 gram
Rek. pris: 1 990 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 78 209 poäng
Geekbench 4: Ej mätt
3dmark Ice Storm Unlimited: 10 671 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 430 poäng

plus

Snygg skärm trots låg upplösning.
Bra högtalare och ljudkrets.
Stilren design.

minus

Måttliga prestanda.
Halvdan kamera.
Gammalt Android.

Betyg: 3 av 5

Sony Xperia L3 Dual I4312 Pris vid test: 1390 kr.

Bästa pris just nu: 1490 kr