Nokia 5

Lyxkänsla och renhet

Nokia 5 är mellanmodellen av de tre lite billigare nya Nokia-mobilerna som släpptes i början av sommaren, innan flaggskeppet Nokia 8 kom. Den har ett rekommenderat pris på 2 000 kronor och för det får vi en snygg och välbyggd femtumstelefon, men med typiska budgetspecifikationer.

Det är ett riktigt elegant bygge med en del vibbar från de gamla Lumia-mobilerna. Ett lätt avrundat aluminiumbakstycke ger ett bekvämt grepp, och på framsidan har vi ett heltäckande och lätt upphöjt 2,5d Gorilla Glass.

Under skärmen hittar vi fingeravtrycksläsare som även är hemknapp, och tydliga navigeringsknappar på varsin sida av den. Upptill och nedtill löper det rejäla plastränder igenom metallen för att få bra mottagning. Just den detaljen kanske inte är så snygg, men troligen nödvändig. På nedre kortsidan sitter en monohögtalare som ger både bra volym och hyfsat rent ljud. Även ljudet från hörlursuttaget får väl godkänt, även om vi tycker att diskanten är något för svag.

Nokia 5

På undersidan hittar vi en mikro-usb-port för laddning och usb 2.0-dataöverföring. Det verkar som om usb typ c fortfarande inte är helt redo att ersätta den gamla usb-kontakten, då även andra helt nya mobiler i budgetklass dras med mikro-usb.

Nokia 5 stödjer dubbla simkort, och till skillnad från många andra telefoner som erbjuder samma sak tar inte den andra sim-platsen upp samma utrymme som platsen för sd-kort. Därmed är det fullt möjligt att både ha två simkort och extra minne. 16 gigabyte är inbyggt. Tillräckligt för en del användare, men på tok för lite för andra.

För övrigt är Nokia 5 bestyckad med en Snapdragon 430-processor, vilket innebär åtta nerklockade Cortex A53-kärnor. Det är långt ifrån prestandatoppen, men en bra lösning för en billigare mobil med Android 7, då den är väl lämpad för multitasking. I detta test hamnar den ungefär i mitten prestandamässigt. Vanlig surf och liknande appar flyter på utan större bekymmer.

Bildskärmen är en enkel men helt okej ips-panel med 720p-upplösning. Skärmen ger oss fina färger och en ljusstyrka på cirka 500 cd/m2, vilket bör vara bra nog så länge du inte får en solkatt direkt i glaset.

Ett rätt så stort batteri på 3 000 mAh gör att vi får ut runt åtta timmars arbetstid. Det är godkänt, men vi hade kanske hoppats på lite mer – speciellt med tanke på att Nokia 5 levereras med ett nästan helt rent Android 7 och därmed inte tyngs ned av extra gränssnittsfunktioner eller andra bakgrundsappar.

Det enda vi hittar som inte är Google-original är kamera-appen. Den lägger inte till något revolutionerande, men har ett behändigt manuellt läge. Kameran har 13-megapixelsensor med f/2.0-optik och goda egenskaper för normal vardagsfotning utomhus, men släpper in något för lite ljus för att vara helt tillfredställande i mörkare miljöer. Vi tycker också att autofokusen är instabil och hoppig, speciellt i dämpat ljus. Det här är inte dåligt för prisklassen, men långt ifrån vad vi minns av Nokia från svunna tider. Selfie-kameran framtill är faktiskt bättre på ljushanteringen, och ger pålitliga foton i de flesta ljus.

Fakta Nokia 5

Kontakt: www.hmd.com
Systemkrets/processor: Snapdragon 430 / 8x 1,2 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, plats för dubbla simkort
Batteri: 3 000 mAh, 7h 30min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 15 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 160 gram
Pris: 1 990 kronor hos Webhallen.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 45 412 poäng
Geekbench 4: 2 897 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 563 poäng

plus

Utmärkt byggkvalitet och elegant design.
Bra selfie-kamera.
Helt rent Android.

minus

Begränsade prestanda.
Bara halvbra batteritid trots stort batteri.
Något tung.

Betyg 7 av 10

Nokia 5 Dual SIM Pris vid test: 1990 kr.

Bästa pris just nu: 1718 kr