Xiaomi Redmi Note 7: Snabb och smart mobil med jättekamera

Xiaomi har i flera år levererat mycket smartphone för pengarna i billigare prisklasser, och frågan är om de inte överträffat sig själva med nya Redmi Note 7. Den har ett rekommenderat pris på 2 490 kronor men kunde kostat betydligt mer, om vi ser till vad vi får. Den finns också med mer eller mindre ram-minne och lagring, men vår testade modell ligger bäst till i pris för oss.

Det är polerad aluminium i ramen och glas fram- och baktill. På baksidan sitter en fingeravtrycksläsare i mitten, och i hörnet hittar vi en kameradel som sticker ut lite mer än de flesta konkurrenter. Skärmen är på 6,26 tum och har en minimal flärp i ovankant för selfiekamera, och rätt så rundade hörn. Kanterna runt skärmen är relativt breda, så hela luren blir något bred att greppa.

Skärmen är kanske telefonens svagaste kort. Det är en 1080p ips-panel, med måttlig ljusstyrka och en del skiftningar i kontrast i olika betraktningsvinklar. Den kan få problem i starkt solljus, men att titta på en film på sofflocket passar den bra för. Det går även att justera färgtemperatur manuellt. Ljudet är rent men tunt och har låg maxvolym. Med hörlurar inpluggade får vi godkänd kvalitet.

Xiaomi Redmi Note 7

Vad som däremot är bra i Redmi Note 7 är prestanda. Snapdragon 660 levererar stabil datorkraft en bra bit över snittet i prisklassen. Ett och annat spel har krav utanför dess kapacitet, men annars går det mesta väldigt rappt. 4 GB ram och 64 GB lagring är också det välkommet. Med ett rejält batteri på 4 000 mAh får vi bra batteritid trots en rätt så strömslukande skärm. I alla fall så länge du inte konstant kör gps eller använder kameran.

Här sitter en extra maffig kameraenhet. Det är en dubbelkamera, men extrasensorn används bara för djupseende. Den stora stjärnan är huvudsensorn som är Samsungs stora 48 megapixel-sensor GM1. Fotar vi i full upplösning i pro-läge får vi skarpa bilder med fin dynamik och hög detaljåtergivning. Färgåtergivningen när vi förstorar upp utsnitt av bilden blir dock lite flammig.

Normalt fotar inte kameran i 48 megapixel utan i 12 och slår ihop fyra pixlar till en för bättre ljuskänslighet. Så länge vi fotar utomhus är den bra på just att zooma, även om det kan bli skakigt, då dess elektroniska bilstabilisator är lite svag. Det blir något flammig bild i mörkare miljöer och vissa, men inte stora, problem med hoppig autofokus. Brusreduceringen i mörkerfoto är dock bra.

Redmi Note 7 kör Android 9 med egna gränssnittet MIUI. Det har en visuellt egen stil och upplägg, så det kan vara ovant till en början. Men mycket går att anpassa efter eget tycke. MIUI kommer med både en handfull användbara och en del överflödiga extra-appar.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Det är här mer mobil för pengarna än någon annan tillverkare kan erbjuda i prisklassen just nu, med vassa prestanda, generöst med lagring, bra batteritid och högupplöst kamera. Vore det inte för skärmkvalitet under genomsnittet och något hög vikt skulle vi inte ha mycket att klaga på här.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi Note 7
Testad: Mars 2019
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 Gold 2,2 GHz + 4st Kryo 260 Silver 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 48 + 5 megapixel med led bak, 13 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 5.0, a-gps, ir
Operativsystem: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Övrigt: Android 9.0 med MIUI 10
Batteri: 4 000 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 13h 30min blandad användning (4g), ca 23h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 185 gram
Rek. Pris: 2 290 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 143 461 poäng
Geekbench 4: 5 557 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 26 511 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 351 poäng

plus

Premium-lik design och material.
Bra prestanda.
Extra minne och lagring.
Bra batteritid.
Intressant, högupplöst kamera.

minus

Något tung.
Ingen nfc.
Inte bästa bildskärmen.

Betyg: 4 av 5

Xiaomi Redmi Note 7 (4GB RAM) 64GB

Bästa pris just nu: 2211 kr