HTC Desire 12s: Seg processor sänker HTC

HTC har haft det tufft på senare år med en del klavertramp i design och funktionsval som gjort deras flaggskepp mindre åtråvärda. Men de har fortsatt att spotta ur sig imponerande budgetmobiler. Den senaste modellen heter Desire 12s och kom i januari i år. Tyvärr hör den inte till HTC:s bästa prestationer.

Låt oss börja med det positiva. HTC Desire 21s har en unik och elegant design, med sin randigt mönstrade baksida som ger ett skönt grepp trots att det är plast överallt, dess mjuka upphöjning för kameralinsen och bekvämt avrundade former.

Det är en relativt kompakt lur med 5,7-tumsskärm i 18:9-format, och skärmen har varken rundade hörn eller flärp, vilket kan tilltala en del traditionalister. Annat är lite för traditionellt, som dess micro usb-port och avsaknad av nfc.

Skärmen är dock inget som direkt imponerar, med 720p-upplösning, blek kontrast och medioker betraktningsvinkel. Den duger för vardaglig surf och för att bläddra i telefonboken och ringa ett samtal, men är inte snygg att titta på bilder eller film på.

HTC Desire 12s

För film gillar vi däremot dess inbyggda högtalare som ger rent, detaljerat och välbalanserat ljud. Det här brukar HTC vara bra på, och Desire 12s är inget undantag. Även via hörlurar och vid örat vid samtal överträffar den våra förväntningar.

Prestandamässigt ligger den tyvärr långt efter konkurrensen. Här sitter en Snapdragon 435 som visserligen har åtta kärnor, men levererar inte någon direkt topprestanda. Även enkla saker som att scrolla i webbsidor eller svepa i menyer sker med påtaglig seghet. Desire 12s uppges finnas med 3 GB ram och 32 GB lagring, eller 4 GB ram och 64 GB lagring, men det är bara den mindre modellen vi kan se i svenska butiker.

Lite extra minne hade nog varit bra, för egna gränssnittet HTC Sense ser ut att ta upp en hel del systemresurser. Det skulle definitivt behöva bantas ner och förenklas. Dessutom är det lagt ovanpå gamla Android 8.1 och vi har inga uppgifter om när eller om det kommer att uppgraderas. Beskedliga prestanda och lågupplöst skärm gör dock att batteriet räcker hyfsat länge med tanke på sin storlek.

Telefonen har en hyfsat kompetent 13-megapixelkamera. Den ger oss typisk enklare mellanklass-kvalitet, med snygga bilder utan större problem i dagsljus, men med brus och svajig autofokus i för dunkelt ljus. Den har ingen andra lins, men de används ändå bara för bokeh-foto i de flesta budgetlurar, så det är inte lika viktigt som i ett flaggskepp. Tyvärr tror vi att den långsamma processorn påverkar även kameran, som har långsam autofokus och släpigt gränssnitt. 

Omdöme

Snygg design, bekvämt grepp och bra ljud räcker tyvärr inte för HTC denna gång. En alltför otillräcklig processor, äldre Android och tungrott gränssnitt gör att vi inte kan rekommendera denna telefon. HTC brukar vara ett tryggt budgetval, men inte denna gång.

Specifikationer

Produktnamn: HTC Desire 12s
Testad: Juli 2019
Tillverkare: HTC
Systemkrets: Snapdragon 435
Processor: 8st Cortex-A53 1,4 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd upp till 1 TB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 720x1440 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel med led bak, 13 megapixel med led fram
Anslutningar: Micro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med Sense 10
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3 075 mAh, 8h 40min webbvideo (wifi), 10h blandad användning (4g), ca 18h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,3 x 0,8 cm
Vikt: 150 gram
Rek. pris: 2 090 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 38 215 poäng
Geekbench 4: 2 101 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 951 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: Ej mätt

plus

Bra ljud för budgetklass.
Rolig, annorlunda design.
Bekväm att greppa.

minus

Alltför låga prestanda.
Medioker bildskärm.
Gammalt Android och tungt eget gränssnitt.
Ingen usb-c.

Betyg: 2 av 5

HTC Desire 12s 32GB Pris vid test: 2090 kr.

Bästa pris just nu: 1214 kr