Doogee BL5000

Extra av allt, utom prestanda

Doogee är en av ett otal kinesiska tillverkare som liksom Xiaomi har börjat leta sig in på den svenska marknaden. Precis som för Xiaomi så finns det också en del butiker som direktimporterar Doogees lurar och säljer till lägre pris eller beställer direkt från Kina, men dessa väljer vi att inte testa. Köper du den via officiell kanal, i Doogees fall Perifa, får du rätt lokalisering och vanliga svenska garantier. Det är det värt, tycker vi.

Och Doogee BL5000 är en prisvärd telefon med intressanta egenskaper. För det första är det en rejält stor och tung mobil. Det beror dels på en 5,5-tumsskärm och rätt så breda skärmkanter på sidorna, men framför allt på att tillverkaren har stoppat in ett jättebatteri på hela 5 050 mAh. Står du ut med en två hekto tung, centimetertjock mobil så är det absolut värt det för den extra batteritiden. En effektiv snabbladdare medföljer också.

På framsidan har luren böjt glas i Galaxy S8-stil, och vanlig fingeravtrycksläsare nedtill. Skärmen är en ljusstark ips med 1080p-upplösning, och vi hittar inget avsevärt att klaga på där. Ljudet är däremot inget att hurra för, dess två högtalare i nederkant ger oss tunt och spretigt ljud utan bas och nästan inget mellanregister alls. Ljudet i hörlurar och vid samtal är mer acceptabelt.

Doogee BL5000

Runt om har Doogee BL5000 en mattsvart metallram och bakstycket är i blank plast. Luren har en del skarvar i konstruktionen, och baksidan drar till sig precis alla fingeravtryck. Även om vi imponeras av en del specifikationer och funktioner är det en påminnelse om att det fortfarande är en budgettelefon.

Även processorn vittnar om det. Här sitter en Mediatek-krets med åtta processorkärnor som ger den en prestanda lite under snittet. På pappret tycker vi den borde klara sig bättre än vad den gör, men när Doogee BL5000 dessutom har 1080p-skärm och ett rätt så krävande eget Android-skal märks det tydligt i användarupplevelsen. Vi får en hel del lagg i gränssnittet och viss seghet i både webbsurf och i vanliga appar som Facebook. För övrigt är det väldigt generöst med minne, med tanke på prislappen. Vi får hela 64 GB lagring, där de bästa konkurrenterna bara ger oss 32 GB.

Doogee BL5000 är enda mobilen i testet med dubbel kamerasensor baktill, något vi vanligen bara ser i dyrare telefoner. Här känns det dock lite överambitiöst, och vi kan inte se att det resulterar i bättre bildkvalitet än hos konkurrenterna. Den tar som de flesta mobiler numera pålitliga bilder utomhus och lyckas dessutom rätt så bra med blixtfotning inomhus. Färger blir dock överlag bleka.

Autofokusen är också långsam överlag. Doogees kameraapp är riktigt ambitiös med allt från ansiktsigenkänning, hdr och manuellt läge till skönhetsfilter för selfies, men det hade krävts mer kraftfull processor.

Doogee BL5000 kör Android 7 med eget gränssnitt, ett som mer ser ut som Android 6 med central knapp för appmeny. Det är mycket som händer här och rätt mycket som är mer förvirrande än hjälpsamt. Gränssnittet går att anpassa på alla möjliga sätt, från grafiska effekter till geststyrning, enhandsläge och navigering med skärmikoner.

Vi får också med en massiv nyhetsflödesapp som ligger permanent ett svep till vänster, och vi ser inte att det finns något sätt att stänga av den. Vi ställer oss undrande till hur många som verkligen uppskattar allt detta, och hade hellre sett att Doogee gjorde som till exempel Nokia, och bara gav oss Android utan en massa onödigheter.

Fakta Doogee BL5000

Kontakt: www.perifa.se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6750T / 8x 1,5 GHz
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13+13 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Plats för dubbla simkort
Batteri: 5050 mAh, 14h 15min webbvideo (wifi), 16h blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,6 x 1,05 cm
Vikt: 205 gram
Pris: 2 039 kr
Läs mer här!

Prestanda:
Antutu benchmark 6: 37 977 poäng
Geekbench 4: 1 422 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 5 350 poäng

plus

Bra ljusstark bildskärm.
Extra mycket minne och lagring.
Extremt bra batteritid.

minus

Stor och tung.
Ingen vidare prestanda.
Rörigt gränssnitt

Betyg 7 av 10

Doogee BL5000 Pris vid test: 2039 kr.

Bästa pris just nu: 2495 kr