Här hittar du fler billiga mobiler vi testat under 2017 och som fortfarande säljs. Omdömen och betyg gäller för när vi testade dem, och eftersom de är lite äldre så de går inte att jämföra med de nya modeller på föregående sidor i detta test.


Doogee BL5000: Extra av allt, utom prestanda

Doogee är en av ett otal kinesiska tillverkare som liksom Xiaomi har börjat leta sig in på den svenska marknaden. Precis som för Xiaomi så finns det också en del butiker som direktimporterar Doogees lurar och säljer till lägre pris eller beställer direkt från Kina, men dessa väljer vi att inte testa. Köper du den via officiell kanal, i Doogees fall Perifa, får du rätt lokalisering och vanliga svenska garantier. Det är det värt, tycker vi.

Och Doogee BL5000 är en prisvärd telefon med intressanta egenskaper. För det första är det en rejält stor och tung mobil. Det beror dels på en 5,5-tumsskärm och rätt så breda skärmkanter på sidorna, men framför allt på att tillverkaren har stoppat in ett jättebatteri på hela 5 050 mAh. Står du ut med en två hekto tung, centimetertjock mobil så är det absolut värt det för den extra batteritiden. En effektiv snabbladdare medföljer också.

På framsidan har luren böjt glas i Galaxy S8-stil, och vanlig fingeravtrycksläsare nedtill. Skärmen är en ljusstark ips med 1080p-upplösning, och vi hittar inget avsevärt att klaga på där. Ljudet är däremot inget att hurra för, dess två högtalare i nederkant ger oss tunt och spretigt ljud utan bas och nästan inget mellanregister alls. Ljudet i hörlurar och vid samtal är mer acceptabelt.

Doogee BL5000

Runt om har Doogee BL5000 en mattsvart metallram och bakstycket är i blank plast. Luren har en del skarvar i konstruktionen, och baksidan drar till sig precis alla fingeravtryck. Även om vi imponeras av en del specifikationer och funktioner är det en påminnelse om att det fortfarande är en budgettelefon.

Även processorn vittnar om det. Här sitter en Mediatek-krets med åtta processorkärnor som ger den en prestanda lite under snittet. På pappret tycker vi den borde klara sig bättre än vad den gör, men när Doogee BL5000 dessutom har 1080p-skärm och ett rätt så krävande eget Android-skal märks det tydligt i användarupplevelsen. Vi får en hel del lagg i gränssnittet och viss seghet i både webbsurf och i vanliga appar som Facebook. För övrigt är det väldigt generöst med minne, med tanke på prislappen. Vi får hela 64 GB lagring, där de bästa konkurrenterna bara ger oss 32 GB.

Doogee BL5000 är enda mobilen i testet med dubbel kamerasensor baktill, något vi vanligen bara ser i dyrare telefoner. Här känns det dock lite överambitiöst, och vi kan inte se att det resulterar i bättre bildkvalitet än hos konkurrenterna. Den tar som de flesta mobiler numera pålitliga bilder utomhus och lyckas dessutom rätt så bra med blixtfotning inomhus. Färger blir dock överlag bleka.

Autofokusen är också långsam överlag. Doogees kameraapp är riktigt ambitiös med allt från ansiktsigenkänning, hdr och manuellt läge till skönhetsfilter för selfies, men det hade krävts mer kraftfull processor.

Doogee BL5000 kör Android 7 med eget gränssnitt, ett som mer ser ut som Android 6 med central knapp för appmeny. Det är mycket som händer här och rätt mycket som är mer förvirrande än hjälpsamt. Gränssnittet går att anpassa på alla möjliga sätt, från grafiska effekter till geststyrning, enhandsläge och navigering med skärmikoner.

Vi får också med en massiv nyhetsflödesapp som ligger permanent ett svep till vänster, och vi ser inte att det finns något sätt att stänga av den. Vi ställer oss undrande till hur många som verkligen uppskattar allt detta, och hade hellre sett att Doogee gjorde som till exempel Nokia, och bara gav oss Android utan en massa onödigheter.

Fakta Doogee BL5000

Kontakt:www.perifa.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6750T / 8x 1,5 GHz
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13+13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Plats för dubbla simkort
Batteri: 5050 mAh, 14h 15min webbvideo (wifi), 16h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,6 x 1,05 cm
Vikt: 205 gram
Pris: 2 039 kr
Läs mer här!

Prestanda:
Antutu benchmark 6: 37 977 poäng
Geekbench 4: 1 422 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 5 350 poäng

plus

Bra ljusstark bildskärm.
Extra mycket minne och lagring.
Extremt bra batteritid.

minus

Stor och tung.
Ingen vidare prestanda.
Rörigt gränssnitt

Betyg: 7 av 10


Doro 8040: Smart mobil tar seniorer på allvar

Doros telefoner är speciellt designade för att passa för seniorer och användare med vissa funktionshinder. Det märks framför allt på inbyggda funktioner för användare med nedsatt hörsel, högtalare optimerade för volym och röståtergivning, samt möjlighet att använda med hörapparater som stödjer hörselslinga. En annan funktion är en inbyggd larmknapp som kan användas för att kontakta till exempel anhöriga eller en larmcentral.

Den senaste Doro-modellen heter 8040 och är en rejäl uppgradering från tidigare modeller. Det är fortfarande inte någon direkt premiumtelefon, och jämför vi den med andra lurar i samma prisklass ligger den fortfarande efter i specifikationer och prestanda, men då får vi ju räkna med att man betalar lite extra för just hörsel- och larmfunktionerna.

Doro 8040

Doro 8040 har dock klart acceptabel lägstanivå för vanlig användning. Det innebär att webbsidor och enklare appar som Facebook och Youtube flyter på utan större problem, dess skärm med ips-panel på 720p är inte fantastisk men skarp nog, och kameran är mer användbar än tidigare. Framför allt selfie-kameran framtill som tidigare var på 0,3 megapixlar och här är uppe på två. Nu kan vi ringa Skype-samtal utan att skämmas. Kameran baktill är på beskedliga åtta megapixlar och mer i klass med en äldre budgettelefon. Den är inte dålig, men klart efter andra mobiler i denna prisklass.

Till det yttre är Doro 8040 lite tjock men mycket bekväm att hålla i, med en mix av aluminium och plast med hög kvalitetskänsla. Telefonen har precis som föregångaren tre fysiska navigeringsknappar under skärmen. På sidan sitter en ytkontakt som gör att den enkelt kan ställas ner i ett bordsställ för laddning. Då fungerar den också som en klocka. Här lär du behöva ställa Doro 8040 varje natt, för batteritiden är tyvärr inte så imponerande.

Ett annat sätt Doro senioranpassar sina smartphones är med ett eget Android-gränssnitt som ska förenkla användningen och guida dator- och smartphoneovana användare genom dess olika funktioner. Det kan vara en bra hjälp för novisen, men kan också vara förvirrande. Om du inte tänker som den som designat gränssnittet är det väldigt lätt att gå vilse.

Detta läge är på som standard men i 8040 går det att stänga av och välja ett mer traditionellt Android-upplägg också, fast med extra stora ikoner och tydlig text. Det gick inte i föregångaren, så det uppskattar vi. Bara för att en användare är senior och kanske har nytta av hörhjälp och larm behöver det inte betyda att hen inte kan förstå sig på ett vanligt smartphonegränssnitt.

Doro 8040

Fakta Doro 8040

Testad: November 2017
Kontakt: www.doro.se
Systemkrets / processor: Mediatek MT6738 / 1,5 GHz quad core
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (294 ppt)
Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Trygghetslarm, laddningsdocka, stöd för hörslinga
Batteri: 2920 mAh, 5h 35min webbvideo (wi-fi), ca 7h 10 blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 7 x 1-1,15 cm
Vikt: 162 gram
Pris: 2 490 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 35 888 poäng
Geekbench 4: 1 734 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 601 poäng

plus

Många smarta extrafunktioner
Utmärkt ergonomi
Bra bildskärm
Bra ljud för samtal

minus

Låga prestanda
Trista högtalare för media
Fortfarande halvdan kamera
Kort batteritid

Betyg: 7 av 10


Huawei Honor 8 Lite håller stilen

Bra valHonor 8 Lite som lanserades tidigare i år är till det yttre väldigt lik sin dyrare kusin Honor 8 som kom förra hösten. Den har precis samma snygga design med 2,5d-glas både baktill och framtill samt aluminiumram runt om. Lite-versionen är också aningen lättare, men faktiskt större, än Honor 8. Skillnaden är dock så marginell att den knappt märks.

Honor 8 Lite har samma fingeravtrycksläsare på baksidan, och en snygg och skarp 5,2-tums ips-skärm med 1080p-upplösning. Såvitt vi kan se är det samma skärm som i Honor 8. I underkant sitter högtalare som ger ganska så platt ljud. Det är stereo, men då högtalarelementen sitter nära varandra hörs det knappt. Ljudet vid samtal och ljudet med hörlurar är bättre, och hamnar en bit över snittet för budgettelefoner.

Honor 8 Lite

Honor 8 Lite har som så många andra billigare mobiler mikro-usb istället för mer praktiska usb typ c som laddningskontakt. Den har inte heller dubbelkameran baktill som Honor 8 har, utan bara en vanlig enkel mobilkamera. Lasersikte och extra färgton i led-blixten har också bantats bort. Kameran tar detaljerade, om än underexponerade bilder med låg färgmättnad i dagsljus, och har en del problem med brus i mörka miljöer. Överlag är den dock godkänd, och kommer dessutom med samma smidiga och funktionsrika kameraapp som alla Huawei-mobiler.

Prestandamässigt är Honor 8 Lite snabb nog för både surf och media, och en av de kraftfullare mobilerna i denna prisklass. Grafiktunga spel, avancerad fotografi och filmning kan vara en utmaning, men det mesta annat klarar den galant. Tack vare ett 3 000 mAh-batteri och den hyfsat energieffektiva systemkretsen Kirin 655 får vi en stadig batteritid som räcker en bra bit över en normal arbetsdag.

Honor 8 Lite levereras med Android 7 och nya versionen av gränssnittet EMUI. Det är ingen favorit, då det har en del irriterande egenheter och ett upplägg utan Androids applåda. Men på senare tid har det storstädats bland funktionerna, och numera har vi fler funktioner som är snabba att nå via notifieringsfältet. Dessutom går det att välja en central appmeny, om så önskas.

När vi först testade Honor 8 Lite fick den en sjua i betyg. Men här blir det faktiskt ett höjt betyg. Huawei har fixat till ett par småsaker i mjukvaran som irriterade tidigare. Priset har också gått ner, vilket gör den till en attraktivare köp.

Fakta Huawei Honor 8 Lite

Kontakt:www.honor.se
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 655 / 4x 2,1 GHz + 4x 1,7 GHz
Minne: 3 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, plats för dubbla simkort
Batteri: 3 000 mAh, 8h webbvideo (wifi), 8h 20min blandad användning (4g), 15 h samtal (3g)
Storlek: 14,7 x 7,3 x 0,76 cm
Vikt: 147 gram
Pris:1 890 kronor hos Proshop.

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 57 354 poäng
Geekbench 4:3 225 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 11 263 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Bra skärm för prisklassen.
Förbättrat användargränssnitt.
Bra prestanda.

minus

Allt glas gör den lätt att smutsa ner.
Inga vidare bra högtalare.

Betyg: 8 av 10


Lenovo Moto G5: Moto G krymper och uppgraderar

Lenovos Moto-telefoner har länge hört till våra favoriter, och årets budgetmodell Moto G5 gör oss inte besvikna. Det är på flera punkter en förbättring mot förra årets Moto G4, och inte bara tack vare uppgraderad hårdvara. För det första är formatet behändigare, med femtumsskärm mot tidigare lite väl breda 5,5 tum. Det är fortfarande en riktigt trevlig 1080p-panel med ips-teknik, klara färger, god kontrast och högre punkttäthet.

Två andra saker vi inte gillade i Moto G4 var tveksam ljudkvalitet i samtal, samt en jobbig fingeravtrycksläsare. Dessa saker har Lenovo åtgärdat. Fingeravtrycksläsaren är av samma breda typ som i till exempel en Samsung Galaxy S7. Den går även att använda som hem-, back- och växlingsknapp, på samma sätt som i Huawei P10. Samtalsljudet låter bättre än i Moto G4, däremot är högtalaren för mediauppspelning och ringsignaler bland det tunnaste och plattaste vi hört på längre.

Vi är inte heller förtjusta i själva designen och konstruktionen. Lenovo själva pratar om att Moto G5 ska ha mer premium-känsla än Moto G4, men även om det är metall i delar av skalen denna gång så infinner sig inte just känslan. Vi får en trist, dammsamlande kant runt skärmen, och även om skalet är en kombination av plast med metallisk finish och lättmetall så är intrycket en ganska plastig historia.

Moto G5

Moto G5 är en av mycket få smarta mobiler i dag som faktiskt har löstagbart batteri. Luren levereras med batteriet vid sidan av, så det första vi får göra är att lossa bakstycket och stoppa dit det, tillsammans med sim-kort som också sitter under locket. Moto G5 stödjer dubbla sim-kort och en av kortplatserna kan även hålla ett mikro sd-kort.

Inställningen för hemknapp, och även Motos uppsättning av geststyrningar och ett par andra småsaker ligger inte i vanliga inställningsmenyn, utan nås via en separat app. Förutom denna och en egen klockwidget snackar vi annars en ren Android 7-upplevelse.

Prestandamässigt överraskar inte Moto G5. Det är samma processor här som i Nokia 5, fast en extra gigabyte ram-minne. Batteritiden får dock bara knappt godkänt. Däremot får den plus i kanten för snabb laddning. Tyvärr via mikro-usb istället för usb typ c.

Kameran har 13-megpixelsensor och producerar snygga, skarpa och ljusmässigt väl avvägda bilder i de flesta situationer, med överraskande lite brus i lågt ljus. Det drar lite åt kalla toner vid utomhusfoto, men inte så mycket att det stör. Autofokus är överraskande snabb, men vi saknar en hel del funktioner som vi får i dyrare mobiler.

Fakta Moto G5 3GB

Kontakt:www.lenovo.com/se
Systemkrets/processor: Snapdragon 430 / 8x 1,2 GHz
Minne: 3 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, utbytbart batteri
Batteri: 2 800 mAh, 6h 40min webbvideo (wifi), 7h 10min blandad användning (4g), 17h samtal (3g)
Storlek: 14,4 x 7,3 x 0,95 cm
Vikt: 148 gram
Pris:1 690 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 44 797 poäng
Geekbench 4: 2 276 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 488 poäng

plus

Skarp bildskärm.
Rent Androidgränssnitt.
Bra kamera.
Priset.

minus

Känns mer budget trots metallskal.
Inget vidare ljud (förutom vid samtal).
Tveksam batteritid.

Betyg: 7 av 10


LG Q6 – billig mobil med inspiration från premiummodeller

Den stora trenden i smartphonevärlden under förra året var extra avlånga 19:8-skärmar. De flesta flaggskepp fick skärmar som täckte mer av framsidan, och även en del mellanklassmobiler experimenterade med det nya formatet. Nu har vi testat den billigaste hittills, nya LG Q6 som designmässigt går i samma fotspår som G6 och V30, men med ett pris på under 2 500 kronor.

LG Q6
Greppvänlig trots 5,5-tumsskärm. Det kan vi tacka 19:8-formatet för.

Skärmen
Q6 har en elegant design. På sidorna är det aluminium som gäller och framtill upphöjt Gorilla Glass, men helhetsintrycket är ändå plastigt på grund av otydliga och onödigt små knappar med stum klickkänsla på sidorna.

Skärmen är en ljusstark ips-panel på 1080x2160 bildpunkter, med utmärkt skärpa, bra stuns i färgerna och inga problem med betraktningsvinklar. Ljusstyrkan är strax över 500 cd/m2, men på full ljusstyrka blir kontrasten i mörka partier av bilder lidande. Liksom givetvis batteritiden.

Budgetprestanda

Med jätteskärm framtill trodde vi att LG som vanligt satt fingeravtrycksläsare på baksidan, men det visar sig att Q6 inte har någon fingeravtrycksläsare över huvud taget. Logga in får du göra med skärmmönster eller pin-kod. Det går även att ställa in för upplåsning med ansiktsigenkänning, men den är bara pålitlig i bra ljusförhållanden och relativt seg jämfört med samma funktion i andra dyrare lurar.

LG Q6 är som sagt en billig lur och det märks inte minst i dess prestanda.Här får vi Snapdragon 435 med åtta lågt klockade kärnor. Det är visserligen bra för multitasking men telefonen börjar hacka då och då när vi gör saker som kräver en kärnas fulla uppmärksamhet, som till exempel öppnar och hanterar en större pdf eller navigerar i Google Maps.

Batteritid

Tyvärr verkar inte dess låga prestanda resultera i strömsnålhet. I våra tester ligger den klart under snittet i batteritid både när vi spelar Youtube-filmer och surfar eller jobbar i appar. Standbytiden är däremot bra, så vi misstänker att det är skärmen som drar mycket ström.

En annan sak som är nedgraderad är telefonens wifi, som endast har stöd för 2,4 GHz-bandet. Det påverkar inte sådant som videoströmning eller surf, men i en del tillfällen – som när vi laddar hem appar – märks det att det går långsammare.

Filmar bättre än den fotar

Kameran är medioker men inte dålig i mörkare ljus, med sedvanligt brus och långsam autofokus som resultat. Den filmar dock förvånansvärt bra i upp till 1080p och 30 bilder per sekund trots avsaknad av optisk stabilisator. Ljudupptagningen är också överraskande klar. Selfie-kameran framtill är inget speciell, en femmegapixlare med fast fokus som gör jobbet men inte så mycket mer.

Baktill har vi en 13-megapixelsensor som gör ett godkänt jobb för att vara placerad i en enklare lur. Dagsljusfoton får naturtrogna färger, men möjligen lite skarpa kontraster. Vi rekommenderar att du har hdr-läget påslaget nästan jämt, då det hjälper att lyfta fram detaljer i skuggor.

Vi får samma operativsystem och samma snygga gränssnitt som i LG:s flaggskepp, men liksom där stör vi oss på irriterande notifikationer och funktioner som är placerade på ologiska platser. Operativsystemet i grunden är Android 7.1, och vi har hittills inte hört något om uppdatering till Android 8. Det är fortfarande ovanligt bland billigare mobiler.

Omdöme

LG Q6 är en blandad kompott av bra och dåliga saker. Den snygga skärmen och ett stilrent yttre ger den pluspoäng, likaså en kamera som är bättre än vi förväntat oss, speciellt på video. Prestanda som inte alltid hänger med, tråkig högtalare, tveksam batteritid och en del irritationsmoment i ett lite rörigt gränssnitt gör dock att mobilen inte får någon solklar rekommendation från oss. Det är ett ambitiöst försök, men det finns klart bättre lurar i denna prisklass.

Läs hela testet av LG Q6 här


Fakta LG Q6 M700N

Testad: Januari 2018
Tillverkare:LG
Systemkrets / processor: Snapdragon 435 / 1,4 GHz octa core
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 ips, 1080x2160 bildpunkter (442 ppt)
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1
Batteri: 3 000 mAh, 5h webbvideo (wifi), 6h 30min blandad användning (4g), ca 15h samtal (3g)
Storlek: 14,25 x 6,9 x 0,8 cm
Vikt: 149 gram
Pris:2 490 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 36 215 poäng
Geekbench 4: 1 986 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 499 poäng

plus

Stor snygg bildskärm.
Bekvämt format.
Bra mikrofon för videofilmning.
Lågt pris.

minus

Begränsande prestanda.
Ingen fingeravtrycksläsare.
Tveksam batteritid.
Tråkigt ljud.

Betyg: 6 av 10


Samsung Galaxy A3: Skärmen och kameran gör Samsung till vinnare

Samsung Galaxy A3 är förvirrande nog uppföljaren till Samsung Galaxy A3, en mobil med samma namn som kom ett år tidigare, så var noga med att det är 2017 års modell med modellnummer SM-A320F du köper. Det är en slimmad och kompakt mobil med snyggt yttre och premiumkänsla i bygget, men med beskedlig hårdvara och ett pressat pris.

Vi var inte så imponerande av förra Galaxy A3, men här träffar Samsung mer rätt. Nya Galaxy A3 kostade strax under 3 000 kronor när den släpptes förra vintern, men går nu att få för ännu lägre pris.

Samsung Galaxy A3

Det mesta är rejält uppgraderat, och det enda som är det samma som förut ser ut att vara processorn. Den var kraftfull i föregångaren och hänger fortfarande bra med i konkurrensen. Samsungs lite tungrodda gränssnitt Touch Wiz kan göra att gränssnittet stundtals känns slätt, men prestanda i appar och på webben är stabil. Grafikkretsen har fått en rejäl uppgradering, och nu är A3 snabb nog att spela enklare spel på. Vi har inga problem med varken högupplöst video eller 3d-grafik, så länge vi håller oss undan från extra krävande titlar.

Skärmen har blivit betydligt bättre, här sitter nu en 4,7 tums panel med 720p-upplösning. Det som gör att den sticker ut är att den kör med amoled-teknik. Den är skarp, jämn och snygg, med en utmärkt kontrast och stuns i färgerna. Trots snabbare grafik och en större och mer högupplöst bildskärm ser nya Galaxy A3 ut att ha fått klart bättre batteritid än förra modellen. Detta trots att Galaxy A3 har testets minsta batteri.

Kameran är också den uppgraderad, från åtta till 13 megapixlar. Vi blir riktigt glatt överraskade över hur bra bilder den tar. Vi får inte alla de avancerade funktioner som Galaxy S6 kan stoltsera med, men slutresultatet vid vardaglig plåtning är förvånansvärt bra.

En kul ny funktion är vidvinkelläge i selfie-kameran. Den har inte vidvinkeloptik, men du kan vrida luren till höger och vänster för att ta upp mer av omgivningen, och sedan sätter appen ihop en snygg bild.

Fakta Samsung Galaxy A3 SM-A320F

Kontakt: www.samsung.com
Systemkrets/processor: Exynos 7 Octa, / 8x 1,6 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 4,7 tum amoled, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentät (ip68)
Batteri: 2 350 mAh, 9h 30min webbvideo (wifi), 9h blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 13,6 x 6,6 x 0,8 cm
Vikt: 138 gram
Pris:2 490 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 49 671 poäng
Geekbench 4: 2 898 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 10 111 poäng

plus

Tunn, snygg och välbyggd.
Utmärkt bildskärm.
Bra kamera.
Bra batteritid.

minus

Äldre Android.
Tyngre än föregångaren.

Betyg: 8 av 10


Sony Xperia L1: Sony kämpar i budgetklassen

Första intrycket av Sony Xperia L1 är allt annat än positivt. Det är en tung, tjock och plastig historia som varken imponerar i byggkvalitet eller i design. Men den är praktiskt att använda, med smarta, reptåliga ytor, bekvämt grepp och stora tydliga knappar. Det är tur det för med sin 5,5-tumsskärm är Xperia L1 en rejäl sak att hålla i. Kanterna på långsidorna av skärmen är dock rätt så smala, så den blir inte onödigt bred.

720p-upplösning på en 5,5 tum stor skärm ger oss tydliga pixlar när vi tittar nära. Skärmen har inte heller de bästa betraktningsvinklarna, och håller vi den snett i höjdled får vi färgskiftningar i ljusa partier av bilden. Annars är det en relativt ljusstark skärm, som ger oss klara, om än lite kalla färger. Drar vi upp ljusstyrkan i topp blir dock kontrasten lidande och mörka partier i bilder blir grå.

Xpeoa l1

Ljudet från högtalarna är supertunt men detaljrikt och rent. Även i hörlurar saknas tryck i bas och mellanregister. Sony ger oss goda möjligheter att ställa in ljudet efter eget tycke och smak med equalizer och olika surroundlägen. Tyvärr klarar inte hårdvaran av att leverera varken kraftfull bas eller hög maxvolym, hur vi än trixar med inställningarna.

Prestandamässigt ligger Xperia L1 klart efter. Dess fyrkärniga Mediatekkrets får vissa problem med lagg både i Sonys egna gränssnitt och vid tyngre webbsidor och en del appar. Xperia L1 kör Android 7 med Sonys egna gränssnitt. Det är lite tungrott, men har en del smarta verktyg som till exempel schemaläggning av funktioner.

Trots ett normalstort batteri är batteritiden verkligen inte imponerande. Troligen är det stor skärm och inte så effektiv processor som ställer till det. Sony har lagt till lägena ”stamina” och ”ultra-stamina” som kan förlänga batteritiden, men på bekostnad av en hel del funktionalitet.

Sonys trumfkort var länge kamerabiten, men företaget har fått kämpa med ojämn kvalitet senaste tiden. Kameran i Xperia L1 är både bra och dålig på en gång. Vi får en seg och opålitlig autofokus som inte riktigt går att lita på ens i bra ljus. Men har du tålamod med den kan du få snygga bilder, om du lär dig att pilla runt med inställningarna i manuellt läge. Fotar du i mörker är brusnivån ovanligt låg.

Fakta Sony Xperia L1 G3311

Kontakt: www.sony.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6737 / 4x 1,45 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Inget.
Batteri: 2 620 mAh, 5h 45min webbvideo (wifi), 6h 10min blandad användning (4g), ca 11h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 1 690 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 38 728 poäng
Geekbench 4: 1 806 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 609 poäng

plus

Bekväm att greppa trots formatet.
Usb c.

minus

Stor och tung.
Pixlig skärm.
Måttliga prestanda och batteritid.
Ojämn kamera.

Betyg: 4 av 10


Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Om vi börjar med just kamerorna så kan vi konstatera att de är en udda kombination. Här får vi enkel 13-megapixlare, med enkel led-lixt och som tar bra utomhusfoto, men bjuder på mer tveksam kvalitet inomhus och inte allt för snabb autofokus. Redmi Note 5A Prime sticker dock ut genom att foton i mörka miljöer i standardläge inte blir mörka utan iso-kompenseras ovanligt hårt. Exponeringstiden verkar också bli längre, vilket innebär att det blir svårt att få hög skärpa

Det intressanta är istället kameran framtill som är på hela 16 megapixlar. Med den kan du ta riktigt detaljerade selfies. Här har du också sådant som ansiktsigenkänning och skönhetsfilter som kan sudda ut diverse rynkor.

Inte riktigt premium-känsla, men nära

Till det yttre är Redmi Note 5A Prime en välbyggd budgetlur med bakstycke i snygg metall, (antingen grå eller guld), plastsidor med samma utseende och vit framsida helt täckt av glas. Tydliga skarvar runtom vittnar om att det är en lite billigare telefon, men annars inger den faktiskt en viss premium-känsla.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Stor och snygg men inte superbekväm

Skärmen har upplösningen 720 x 1 280 pixlar, vilket ger en punkttäthet på strax över 300 per tum. Det duger i budgetklass, men när det finns konkurrenter som Moto G5, Huawei P8 Lite och även tidigare Redmi Note-modeller med 1080p-skärm så känns det lite snålt. Den ger överlag en skarp upplevelse, men i vissa situationer skönjer vi pixlighet, som i finstilt text på webbsidor.

Budgetprestanda

Budgetpris innebär budgetprestanda, och i Redmi Note 5A Prime sitter en Snapdragon 435-krets med fyra lågt klockade och fyra ännu lägre klockade processorkärnor. Det är uppenbart att Xiaomi här satsar på strömsnål drift. Processorn, ram-minnet på 3 gb och Adreno 505-grafiken levererar dock en duglig prestanda för vardagsanvändning. En del tunga webbsidor, Google Maps och mobila Office segar dock ner den en smula.

Batteritiden är trots det inte direkt imponerande. Troligen är det den stora skärmen som drar för mycket ström. Vid aktivt användande håller den en knapp arbetsdag, men samtals- och standbytiden är bättre.

Förvirrat värre

Vi är också osäkra på om den klarar alla svenska frekvensbanden för 4g. Dyra Xiaomi Mi Mix 2 och en annan ny och superintressant lur, Xiaomi Mi A1 i prisklassen strax ovanför denna, klarar det. Men den här modellen verkar dras med alla de problem vi förknippar med allt för dåligt lokaliserade Xiaomi-lurar från förr.

Kanske har vi bara fått ett exemplar med fel rom, och det finns bättre? I så fall behöver Xiaomi eller de som importerar lurarna strama upp vilka modeller de säljer på vilka marknader. En vanlig konsument ska inte behöva gräva på onlineforum efter versionsinformation och flasha rom på egen hand. 

Omdöme

Redmi Note 5A Prime har inte riktigt den rätta ergonomin och verkar vilja göra mer än vad hårdvaran mäktar med. Kamerorna är dess bästa egenskap. Mediokert ljud och tveksam batteritid gör dock att den tappar en del. Det finns klart bättre val i denna prisklass. Framför allt bristen på svenskt stöd gör att vi inte kan rekommendera den.

>> Läs hela testet av Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Fakta Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Testad: Januari 2018
Tillverkare / kontakt: Xiaomi / www.mi-store.se
Systemkrets / processor: Snapdragon 435, 4x 1,4 GHz + 4x 1,1 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (320 ppt)
Kameror: 13 megapixel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, gps, ir
Operativsystem: Android 7.1.2 med MIUI 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 1 080 mAh, 7h 20 min webbvideo (wi-fi) 6h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal
Storlek: 15,3 x 7,6 x 0,75 cm
Vikt: 153 gram
Pris: 1 990 kr hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 44 068 poäng
Geekbench 4: 2 598 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 979 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Bra kameror för prisklassen.
Många smarta funktioner i MIUI.
Relativt bra bildskärm trots 720p.

minus

Tveksam batteritid.
Trista högtalare.
Måttliga prestanda.
FOrtfaradne något rörigt gränssnitt.
Inget svenskt språkstöd?

Betyg: 4 av 10


Funktionsfylld mobil med extra kamerabredd

Dubbla kameror i mobiler är ett rätt så nytt fenomen och dubbla kameror i billiga mobiler ännu färskare. Den första kom faktiskt så sent som förra våren när ZTE släppte Blade V8.

Så här ett år senare är inte kameran lika rolig som när telefonen lanserades. Den extra kameran baktill är på två megapixel och används i stort sett endast för djupseende. Främst när vi lägger på skärpedjupeffekter. Då linserna sitter extra långt från varandra i Blade V8 blir dessa riktigt bra, även om vi saknar att kunna välja inställningar för brännvidd och fokuspunkt direkt i appen som flera konkurrenter kan. Du kan också ta riktiga stereoskopiska foton med fotoappen. Det fungerar på närbilder, men det är inte bra på längre håll.

För vanligt fotograferande är kameran klart duglig, men som smartphonekamera är den inte särskilt märkvärdig. Den lider av samma sak som de flesta förutom de allra bästa – brusig bild och autofokusproblem i sämre ljus.

ZTE Blade V8

Blade V-serien har levererat prisvärd kvalitet med mycket stil för pengarna i flera år nu. Därför är vi lite besvikna på Blade V8, som inte alls är lika snygg och slimmad som Blade V6 eller Blade V7. Den har en kantigare design med vassare vinklar i ramen runtom, vilket också gör den mindre bekväm. Det är fortfarande ingen katastrof, bara inte den toppnivå i komfort som föregångarna hade. Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare och hemknapp (ja, en riktigt knapp med klick i), samt diskreta touchkontroller på vardera sida.

Skärmen är en välbalanserad ips-panel på 5,2 tum i full hd-upplösning, utmärkta betraktningsvinklar och klart godkänd ljusstyrka. Färgtemperaturen är kanske aningen kall, men det är marginellt. Vad som är unikt är att du kan ställa in både färgtemperatur och färgmättnad. Dock bara i tre steg vardera. På ljudsidan blir vi inte lika imponerande. Blade V8 ger oss bra volym och ton för telefonsamtal, men för media låter det tunt, både i högtalare och med hörlurar. Blade V8 har Dolby surround-stöd men vi får inte till någon märkbar förbättring av att experimentera med dess inställningar.

Blade V8 kör beskedliga Snapdragon 435, och verkar dessutom underprestera en aning jämfört med andra telefoner med liknande hårdvara. Den levererar anständiga prestanda för allt vardagligt, men det slöar ned en del när vi försöker navigera på tunga webbsidor. Telefonen verkar också dra en del energi. Vi får knappt godkänd batteritid för surf och app-användning, och svagt resultat när vi testar att strömma video.

ZTE Blade V8

ZTE har som alltid massor av extra funktioner i sitt Android-gränssnitt. Går vi in i inställningsmenyerna hittar vi till exempel enhandsnavigering, mängder av gest- och rörelsekontroller, detaljinställningar för grafiska effekter, nerladdningsbara teman, blåljusfilter och mycket mer. Det är dock lite rörigt och det kan vara svårt att hitta dem alla.

Fakta ZTE Blade V8 32 GB

Testad: Mars 2018
Kontakt: www.zte.se
Systemkrets / processor: Snapdragon 435 / 1,4 GHz quad core + 1,1 GHz quad core
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel m led bak, 13 megapixel m led fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 2730 mAh, ca 5h webbvideo (wifi), 6h 30min blandad användning (4g), ca 14h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 143 gram
Pris: 2 286 kr hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 41 891 poäng
Geekbench 4: 2 032 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 752 poäng

plus

Intressanta kameror.
Många extrafunktioner.
Bra pris.

minus

Måttliga prestanda.
Tveksam batteritid.
Inget vidare ljud.

Betyg: 6 av 10