Xiaomi Redmi 4A

Stabil lättviktare

Xiaomis mobiler säljs hos en handfull återförsäljare, men i de flesta fall handlar det om enheter direktimporterade från Kina, med osäker garanti och dålig svenskanpassning. Vi testar därför de lite dyrare enheterna som säljs via Xiaomis officiella kanal i Sverige.

Xiaomi Redmi 4A är en femtumsmobil utan några direkta egenskaper som sticker ut. Vi får 32 GB lagringsutrymme, vilket är bra för en 2 000-kronorsmobil. Prestandan vi får från dess Snapdragon 425 är dock lite i lägsta laget för en del sysslor. Det mesta klarar den fortfarande av utan problem, då Xiaomis Androidgränssnitt MIUI är optimerat och inte slöar ner systemet. Operativsystemet är annars Android 6. Android 7 hade varit ett plus, men funktionsmässigt är det inget vi direkt saknar, då MIUI har ett flertal smarta tillägg och är lätt att använda.

Redmi 4A 32 GB

Redmi 4A har inte samma solida metallchassi som till exempel Redmi Note 4 eller MI5, men är fortfarande en trevligt designad telefon med premium-utseende och som dessutom är överraskande lätt. Knapparna på sidorna ger bra respons och tydliga touchkontroller för navigation under skärmen gör den enkel att använda. En sak vi dock får klara oss utan är fingeravtrycksläsare.

Skärmen är en ips-panel på 720p som gör ett överlag bra jobb med klara färger och bra betraktningsvinklar. Som många andra lite billigare mobilskärmar blir den blek i svarta ytor på maximal ljusstyrka. Å andra sidan är ljusstyrkan lite högre än genomsnittet. Positivt är också att Redmi 4A ger oss snyggt och fylligt ljud från dess inbyggda högtalare. I alla fall så bra som man kan förvänta sig från en mobil.

Kameran gör överraskande bra ifrån sig med skarpa bilder, snabb respons och autofokus. Här får vi också en lättarbetad app med lagom mycket extra effekter och funktioner. Då kameran varit ett svajigt kapitel i tidigare billiga Xiaomi-modeller är det en positiv utveckling. Foton i mörkare ljus får en hel del tung efterbehandling för att bland annat filtrera brus, men den gör också att det blir lite suddigt i detaljerna. Den har också en tendens att tappa sin annars goda färgbalans.

Xiaomis konstanta problem är en inte direkt komplett svenskanpassning av vare sig hårdvara eller system. Gränssnitt och menyer är en mix av svenska och engelska, och mobilen saknar stöd för ett av de frekvensband som vi använder i Sverige för 4g. Det innebär att du får växla över till 3g-uppkoppling om du befinner dig i glesbygden.

Fakta Xiaomi Redmi 4A 32 GB

Kontakt: www.xiaomi-mi.se/sv
Systemkrets/processor: Snapdragon 425 MSM8917 / 4x 1,4 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, ir
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Plats för dubbla simkort
Batteri: 3 120 mAh, 9h webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 14 x 7,05 x 0,85 cm
Vikt: 132 gram
Pris: 2 000 kr
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 35 612 poäng
Geekbench 4: 1 822 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 8 599 poäng

plus

Bra ljud.
Snabb och enkel kamera.
God batteritid.

minus

Lite plastig att hålla i.
Måttliga prestanda.
Inte helt svenskanpassad.

Betyg 6 av 10

Xiaomi Redmi 4A 32GB Pris vid test: 1190 kr.

Bästa pris just nu: 1115 kr