Här hittar du fler billiga mobiler vi testat under 2017-2018 och som fortfarande säljs. Omdömen och betyg gäller för när vi testade dem. Eftersom de är äldre går de inte att jämföra med de nya modellerna på föregående sidor i detta test.


Alcatel 3X: Plastig men prispressad

Alcatel 3X är snäppet billigare än resten av deltagarna i testet, och på ett par punkter så märks det. Till att börja med har den ett chassi i plast där de flesta (men inte alla) lite dyrare konkurrenter har mer metall och glas. Men det har också fördelar, framför allt är dess matta och snyggt mönstrade baksida bekväm att greppa.

Med 5,7-tumsskärm i 18:9-format är den inte allt för bred och inte heller särskilt tung. Skärmen har 720p-upplösning, med rena och neutrala färger. Maximala ljusstyrkan är dock lite låg, och vi får små kontrastskiftningar i sidled om vi vinklar den.

Det andra som det snålats på är prestandan. Här sitter en fyrkärnig Mediatek-krets som inte levererar särskilt övertygande kraft. Inte så att Alcatel 3X är undermålig för vardagsbruk. Vi kan maila, surfa, ringa, fota, strömma media, och använda Facebook, men ibland blir det tålamodsprövande, med hackig hantering av tunga webbsidor och dokument och långsam app-laddning.

Alcatel OneTouch 3X 5058i

Det kan eventuellt bero på Alcatels egna gränssnitt som ligger ovanpå Android 7.1. Det är relativt funktionsfyllt med en hel del egna och tredjepartsappar och många egna funktioner och inställningsmöjligheter.

I nederkant sitter det två högtalare som vi tror ger stereoljud, men det är svårt att avgöra när de sitter så nära varandra. Ljudet är för vasst för musik och film, men kraftfullt och tydligt för röster. Ljudet i hörlurar blir bättre, men saknar i gengäld en del diskant.

Kameran har två linser baktill. Huvudkameran är på 13 megapixlar och ger dugliga utomhusbilder vid 1x zoom, men är seg på att fokusera, har problem med skärpan på nära håll och blir snabbt grynig i inomhusljus. Den andra kameran är inte för djupseende som i de flesta konkurrenter utan en enkel vidvinkelkamera för att ta rejält utzoomade landskapsbilder. Den har fast fokus och är snabbare att jobba med än huvudkameran, men med bara fem megapixlar blir resultatet inte så detaljerat.

Med 3 000 mAh batteri och enkel processor är batteritiden godkänd men inte så mycket mer. Den drar lite mycket i vårt videouppspelningstest på full skärmljusstyrka, men dämpar vi skärmen så räcker batteriet en hel arbetsdag.

Fakta Alcatel 3X 5058i

Testad: Oktober 2018
Kontakt: eu.alcatelmobile.com/en/
Systemkrets: Mediatek MT6739
Processor: 4st Cortex-A53 1,5 GHz
Grafik: PowerVR GE8100
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 13 + 5 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 5/6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning
Batteri: 3 000 mAh, 6h 55min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,2 x 0,9 cm
Vikt: 144 gram
Rek. pris: 1 790 kr
Pris: 1 790 kronor hos Teknikmagasinet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 41 721 poäng
Geekbench 4: 1 891 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 3 402 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 95 poäng

plus

Behändigt format.
Funktionsrikt geränssnitt.
Kraftfulla högtalare.
Pressat pris.

minus

Tveksam prestanda.
Fokusproblem i kameran.
Måttlig batteritid.
Gammalt Android.

Betyg: 5 av 10


Doogee BL5000: Extra av allt, utom prestanda

Doogee är en av ett otal kinesiska tillverkare som liksom Xiaomi har börjat leta sig in på den svenska marknaden. Precis som för Xiaomi så finns det också en del butiker som direktimporterar Doogees lurar och säljer till lägre pris eller beställer direkt från Kina, men dessa väljer vi att inte testa. Köper du den via officiell kanal, i Doogees fall Perifa, får du rätt lokalisering och vanliga svenska garantier. Det är det värt, tycker vi.

Och Doogee BL5000 är en prisvärd telefon med intressanta egenskaper. För det första är det en rejält stor och tung mobil. Det beror dels på en 5,5-tumsskärm och rätt så breda skärmkanter på sidorna, men framför allt på att tillverkaren har stoppat in ett jättebatteri på hela 5 050 mAh. Står du ut med en två hekto tung, centimetertjock mobil så är det absolut värt det för den extra batteritiden. En effektiv snabbladdare medföljer också.

På framsidan har luren böjt glas i Galaxy S8-stil, och vanlig fingeravtrycksläsare nedtill. Skärmen är en ljusstark ips med 1080p-upplösning, och vi hittar inget avsevärt att klaga på där. Ljudet är däremot inget att hurra för, dess två högtalare i nederkant ger oss tunt och spretigt ljud utan bas och nästan inget mellanregister alls. Ljudet i hörlurar och vid samtal är mer acceptabelt.

Doogee BL5000

Runt om har Doogee BL5000 en mattsvart metallram och bakstycket är i blank plast. Luren har en del skarvar i konstruktionen, och baksidan drar till sig precis alla fingeravtryck. Även om vi imponeras av en del specifikationer och funktioner är det en påminnelse om att det fortfarande är en budgettelefon.

Även processorn vittnar om det. Här sitter en Mediatek-krets med åtta processorkärnor som ger den en prestanda lite under snittet. På pappret tycker vi den borde klara sig bättre än vad den gör, men när Doogee BL5000 dessutom har 1080p-skärm och ett rätt så krävande eget Android-skal märks det tydligt i användarupplevelsen. Vi får en hel del lagg i gränssnittet och viss seghet i både webbsurf och i vanliga appar som Facebook. För övrigt är det väldigt generöst med minne, med tanke på prislappen. Vi får hela 64 GB lagring, där de bästa konkurrenterna bara ger oss 32 GB.

Doogee BL5000 är enda mobilen i testet med dubbel kamerasensor baktill, något vi vanligen bara ser i dyrare telefoner. Här känns det dock lite överambitiöst, och vi kan inte se att det resulterar i bättre bildkvalitet än hos konkurrenterna. Den tar som de flesta mobiler numera pålitliga bilder utomhus och lyckas dessutom rätt så bra med blixtfotning inomhus. Färger blir dock överlag bleka.

Autofokusen är också långsam överlag. Doogees kameraapp är riktigt ambitiös med allt från ansiktsigenkänning, hdr och manuellt läge till skönhetsfilter för selfies, men det hade krävts mer kraftfull processor.

Doogee BL5000 kör Android 7 med eget gränssnitt, ett som mer ser ut som Android 6 med central knapp för appmeny. Det är mycket som händer här och rätt mycket som är mer förvirrande än hjälpsamt. Gränssnittet går att anpassa på alla möjliga sätt, från grafiska effekter till geststyrning, enhandsläge och navigering med skärmikoner.

Vi får också med en massiv nyhetsflödesapp som ligger permanent ett svep till vänster, och vi ser inte att det finns något sätt att stänga av den. Vi ställer oss undrande till hur många som verkligen uppskattar allt detta, och hade hellre sett att Doogee gjorde som till exempel Nokia, och bara gav oss Android utan en massa onödigheter.

Fakta Doogee BL5000

Kontakt:www.perifa.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6750T / 8x 1,5 GHz
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13+13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Plats för dubbla simkort
Batteri: 5050 mAh, 14h 15min webbvideo (wifi), 16h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,6 x 1,05 cm
Vikt: 205 gram
Pris: 2 039 kr
Läs mer här!

Prestanda:
Antutu benchmark 6: 37 977 poäng
Geekbench 4: 1 422 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 5 350 poäng

plus

Bra ljusstark bildskärm.
Extra mycket minne och lagring.
Extremt bra batteritid.

minus

Stor och tung.
Ingen vidare prestanda.
Rörigt gränssnitt

Betyg: 7 av 10


Doro 8035: Specialtelefonen förlorar på prispress

Vi testade Doro 8040 förra hösten och tyckte då att den svenska tillverkaren som specialiserar sig på seniormobiler hade fått till en fullträff. I år har de inte släppt någon bättre mobil, men väl en billigare. Doro 8035 ligger på 1 990 kronor i ett flertal butiker.

För det får vi en smartphone i relativt kompakt format, med de flesta av Doros specialegenskaper. Den har kraftfullt ljud i både örat, hörlurar och högtalare, väl anpassat för tydligt tal och för att hjälpa till vid nedsatt hörsel, men är mindre lämpad för musik, film och media. Den har tydliga fysiska navigeringsknappar med riktigt klick.

Vidare får vi hörselslingestöd för hörapparater, och en larmknapp på baksidan som kan kontakta anhöriga. Dessutom har den en behändig laddningsdocka som gör den till ett digitalt bordsur medan batteriet laddas. Kontrakten i dockan är tyvärr en mikro-usb-port; klart bökigare och större risk att det slits med tiden.

Doro 8035

Här får vi också ett extra pedagosiskt Android-gränssnitt med guider till de viktigaste inställningarna Vi gillar verkligen tanken bakom det, men ofta blir det förvirrande, då vi inte alltid begriper logiken bakom.

Utöver detta är det tunt med extra funktioner. Till skillnad från nästan alla konkurrenter i samma prisklass har vi inte stöd för dubbla sim-kort, och ingen fingeravtrycksläsare. Nfc får vi också klara oss utan. Ett plus i kanten är att batteriet är utbytbart. Tyvärr är det också ganska litet, och trots liten skärmyta och strömsnål processor så övertygar inte batteritiden.

Just prestanda är telefonens största minuspoäng. Här sitter Snapdragon 210, en både gammal och seg systemkrets som mer känns som om den hörde hemma i en smartklocka. Appar och funktioner utöver de allra mest grundläggande blir jobbiga att hantera.

Undantaget är lite överraskande kameran. Doro 8035 har en enkel femmegapixlare och en väldigt enkel kameraapp som faktiskt tar pålitliga bilder i autoläge. De blir lite bleka, och givetvis utan kvalitet i zoomen, men den fotar snabbt och skarpt både inne och ute.

Men nej, det här håller inte. Är du intresserad av en Doro, gör dig själv en tjänst och satsa på en Doro 8040. Den är lite dyrare men mycket bättre.

Fakta Doro 8035

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.doro.se
Systemkrets: Snapdragon 210
Processor: 4 st Cortex-A7 1,3 GHz
Grafik: Adreno 304
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd upp rill 32 GB
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 5 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, gps
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Assistansknapp, laddningsdocka, löstagbart batteri
Batteri: 2 500 mAh, 6h 10min webbvideo (wifi), 7h blandad användning (4g), ca 13h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7 x 0,95 cm
Vikt: 171 gram
Rek. pris: 1 990 kr
Pris: 1 988 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark: 30 318 poäng
Geekbench 4: 671 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 3 270 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt

plus

Smarta funktioner för seniorer.
Medföljande laddningsdocka.
Kompakt och lätt.
Bytbart batteri.

minus

Lite väl låst gränssnitt.
Låga prestanda.
Gammalt Android.
Kort batteritid.

Betyg: 5 av 10


Doro 8040: Smart mobil tar seniorer på allvar

Doros telefoner är speciellt designade för att passa för seniorer och användare med vissa funktionshinder. Det märks framför allt på inbyggda funktioner för användare med nedsatt hörsel, högtalare optimerade för volym och röståtergivning, samt möjlighet att använda med hörapparater som stödjer hörselslinga. En annan funktion är en inbyggd larmknapp som kan användas för att kontakta till exempel anhöriga eller en larmcentral.

Den senaste Doro-modellen heter 8040 och är en rejäl uppgradering från tidigare modeller. Det är fortfarande inte någon direkt premiumtelefon, och jämför vi den med andra lurar i samma prisklass ligger den fortfarande efter i specifikationer och prestanda, men då får vi ju räkna med att man betalar lite extra för just hörsel- och larmfunktionerna.

Doro 8040

Doro 8040 har dock klart acceptabel lägstanivå för vanlig användning. Det innebär att webbsidor och enklare appar som Facebook och Youtube flyter på utan större problem, dess skärm med ips-panel på 720p är inte fantastisk men skarp nog, och kameran är mer användbar än tidigare. Framför allt selfie-kameran framtill som tidigare var på 0,3 megapixlar och här är uppe på två. Nu kan vi ringa Skype-samtal utan att skämmas. Kameran baktill är på beskedliga åtta megapixlar och mer i klass med en äldre budgettelefon. Den är inte dålig, men klart efter andra mobiler i denna prisklass.

Till det yttre är Doro 8040 lite tjock men mycket bekväm att hålla i, med en mix av aluminium och plast med hög kvalitetskänsla. Telefonen har precis som föregångaren tre fysiska navigeringsknappar under skärmen. På sidan sitter en ytkontakt som gör att den enkelt kan ställas ner i ett bordsställ för laddning. Då fungerar den också som en klocka. Här lär du behöva ställa Doro 8040 varje natt, för batteritiden är tyvärr inte så imponerande.

Ett annat sätt Doro senioranpassar sina smartphones är med ett eget Android-gränssnitt som ska förenkla användningen och guida dator- och smartphoneovana användare genom dess olika funktioner. Det kan vara en bra hjälp för novisen, men kan också vara förvirrande. Om du inte tänker som den som designat gränssnittet är det väldigt lätt att gå vilse.

Detta läge är på som standard men i 8040 går det att stänga av och välja ett mer traditionellt Android-upplägg också, fast med extra stora ikoner och tydlig text. Det gick inte i föregångaren, så det uppskattar vi. Bara för att en användare är senior och kanske har nytta av hörhjälp och larm behöver det inte betyda att hen inte kan förstå sig på ett vanligt smartphonegränssnitt.

Doro 8040

Fakta Doro 8040

Testad: November 2017
Kontakt: www.doro.se
Systemkrets / processor: Mediatek MT6738 / 1,5 GHz quad core
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (294 ppt)
Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Trygghetslarm, laddningsdocka, stöd för hörslinga
Batteri: 2920 mAh, 5h 35min webbvideo (wi-fi), ca 7h 10 blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 7 x 1-1,15 cm
Vikt: 162 gram
Pris: 2 490 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 35 888 poäng
Geekbench 4: 1 734 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 601 poäng

plus

Många smarta extrafunktioner
Utmärkt ergonomi
Bra bildskärm
Bra ljud för samtal

minus

Låga prestanda
Trista högtalare för media
Fortfarande halvdan kamera
Kort batteritid

Betyg: 7 av 10


Gigaset GS370 Plus: Snygg doldis med extra minne

Gigaset är mest kända i Sverige för sina Dect-telefoner och en del smarta hemmet-prylar. Men i år släppte de sin första smartphone i Sverige, Gigaset GS370 Plus. I Gigasets egna webbshop får du den till trevligt pressat pris.

Den har ett slimmat chassi med matt blåtonad aluminiumbaksida, rundade kanter, 2,5d-glas framtill och byggkvalitet och komfort i premiumklass. Fingeravtrycksläsaren sitter mitt baktill och fungerar klanderfritt.

Skärmen är i 18:9-format med vagt avrundade hörn och 720p-upplösning, vilket gör den lite pixlig på nära håll. Det kan vi ha överseende med, men tyvärr har den också blek kontrast med svag svärta. Dess färger är något kalla och vi hittar inget sätt att justera det. Positivt är dock hög ljusstyrka.

Högtalaren i botten ger tunt och rörigt ljud. Det duger till ringsignaler och röst, men låter inget vidare för musik och film. Pluggar vi in ett par hörlurar får vi bättre kvalitet, här håller telefonen ungefär genomsnittlig smartphone-klass.

Gigaset GS370 Plus

Vi får också mer minne och lagring än vad som är vanligt i den här prisklassen; 4 GB ram och 64 GB lagringsplats. GS370 Plus har dubbla simkortsplatser, men också en tredje separat plats för mikro-sd-kort, så du behöver inte välja mellan extra sim och extra minne.

Prestandamässigt går det annars att få tag på betydligt bättre mobiler i samma prisklass. Här sitter en Mediatek-krets med åtta kärnor. Det räcker bra för alla enklare sysslor, men bara så enkla saker som att ladda en tung webbsida i Chrome eller en pdf kräver tålamod. Generöst med minne räcker bara delvis för att kompensera för långsammare cpu.

Även batteritiden är en besvikelse. Med begränsade prestanda hade vi hoppats på att få ut mer ut dess 3 000 mAh stora batteri, men här får vi som mest ut en knapp arbetsdags aktiv användning och ännu kortare om du vill spela upp video.

Kameran har dubbla linser baktill, en huvudsensor på 13 megapixel och en på åtta megapixel med vidvinkellins. Det är samma upplägg på den som i till exempel LG G7; du byter manuellt till vidvinkel och får då möjlighet att ta snygga landskapsbilder med brett synfält, fast fokuspunkt och fisköge-effekt i kanterna. I dagsljus fotar båda kamerorna klart godkänt, men digitalzoomen på huvudkameran bör undvikas då den ger brusiga bilder.

GS370 Plus kommer med Android 7, vilket känns mossigt, men det är åtminstone en ren och avskalad installation. Inget onödigt extra skal och bloatware.

Fakta Gigaset GS370 Plus

Testad: Oktober 2018
Kontakt: gigasetshop.se
Systemkrets: MediaTek MT6750T
Processor: 4st Cortex-A53 1,5 GHz + 4st Cortex-A53 1 GHz
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel + 8 megapixel vidvinkel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 000 mAh, 5h 20min webbvideo (wifi), 7h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 15,2 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 145 gram
Rek. pris: 2 163 kr
Pris: 2 580 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark: 55 828 poäng
Geekbench 4: 2 614 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 886 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 390 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Extra minne och lagring.
Rent gränssnitt.

minus

Kort batteritid.
Tveksamt ljud.
Måttliga prestanda.
Gammalt Android.

Betyg: 6 av 10


Bra valHuawei P Smart: Solid smartphone med få nackdelar

Innan Huawei blev en mobiljätte var de stora på budgetmobiler. Därför är det extra intressant att se hur de klarar sig i lägre prisklasserna.

Svaret är att de klarar sig riktigt bra. P Smart är en snygg, bekväm och välbyggd mobil med chassi i aluminium, slipade kromränder på baksidan, lagom stora mått och slimmat chassi. Den har en skarp skärm med 1080p-upplösning på kompakt yta och 18:9-format utan rundade hörn, fin stuns i färgerna, utmärkta betraktningsvinklar och rejäl ljusstyrka.

Prestanda är för prisklassen riktigt bra. P Smart har Huaweis egna Kirin 659-krets med fyra högt klockade kärnor och fyra strömsnåla. Även grafiken är relativt pigg, även om det finns flera i klassen som är snabbare. Webbsidor, Google Maps, mobila Office och appar flyter på fint. Möjligen är det lite segt i vissa situationer när vi scrollar, men då är vi petiga. Det här är väl godkänt.

P Smart 32 GB

Samma sak kan sägas om batteritiden. P Smart har ett 3 000 mAh-batteri, och är bra på att snåla med användningen. Den ger oss inte extrem driftstid, men övertygar med över en arbetsdags aktivt användande.

Det första negativa intrycket hittar vi när vi försöker spela upp musik. Telefonens inbyggda högtalare i botten ger oss ett tunt ljud med väsande undertoner i höga frekvenser. Med hörlurar i 3,5-millimetersuttaget låter det däremot helt okej. Speciellt när vi petat runt lite bland ljudinställningarna.

Operativsystemet är Android 8, och som alltid med Huaweis egna Emui-gränssnitt. Det har blivit snyggare, mer avskalat och mindre påträngande med åren, även om det innehåller en del onödigheter som egna appar istället för Googles, och rena dumheter som Ebay, Booking.com och skräpspel förinstallerade.

Slutligen tittar vi in kamerorna. Baktill hittar vi en 13-magapixelkamera som tar problemfria foton så länge vi inte zoomar in digitalt, och som är fullt godkänd även i dunklare inomhusljus. Kameran har en extra lins på baksidan som rymmer en två megapixel stor sensor som endast bidrar med djupinformation i ett bokeh-läge. Just den funktionen fungerar dock inte så bra.

Fakta Huawei P Smart 32 GB

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.huawei.se
Systemkrets: HiSilicon Kirin 659
Processor: 4st Cortex-A53 2,36 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz
Grafik: Mali-T830 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB
Bildskärm: 5,65 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 000 mAh, 9h 20min webbvideo (wifi), 9h 40min blandad användning (4g), ca 16h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,2 x 0,9 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 1 990 kr
Rek. pris: 1 989 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 87 961 poäng
Geekbench 4: 3 630 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 12 142 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 337 poäng

plus

Goda prestanda.
Mycket bra bildskärm.
Välbyggd och bekväm.

minus

En del bloatware.
Svagt ljud.

Betyg: 8 av 10


Motorola Moto G6: Plastig men praktisk

Motorolas G-serie har länge varit några av de mest prisvärda lågpristelefonerna. G6 och G6 Plus är, men just G6 säljs för precis under 2 500 kronor i flera stora butiker.

Det är en jämförelsevis stor telefon med någon extra millimeter skärmkant på sidorna och en rund utstickande kamerapuck på baksidan. Vid första anblicken verkar den ha ett bakstycke av böjt glas, men det visar sig vara glasliknande akrylplast, och även den blanka svarta ramen runtom verkar vara i plast. Det är en telefon som ser bra ut men som inte har samma premiumkänsla som många andra i det här testet.

På undersidan hittar vi ett usb-c-uttag. Här sitter också ett hörlursuttag, men ingen högtalare. G6 använder samma högtalare till allt. Det fungerar överraskande bra. Musik får en fyllig, varm ton med bra detaljåtergivning, även om diskanten är dämpad, och samtal med telefonen vid örat låter utmärkt. I hörlurar får vi godkänd kvalitet för prisklassen, men inget speciellt.

Moto G6

Skärmen är på 1080p med lite kalla färger. Det går att växla till ett läge med varmare färgtemperatur (och ett kallare), men helt perfekt blir det aldrig. Ljusstyrkan i skärmen är högre än i de flesta budgetmobiler, och överlag presterar den godkänt.

Telefonens systemkrets Snapdragon 450 placerar den ungefär i mitten av prisklassen prestandamässigt. Det finns betydligt snabbare, men också långsammaer mobiler. För det mesta tycker vi den klarar jobbet, men det uppstår tillfällen där lite mer klös i processorn hade varit välkommet, till exempel när vi försöker zooma i Google Maps. Lika lite finns att säga om batteriet. Den har godkänd batteritid, och det finns lika många bättre som sämre konkurrenter.

Prestanda hjälp av Motorolas avskalade Android-gränssnitt. Här är det Android 8 med bara ett par extra gränssnittsfunktioner. G-serien har en viss business-inriktning, vilket innebär att vi får Outlook och Linkedin förinstallerade men de går att ignorera om du inte är intresserad av det.

Kameran är högst omärkvärdig men gör inga stora fel. Dess tolvmegpixelsensor ger oss klara bilder i dagsljus och gör inte bort sig i dunklare belysning, även om brusnivån går upp rejält. Den har en extra femmegapixelsensor för djupseende, och den gör ett hyfsat jobb med den. Bättre än många andra i samma prisklass. Däremot bör du hålla dig borta från att föröka videofilma. Det är svajigt i fokus och färger, och väldigt skakigt.

Fakta Motorola Moto G6

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.moto.com/se
Systemkrets: Snapdragon 450
Processor: 8st Cortex A53 1,8 GHz
Grafik: Adreno 506
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, stänktålig (IPX3)
Batteri: 3 000 mAh, 7h 10min webbvideo (wifi), 8h 45min blandad användning (4g), 16h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,25 x 0,85 cm
Vikt: 167 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: 1 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 70 203 poäng
Geekbench 4: 3 792 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 12 719 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 443 poäng

plus

Godkända prestanda.
Bra ljud.
Usb-c-kontakt.
Rent gränssnitt.

minus

Lite plastig.
något stort format.
Ojämn bildskärm.

Betyg: 7 av 10


Nokia 5.1: Fotar överraskande bra

Nokia 5.1 är uppföljaren till förra årets Nokia 5, en mobil vi överlag gillade men som inte gjorde något speciellt för att stå ut i mängden. Samma sak kan sägas om Nokia 5.1. Den är uppgraderad med elegantare design, har nytt skärmformat och bättre specifkationer på de flesta punkter, men utmärker sig inte i konkurrensen.

Den har precis som tidigare chassi i solitt aluminium, förutom plastlister uppe och nere för antennsignal. Tack vare att den nu fått 18:9-skärm har tillverkaren dels skippat fysiska navigeringsknappar, dels gjort Nokia 5.1 längre på höjden. Det påverkar inte komfort och greppvänlighet, vilket hör till dess starkare sidor.

Prestandamässigt gör inte Nokia 5.1 bort sig, med en åttakärnig Mediatek-processor och Android 8 i rent Android One-utförande. Rent gränssnitt gör också att den säkert i många fall upplevs som snabbare än den egentligen är.

Nokia 5.1

Den har dock lite svagare grafikkrets än liknande Snapdragon-kretsar, så vi upplever en aning lagg i en del spel som annars borde kunnat flyta på bättre. Men i de flesta situationer klarar Nokia 5.12 jobbet. Batteritiden är dock lite i underkant. Vi får ut lite drygt sex timmar. Dämpar vi skärmen och bara surfar räcker batteriet mer godkända åtta timmar.

Skärmen är ljusstark, skarp och ger oss klara färger. Det har lite väl påtagliga skiftningar i ljusa ytor beroende på betraktningsvinkel, men annars har vi inte mycket att klaga på. Ljudet är lite mer av en besvikelse. Den inbyggda högtalaren har tunt ljud som tappar detaljer även i diskanten. Och det är samma sak med hörlurar på, förutom att vi då får mer bas. Någon möjlighet att ändra ljudbilden finns inte.

Istället är det kameran som är det starkaste kortet, trots att den på pappret inte är särskilt märkvärdig. Den har bara en lins och en tolvmegapixelsenor, men tar övertygande skarpa bilder med fin detaljåtergivning, och har den bästa digitalzoom vi sett i denna prisklass. Även inomhus tar den snygga bilder, så länge det inte är riktigt mörkt. Alla foton har dock en aningen för varm färgton.

Fakta HMD Nokia 5.1 32 GB

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.nokia.se
Systemkrets: MediaTek Helio P18 MT6755S
Processor: 8st Cortex-A53 2 GHz
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 256 GB
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 16 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 2 970 mAh, 6h 10min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), 15 h samtal (3g)
Storlek: 50,1 x 7,1 x 0,8 cm
Vikt: 150 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark: 74 225 poäng
Geekbench 4: 3 222 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 11 473 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 248 poäng

plus

Godkända prestanda.
Kompakt och välbyggd.
Överraskande bra kamera.
Rent gränssnitt.

minus

Halvdant ljud.
Tveksam batteritid.

Betyg: 7 av 10


Sony Xperia L1: Sony kämpar i budgetklassen

Första intrycket av Sony Xperia L1 är allt annat än positivt. Det är en tung, tjock och plastig historia som varken imponerar i byggkvalitet eller i design. Men den är praktiskt att använda, med smarta, reptåliga ytor, bekvämt grepp och stora tydliga knappar. Det är tur det för med sin 5,5-tumsskärm är Xperia L1 en rejäl sak att hålla i. Kanterna på långsidorna av skärmen är dock rätt så smala, så den blir inte onödigt bred.

720p-upplösning på en 5,5 tum stor skärm ger oss tydliga pixlar när vi tittar nära. Skärmen har inte heller de bästa betraktningsvinklarna, och håller vi den snett i höjdled får vi färgskiftningar i ljusa partier av bilden. Annars är det en relativt ljusstark skärm, som ger oss klara, om än lite kalla färger. Drar vi upp ljusstyrkan i topp blir dock kontrasten lidande och mörka partier i bilder blir grå.

Xpeoa l1

Ljudet från högtalarna är supertunt men detaljrikt och rent. Även i hörlurar saknas tryck i bas och mellanregister. Sony ger oss goda möjligheter att ställa in ljudet efter eget tycke och smak med equalizer och olika surroundlägen. Tyvärr klarar inte hårdvaran av att leverera varken kraftfull bas eller hög maxvolym, hur vi än trixar med inställningarna.

Prestandamässigt ligger Xperia L1 klart efter. Dess fyrkärniga Mediatekkrets får vissa problem med lagg både i Sonys egna gränssnitt och vid tyngre webbsidor och en del appar. Xperia L1 kör Android 7 med Sonys egna gränssnitt. Det är lite tungrott, men har en del smarta verktyg som till exempel schemaläggning av funktioner.

Trots ett normalstort batteri är batteritiden verkligen inte imponerande. Troligen är det stor skärm och inte så effektiv processor som ställer till det. Sony har lagt till lägena ”stamina” och ”ultra-stamina” som kan förlänga batteritiden, men på bekostnad av en hel del funktionalitet.

Sonys trumfkort var länge kamerabiten, men företaget har fått kämpa med ojämn kvalitet senaste tiden. Kameran i Xperia L1 är både bra och dålig på en gång. Vi får en seg och opålitlig autofokus som inte riktigt går att lita på ens i bra ljus. Men har du tålamod med den kan du få snygga bilder, om du lär dig att pilla runt med inställningarna i manuellt läge. Fotar du i mörker är brusnivån ovanligt låg.

Fakta Sony Xperia L1 G3311

Kontakt: www.sony.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6737 / 4x 1,45 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Inget.
Batteri: 2 620 mAh, 5h 45min webbvideo (wifi), 6h 10min blandad användning (4g), ca 11h samtal (3g)
Storlek: 15,1 x 7,4 x 0,85 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 1 690 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 38 728 poäng
Geekbench 4: 1 806 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 609 poäng

plus

Bekväm att greppa trots formatet.
Usb c.

minus

Stor och tung.
Pixlig skärm.
Måttliga prestanda och batteritid.
Ojämn kamera.

Betyg: 4 av 10


Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Om vi börjar med just kamerorna så kan vi konstatera att de är en udda kombination. Här får vi enkel 13-megapixlare, med enkel led-lixt och som tar bra utomhusfoto, men bjuder på mer tveksam kvalitet inomhus och inte allt för snabb autofokus. Redmi Note 5A Prime sticker dock ut genom att foton i mörka miljöer i standardläge inte blir mörka utan iso-kompenseras ovanligt hårt. Exponeringstiden verkar också bli längre, vilket innebär att det blir svårt att få hög skärpa

Det intressanta är istället kameran framtill som är på hela 16 megapixlar. Med den kan du ta riktigt detaljerade selfies. Här har du också sådant som ansiktsigenkänning och skönhetsfilter som kan sudda ut diverse rynkor.

Inte riktigt premium-känsla, men nära

Till det yttre är Redmi Note 5A Prime en välbyggd budgetlur med bakstycke i snygg metall, (antingen grå eller guld), plastsidor med samma utseende och vit framsida helt täckt av glas. Tydliga skarvar runtom vittnar om att det är en lite billigare telefon, men annars inger den faktiskt en viss premium-känsla.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Stor och snygg men inte superbekväm

Skärmen har upplösningen 720 x 1 280 pixlar, vilket ger en punkttäthet på strax över 300 per tum. Det duger i budgetklass, men när det finns konkurrenter som Moto G5, Huawei P8 Lite och även tidigare Redmi Note-modeller med 1080p-skärm så känns det lite snålt. Den ger överlag en skarp upplevelse, men i vissa situationer skönjer vi pixlighet, som i finstilt text på webbsidor.

Budgetprestanda

Budgetpris innebär budgetprestanda, och i Redmi Note 5A Prime sitter en Snapdragon 435-krets med fyra lågt klockade och fyra ännu lägre klockade processorkärnor. Det är uppenbart att Xiaomi här satsar på strömsnål drift. Processorn, ram-minnet på 3 gb och Adreno 505-grafiken levererar dock en duglig prestanda för vardagsanvändning. En del tunga webbsidor, Google Maps och mobila Office segar dock ner den en smula.

Batteritiden är trots det inte direkt imponerande. Troligen är det den stora skärmen som drar för mycket ström. Vid aktivt användande håller den en knapp arbetsdag, men samtals- och standbytiden är bättre.

Förvirrat värre

Vi är också osäkra på om den klarar alla svenska frekvensbanden för 4g. Dyra Xiaomi Mi Mix 2 och en annan ny och superintressant lur, Xiaomi Mi A1 i prisklassen strax ovanför denna, klarar det. Men den här modellen verkar dras med alla de problem vi förknippar med allt för dåligt lokaliserade Xiaomi-lurar från förr.

Kanske har vi bara fått ett exemplar med fel rom, och det finns bättre? I så fall behöver Xiaomi eller de som importerar lurarna strama upp vilka modeller de säljer på vilka marknader. En vanlig konsument ska inte behöva gräva på onlineforum efter versionsinformation och flasha rom på egen hand. 

Omdöme

Redmi Note 5A Prime har inte riktigt den rätta ergonomin och verkar vilja göra mer än vad hårdvaran mäktar med. Kamerorna är dess bästa egenskap. Mediokert ljud och tveksam batteritid gör dock att den tappar en del. Det finns klart bättre val i denna prisklass. Framför allt bristen på svenskt stöd gör att vi inte kan rekommendera den.

>> Läs hela testet av Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Fakta Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Testad: Januari 2018
Tillverkare / kontakt: Xiaomi / www.mi-store.se
Systemkrets / processor: Snapdragon 435, 4x 1,4 GHz + 4x 1,1 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (320 ppt)
Kameror: 13 megapixel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, gps, ir
Operativsystem: Android 7.1.2 med MIUI 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 1 080 mAh, 7h 20 min webbvideo (wi-fi) 6h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal
Storlek: 15,3 x 7,6 x 0,75 cm
Vikt: 153 gram
Pris: 1 990 kr hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 44 068 poäng
Geekbench 4: 2 598 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 979 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Bra kameror för prisklassen.
Många smarta funktioner i MIUI.
Relativt bra bildskärm trots 720p.

minus

Tveksam batteritid.
Trista högtalare.
Måttliga prestanda.
FOrtfaradne något rörigt gränssnitt.
Inget svenskt språkstöd?

Betyg: 4 av 10


Funktionsfylld mobil med extra kamerabredd

Dubbla kameror i mobiler är ett rätt så nytt fenomen och dubbla kameror i billiga mobiler ännu färskare. Den första kom faktiskt så sent som förra våren när ZTE släppte Blade V8.

Så här ett år senare är inte kameran lika rolig som när telefonen lanserades. Den extra kameran baktill är på två megapixel och används i stort sett endast för djupseende. Främst när vi lägger på skärpedjupeffekter. Då linserna sitter extra långt från varandra i Blade V8 blir dessa riktigt bra, även om vi saknar att kunna välja inställningar för brännvidd och fokuspunkt direkt i appen som flera konkurrenter kan. Du kan också ta riktiga stereoskopiska foton med fotoappen. Det fungerar på närbilder, men det är inte bra på längre håll.

För vanligt fotograferande är kameran klart duglig, men som smartphonekamera är den inte särskilt märkvärdig. Den lider av samma sak som de flesta förutom de allra bästa – brusig bild och autofokusproblem i sämre ljus.

ZTE Blade V8

Blade V-serien har levererat prisvärd kvalitet med mycket stil för pengarna i flera år nu. Därför är vi lite besvikna på Blade V8, som inte alls är lika snygg och slimmad som Blade V6 eller Blade V7. Den har en kantigare design med vassare vinklar i ramen runtom, vilket också gör den mindre bekväm. Det är fortfarande ingen katastrof, bara inte den toppnivå i komfort som föregångarna hade. Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare och hemknapp (ja, en riktigt knapp med klick i), samt diskreta touchkontroller på vardera sida.

Skärmen är en välbalanserad ips-panel på 5,2 tum i full hd-upplösning, utmärkta betraktningsvinklar och klart godkänd ljusstyrka. Färgtemperaturen är kanske aningen kall, men det är marginellt. Vad som är unikt är att du kan ställa in både färgtemperatur och färgmättnad. Dock bara i tre steg vardera. På ljudsidan blir vi inte lika imponerande. Blade V8 ger oss bra volym och ton för telefonsamtal, men för media låter det tunt, både i högtalare och med hörlurar. Blade V8 har Dolby surround-stöd men vi får inte till någon märkbar förbättring av att experimentera med dess inställningar.

Blade V8 kör beskedliga Snapdragon 435, och verkar dessutom underprestera en aning jämfört med andra telefoner med liknande hårdvara. Den levererar anständiga prestanda för allt vardagligt, men det slöar ned en del när vi försöker navigera på tunga webbsidor. Telefonen verkar också dra en del energi. Vi får knappt godkänd batteritid för surf och app-användning, och svagt resultat när vi testar att strömma video.

ZTE Blade V8

ZTE har som alltid massor av extra funktioner i sitt Android-gränssnitt. Går vi in i inställningsmenyerna hittar vi till exempel enhandsnavigering, mängder av gest- och rörelsekontroller, detaljinställningar för grafiska effekter, nerladdningsbara teman, blåljusfilter och mycket mer. Det är dock lite rörigt och det kan vara svårt att hitta dem alla.

Fakta ZTE Blade V8 32 GB

Testad: Mars 2018
Kontakt: www.zte.se
Systemkrets / processor: Snapdragon 435 / 1,4 GHz quad core + 1,1 GHz quad core
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel m led bak, 13 megapixel m led fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 2730 mAh, ca 5h webbvideo (wifi), 6h 30min blandad användning (4g), ca 14h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 143 gram
Pris: 2 286 kr hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 41 891 poäng
Geekbench 4: 2 032 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 752 poäng

plus

Intressanta kameror.
Många extrafunktioner.
Bra pris.

minus

Måttliga prestanda.
Tveksam batteritid.
Inget vidare ljud.

Betyg: 6 av 10