Motorola Moto G6: Plastig men praktisk

Motorolas G-serie har länge varit några av de mest prisvärda lågpristelefonerna. G6 och G6 Plus är, men just G6 säljs för precis under 2 500 kronor i flera stora butiker.

Det är en jämförelsevis stor telefon med någon extra millimeter skärmkant på sidorna och en rund utstickande kamerapuck på baksidan. Vid första anblicken verkar den ha ett bakstycke av böjt glas, men det visar sig vara glasliknande akrylplast, och även den blanka svarta ramen runtom verkar vara i plast. Det är en telefon som ser bra ut men som inte har samma premiumkänsla som många andra i det här testet.

På undersidan hittar vi ett usb-c-uttag. Här sitter också ett hörlursuttag, men ingen högtalare. G6 använder samma högtalare till allt. Det fungerar överraskande bra. Musik får en fyllig, varm ton med bra detaljåtergivning, även om diskanten är dämpad, och samtal med telefonen vid örat låter utmärkt. I hörlurar får vi godkänd kvalitet för prisklassen, men inget speciellt.

Moto G6

Skärmen är på 1080p med lite kalla färger. Det går att växla till ett läge med varmare färgtemperatur (och ett kallare), men helt perfekt blir det aldrig. Ljusstyrkan i skärmen är högre än i de flesta budgetmobiler, och överlag presterar den godkänt.

Telefonens systemkrets Snapdragon 450 placerar den ungefär i mitten av prisklassen prestandamässigt. Det finns betydligt snabbare, men också långsammaer mobiler. För det mesta tycker vi den klarar jobbet, men det uppstår tillfällen där lite mer klös i processorn hade varit välkommet, till exempel när vi försöker zooma i Google Maps. Lika lite finns att säga om batteriet. Den har godkänd batteritid, och det finns lika många bättre som sämre konkurrenter.

Prestanda hjälp av Motorolas avskalade Android-gränssnitt. Här är det Android 8 med bara ett par extra gränssnittsfunktioner. G-serien har en viss business-inriktning, vilket innebär att vi får Outlook och Linkedin förinstallerade men de går att ignorera om du inte är intresserad av det.

Kameran är högst omärkvärdig men gör inga stora fel. Dess tolvmegpixelsensor ger oss klara bilder i dagsljus och gör inte bort sig i dunklare belysning, även om brusnivån går upp rejält. Den har en extra femmegapixelsensor för djupseende, och den gör ett hyfsat jobb med den. Bättre än många andra i samma prisklass. Däremot bör du hålla dig borta från att föröka videofilma. Det är svajigt i fokus och färger, och väldigt skakigt.

Fakta Motorola Moto G6

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.moto.com/se
Systemkrets: Snapdragon 450
Processor: 8st Cortex A53 1,8 GHz
Grafik: Adreno 506
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd upp till 128 GB
Bildskärm: 5,7 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare, stänktålig (IPX3)
Batteri: 3 000 mAh, 7h 10min webbvideo (wifi), 8h 45min blandad användning (4g), 16h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,25 x 0,85 cm
Vikt: 167 gram
Rek. pris: 2 490 kr
Pris: 1 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 70 203 poäng
Geekbench 4: 3 792 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 12 719 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 443 poäng

plus

Godkända prestanda.
Bra ljud.
Usb-c-kontakt.
Rent gränssnitt.

minus

Lite plastig.
något stort format.
Ojämn bildskärm.

Betyg 7 av 10

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 2876 kr.

Bästa pris just nu: 2404 kr