Alcatel 1s: Ojämn doldis med överraskande bra batteritid

Alcatel är en före detta fransk, numera kinesisk tillverkare, som satsar på mobiler i de lägre prisklasserna, och ofta har överraskat med intressant design och unik funktionalitet i sina mobiler. Av årets nyheter som presenterades i februari har ett par modeller dykt upp i enstaka butiker, bland annat billiga 1s.

Den vi testar här är en uppgraderad version av den som släpps inom kort, med extra ram-minne och lagring, och ett snäppet högre pris. Den kan vara värd att vänta på om mobilen i övrigt låter intressant – den är fortfarande relativt prisvärd.

Vi har tidigare överraskats av Alcatel-mobilers design, men här har vi en väldigt traditionellt utformad lur. Den är ovanligt lätt och rätt så kompakt, med 5,5 tums 18:9-skärm utan flärp, relativt tjocka skärmkanter och ett plastbakstycke med matt, mönstrad yta som gör den trevlig att greppa. Fingeravtrycksläsare sitter mitt baktill och i nederkant hittar vi, tyvärr, en gammal micro usb-port.

Alcatel 1s 64 GB

Skärmen har 720p-upplösning, men då måtten är små är den skarp nog för det mesta. Vi har inga större klagomål på bildkvalitet. Färger är rena och klara, och betraktningsvinklar breda. Ljusstyrkan är inte riktigt optimalt hög och svarta ytor är lite bleka.

Tyvärr får inte ljudet lika gott omdöme. Det är platt och skränigt ur högtalaren och bara knappt godkänt i hörlurar. Positivt är dock att volymen på högtalaren är ovanligt hög, så vill du att ringsignaler ska höras i bullriga miljöer kan det här vara ett bra val.

Alcatel har stoppat in en lite udda systemkrets från en tillverkare som heter Unisoc. Deras hårdvara sitter i en mängd billigare kinesiska märken med namn som vi i väst för det mesta aldrig hört talas om.

Just denna är en åttakärnig enhet med prestanda som verkar dra jämnt eller ligga marginellt med till exempel Exynos-kretsen i Samsung Galaxy A20e, om än med lite lägre grafikprestanda. Ett par av våra vanliga mätappar fungerar inte med telefonen, antingen blockerade av Alcatel eller för att systemkretsen inte känns igen. Men andra fungerar, så vi kan ändå få en god bild av dess prestanda.

Extra ram-minne lyfter Alcatel 1s en aning. I gengäld dras Alcatel med en viss irriterande släpighet i pekrespons i skärmen, men om det beror på mjukvara, grafiken eller skärmens hårdvara kan vi inte avgöra.

En sak som Alcatel får stort plus i kanten för är energisnål drift. Trots ett bara normalstort batteri på 3 000 mAh får vi utan problem över tio timmars videoströmningstid, och bra driftstid och standbytid för övrigt.

Telefonens kanske svagaste kort är dess kamera. Den dras med hoppig autofokus, märkligt varma färgtoner vid foto i dagsljus och flammiga ytor vid foto i dunklare inomhusljus.

Omdöme

Alcatel 1s överraskar, men inte på de sätt vi är vana vid. Det intressanta med den är att den introducerar ett nytt chipset som vi kan få se mer av i framtiden och att den levererar mer batteritid än förväntat. Ett renare och snyggare gränssnitt än i tidigare versioner är också ett plus. På minussidan hittar vi dess högtalare, en märkligt seg skärmrespons och en tveksam kamera.

Specifikationer

Produktnamn: Alcatel 1s 64 GB
Testad: Juli 2019
Tillverkare: Alcatel
Systemkrets: Unisoc SC9863A
Processor: 4st Cortex-A55 1,6 GHz, 4st Cortex-A55 1,2 GHz
Grafik: PowerVR IMG8322
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för micro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Micro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 9.0 med Alcatel UI
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 000 mAh, 10h 45min webbvideo (wifi), 12h 30min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 7,1 x 0,85 cm
Vikt: 146 gram
Rek. pris: 1 690 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: Ej mätt
Geekbench 4: 3 529 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: Ej mätt
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt

plus

Kompakt, bekväm och lätt.
Enkelt och smidigt system.
Kraftfull högtalare.
Överraskande bra batteritid.
Priset.

minus

Något begränsade prestanda.
Seg skärmrespons.
Tveksam ljudkvalitet.
Medioker kamera.
Ingen usb-c.

Betyg: 3 av 5