Asus Zenfone Live

Lever inte upp till ambitionerna

Asus senaste mobiler sticker alla ut på lite olika sätt. Flaggskeppet Zenfone AR har som namnet antyder en ar-kamera och Zen Zoom S har dels extra stor optisk zoom, dels ett gigantiskt batteri. Budgetluren Zenfone Live är istället byggd speciellt för live-strömning.

Det innebär inte att den har någon unik kamera eller annan hårdvara, förutom att selfie-kameran framtill har fått en led-blixt. Främst handlar det om en app kallad Beauty Live. Den gör samma sak för videoströmmar från selfie-kameran som vi sett för foton i en del kamera-appar från till exempel ZTE, Huawei och just Asus. Du kan lägga på ett försköningsfilter som snyggar upp ditt ansikte, fixar dålig ljussättning och tar bort diverse rynkor.

Zenfone Live

Detta görs med ett reglage som går från ett till tio. Resultatet är lite tveksamt, utmaxat ser ansikten för platt ut. Däremot tycker vi den gör ett bra jobb med att neutralisera dåligt ljus i realtid.

Sedan kan du via appen strömma via olika sociala nätverk, i skrivande stund Youtube, Facebook och Instagram, med löfte om fler alternativ i framtiden. Med tanke på att detta är bara en app, och inte en särskilt resurskrävande sådan – Zenfone Live är testets minst kraftfulla lur – så känns det inte direkt som något som kommer göra den till storsäljare.

Kamerorna är för övrigt inget speciellt varken framtill eller baktill. De håller bra budgetkvalitet, med godkänt resultat i ljusa miljöer. Asus kameraapp är dock tungrodd och verkar vilja göra mer än vad processorn orkar med i vissa lägen.

Telefonens inbyggda mikrofoner är dock förvånansvärt bra. De är två till antalet och gör ett övertygande jobb för liveströmmen och videosamtalet. Även ljud vid vanliga samtal håller god klass, både för att prata och att lyssna. Ljudet från dess inbyggda monohögtalare har bra tryck, även om det brister en del i finess.

Zenfone Live är en telefon med skal i plast, men den är generellt sett välbyggd och ser bra ut för prisklassen. Materialvalen gör den också exceptionellt lätt. Mjukt rundade kanter och matta ytor bidrar till att den ligger bekvämt i handen. Framsidan är täckt av upphöjt 2,5d-glas och under skärmen hittar vi tydliga navigeringsknappar. Någon fingeravtryckläsare har den däremot inte.

Skärmen, en 5-tums ips-panel med 720p-upplösing, är rätt så medioker. Den ger oss godkänd ljusstyrka men tydliga skiftningar i kontrast i snäv betraktningsvinkel och överlag bleka färger i standardläge. Asus kontroll för färgtemperatur med egen app är dock alltid ett plus i kanten.

Operativsystemet är Android 6, men Asus jobbar enligt uppgift på att få till en uppdatering till 7. En orsak till att det dröjt är Zen UI, Asus egna gränssnitt som skiljer sig avsevärt från original-Android med mängder av extrafunktioner och eget upplägg för menyer och startskärmar. Här tycker vi Asus borde kunna rensa upp lite, det blir mer förvirrande än hjälpsamt. En del funktioner som barnläge och systemrensningsapp är riktigt bra, medan annat mest är i vägen för en smidig upplevelse.

En sak som överraskar är batteritiden, som håller jämna steg med konkurrensen trots att Zenfone Live har ett relativt litet batteri. Kombinationen av lågupplöst skärm och strömsnål processor får det att räcka länge.

Fakta Asus Zenfone Live ZB501KL

Kontakt: www.asus.se
Systemkrets/processor: Snapdragon 410 / 4x 1,2 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 6
Övrigt: Plats för dubbla simkort
Batteri: 2 650 mAh, 8h 10min webbvideo (wifi), 8h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 14,1 x 7,2 x 0,8 cm
Vikt: 120 gram
Pris: 1 790 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda

Antutu benchmark 6: 29 101 poäng
Geekbench 4: 1 637 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 4 296 poäng

plus

Låg vikt.
Bra mikrofoner.
Blixt framtill.
Lågt pris.

minus

Rörigt system.
Tveksam skärm.
Låga prestanda.
Inte senaste Android.

Betyg 5 av 10

Asus Zenfone Live ZB501KL 16GB Pris vid test: 1733 kr.

Bästa pris just nu: 1379 kr