Lenovo Moto G5

Moto G krymper och uppgraderar

Lenovos Moto-telefoner har länge hört till våra favoriter, och årets budgetmodell Moto G5 gör oss inte besvikna. Det är på flera punkter en förbättring mot förra årets Moto G4, och inte bara tack vare uppgraderad hårdvara. För det första är formatet behändigare, med femtumsskärm mot tidigare lite väl breda 5,5 tum. Det är fortfarande en riktigt trevlig 1080p-panel med ips-teknik, klara färger, god kontrast och högre punkttäthet.

Två andra saker vi inte gillade i Moto G4 var tveksam ljudkvalitet i samtal, samt en jobbig fingeravtrycksläsare. Dessa saker har Lenovo åtgärdat. Fingeravtrycksläsaren är av samma breda typ som i till exempel en Samsung Galaxy S7. Den går även att använda som hem-, back- och växlingsknapp, på samma sätt som i Huawei P10. Samtalsljudet låter bättre än i Moto G4, däremot är högtalaren för mediauppspelning och ringsignaler bland det tunnaste och plattaste vi hört på längre.

Vi är inte heller förtjusta i själva designen och konstruktionen. Lenovo själva pratar om att Moto G5 ska ha mer premium-känsla än Moto G4, men även om det är metall i delar av skalen denna gång så infinner sig inte just känslan. Vi får en trist, dammsamlande kant runt skärmen, och även om skalet är en kombination av plast med metallisk finish och lättmetall så är intrycket en ganska plastig historia.

Moto G5

Moto G5 är en av mycket få smarta mobiler i dag som faktiskt har löstagbart batteri. Luren levereras med batteriet vid sidan av, så det första vi får göra är att lossa bakstycket och stoppa dit det, tillsammans med sim-kort som också sitter under locket. Moto G5 stödjer dubbla sim-kort och en av kortplatserna kan även hålla ett mikro sd-kort.

Inställningen för hemknapp, och även Motos uppsättning av geststyrningar och ett par andra småsaker ligger inte i vanliga inställningsmenyn, utan nås via en separat app. Förutom denna och en egen klockwidget snackar vi annars en ren Android 7-upplevelse.

Prestandamässigt överraskar inte Moto G5. Det är samma processor här som i Nokia 5, fast en extra gigabyte ram-minne. Batteritiden får dock bara knappt godkänt. Däremot får den plus i kanten för snabb laddning. Tyvärr via mikro-usb istället för usb typ c.

Kameran har 13-megpixelsensor och producerar snygga, skarpa och ljusmässigt väl avvägda bilder i de flesta situationer, med överraskande lite brus i lågt ljus. Det drar lite åt kalla toner vid utomhusfoto, men inte så mycket att det stör. Autofokus är överraskande snabb, men vi saknar en hel del funktioner som vi får i dyrare mobiler.

Fakta Moto G5 3GB

Kontakt: www.lenovo.com/se
Systemkrets/processor: Snapdragon 430 / 8x 1,2 GHz
Minne: 3 GB
Lagring: 16 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, utbytbart batteri
Batteri: 2 800 mAh, 6h 40min webbvideo (wifi), 7h 10min blandad användning (4g), 17h samtal (3g)
Storlek: 14,4 x 7,3 x 0,95 cm
Vikt: 148 gram
Pris: 1 690 kronor hos CDON.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 44 797 poäng
Geekbench 4: 2 276 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 488 poäng

plus

Skarp bildskärm.
Rent Androidgränssnitt.
Bra kamera.
Priset.

minus

Känns mer budget trots metallskal.
Inget vidare ljud (förutom vid samtal).
Tveksam batteritid.

Betyg 7 av 10

Motorola Moto G5 (3GB RAM) 16GB Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 1490 kr