Huawei Honor 8 Lite

Honor håller stilen

Bra valHonor 8 Lite som lanserades tidigare i år är till det yttre väldigt lik sin dyrare kusin Honor 8 som kom förra hösten. Den har precis samma snygga design med 2,5d-glas både baktill och framtill samt aluminiumram runt om. Lite-versionen är också aningen lättare, men faktiskt större, än Honor 8. Skillnaden är dock så marginell att den knappt märks.

Honor 8 Lite har samma fingeravtrycksläsare på baksidan, och en snygg och skarp 5,2-tums ips-skärm med 1080p-upplösning. Såvitt vi kan se är det samma skärm som i Honor 8. I underkant sitter högtalare som ger ganska så platt ljud. Det är stereo, men då högtalarelementen sitter nära varandra hörs det knappt. Ljudet vid samtal och ljudet med hörlurar är bättre, och hamnar en bit över snittet för budgettelefoner.

Honor 8 Lite

Honor 8 Lite har som så många andra billigare mobiler mikro-usb istället för mer praktiska usb typ c som laddningskontakt. Den har inte heller dubbelkameran baktill som Honor 8 har, utan bara en vanlig enkel mobilkamera. Lasersikte och extra färgton i led-blixten har också bantats bort. Kameran tar detaljerade, om än underexponerade bilder med låg färgmättnad i dagsljus, och har en del problem med brus i mörka miljöer. Överlag är den dock godkänd, och kommer dessutom med samma smidiga och funktionsrika kameraapp som alla Huawei-mobiler.

Prestandamässigt är Honor 8 Lite snabb nog för både surf och media, och en av de kraftfullare mobilerna i denna prisklass. Grafiktunga spel, avancerad fotografi och filmning kan vara en utmaning, men det mesta annat klarar den galant. Tack vare ett 3 000 mAh-batteri och den hyfsat energieffektiva systemkretsen Kirin 655 får vi en stadig batteritid som räcker en bra bit över en normal arbetsdag.

Honor 8 Lite levereras med Android 7 och nya versionen av gränssnittet EMUI. Det är ingen favorit, då det har en del irriterande egenheter och ett upplägg utan Androids applåda. Men på senare tid har det storstädats bland funktionerna, och numera har vi fler funktioner som är snabba att nå via notifieringsfältet. Dessutom går det att välja en central appmeny, om så önskas.

När vi först testade Honor 8 Lite fick den en sjua i betyg. Men här blir det faktiskt ett höjt betyg. Huawei har fixat till ett par småsaker i mjukvaran som irriterade tidigare. Priset har också gått ner, vilket gör den till en attraktivare köp.

Fakta Huawei Honor 8 Lite

Kontakt: www.honor.se
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 655 / 4x 2,1 GHz + 4x 1,7 GHz
Minne: 3 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, plats för dubbla simkort
Batteri: 3 000 mAh, 8h webbvideo (wifi), 8h 20min blandad användning (4g), 15 h samtal (3g)
Storlek: 14,7 x 7,3 x 0,76 cm
Vikt: 147 gram
Pris: 1 790 kronor hos CDON.

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 57 354 poäng
Geekbench 4: 3 225 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 11 263 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Bra skärm för prisklassen.
Förbättrat användargränssnitt.
Bra prestanda.

minus

Allt glas gör den lätt att smutsa ner.
Inga vidare bra högtalare.

Betyg 8 av 10

Huawei Honor 8 Lite (3GB RAM) 16GB Pris vid test: 1990 kr.

Bästa pris just nu: 1590 kr