Smart mobil tar seniorer på allvar

Doros telefoner är speciellt designade för att passa för seniorer och användare med vissa funktionshinder. Det märks framför allt på inbyggda funktioner för användare med nedsatt hörsel, högtalare optimerade för volym och röståtergivning, samt möjlighet att använda med hörapparater som stödjer hörselslinga. En annan funktion är en inbyggd larmknapp som kan användas för att kontakta till exempel anhöriga eller en larmcentral.

Den senaste Doro-modellen heter 8040 och är en rejäl uppgradering från tidigare modeller. Det är fortfarande inte någon direkt premiumtelefon, och jämför vi den med andra lurar i samma prisklass ligger den fortfarande efter i specifikationer och prestanda, men då får vi ju räkna med att man betalar lite extra för just hörsel- och larmfunktionerna.

Doro 8040

Doro 8040 har dock klart acceptabel lägstanivå för vanlig användning. Det innebär att webbsidor och enklare appar som Facebook och Youtube flyter på utan större problem, dess skärm med ips-panel på 720p är inte fantastisk men skarp nog, och kameran är mer användbar än tidigare. Framför allt selfie-kameran framtill som tidigare var på 0,3 megapixlar och här är uppe på två. Nu kan vi ringa Skype-samtal utan att skämmas. Kameran baktill är på beskedliga åtta megapixlar och mer i klass med en äldre budgettelefon. Den är inte dålig, men klart efter andra mobiler i denna prisklass.

Till det yttre är Doro 8040 lite tjock men mycket bekväm att hålla i, med en mix av aluminium och plast med hög kvalitetskänsla. Telefonen har precis som föregångaren tre fysiska navigeringsknappar under skärmen. På sidan sitter en ytkontakt som gör att den enkelt kan ställas ner i ett bordsställ för laddning. Då fungerar den också som en klocka. Här lär du behöva ställa Doro 8040 varje natt, för batteritiden är tyvärr inte så imponerande.

Ett annat sätt Doro senioranpassar sina smartphones är med ett eget Android-gränssnitt som ska förenkla användningen och guida dator- och smartphoneovana användare genom dess olika funktioner. Det kan vara en bra hjälp för novisen, men kan också vara förvirrande. Om du inte tänker som den som designat gränssnittet är det väldigt lätt att gå vilse.

Detta läge är på som standard men i 8040 går det att stänga av och välja ett mer traditionellt Android-upplägg också, fast med extra stora ikoner och tydlig text. Det gick inte i föregångaren, så det uppskattar vi. Bara för att en användare är senior och kanske har nytta av hörhjälp och larm behöver det inte betyda att hen inte kan förstå sig på ett vanligt smartphonegränssnitt.

Doro 8040

Fakta Doro 8040

Testad: November 2017
Kontakt: www.doro.se
Systemkrets / processor: Mediatek MT6738 / 1,5 GHz quad core
Grafik: Mali-T860 MP2
Minne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (294 ppt)
Kameror: 8 megapixel med led bak, 2 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, a-gps
Operativsystem: Android 7.0
Övrigt: Trygghetslarm, laddningsdocka, stöd för hörslinga
Batteri: 2920 mAh, 5h 35min webbvideo (wi-fi), ca 7h 10 blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,8 x 7 x 1-1,15 cm
Vikt: 162 gram
Pris: 2 490 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 35 888 poäng
Geekbench 4: 1 734 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 601 poäng

plus

Många smarta extrafunktioner
Utmärkt ergonomi
Bra bildskärm
Bra ljud för samtal

minus

Låga prestanda
Trista högtalare för media
Fortfarande halvdan kamera
Kort batteritid

Betyg 7 av 10