LG K10

Snyggaste budgetmobilen – på avstånd

LG hade ett av vårens mest intressanta flaggskepp med G5, men de har också smugit ut en del bra billigare telefoner. K10 är en stor lur med 5,3-tumsskärm och ett stiligt yttre. Den är slimmad med mjukt rundade former, varmt gråsvart ton i bakstycket och har en snygg kopparfärgad rand runt hela enheten. Intrycket är inte lika positivt när vi plockar upp den. Allt är i blank plast, baksidan är lätt att repa och framsidan mottaglig för fingeravtryck. Plasten gör dock att den är lätt för att vara en 5,3-tummare.

På tal om fingeravtryck är läsare för sådant inget vi får här. På-knappen, som på klassiskt LG-maner sitter mitt baktill är bara just en på- och avknapp. En lite pillig volymkontroll sitter på vänstersidan och nedtill finns ett mikro-usb-kontakt och hörlursuttag. En sak vi inte hittar är sim- eller minneskort-lucka. Det beror på att baksidan är löstagbar och att plats för det sitter bredvid det utbytbara batteriet.

Skärmen är liksom flertalet i detta test en ips-panel på 720p. Med stora mått innebär det en viss pixlighet, men inte så mycket att vi stör oss på det. Ljusstyrkan är inte så imponerande och skärmen läcker rätt så mycket bakgrundsljus, men färgåtergivningen är bra. Det går inte att ställa in färger, men vi får i alla fall ett blåljusfilter.

LG K10

Tyvärr har K10 rätt så trista högtalare, med både platt och skramligt ljud. Inte heller med hörlurar låter det särskilt bra, och ljudet vid samtal är inte heller perfekt, även om vi där får hög maxvolym.

Prestandan är lite i underkant. En åttakärnig Mediatek-krets ger oss bra multitasking med inte så hög maxkapacitet. En del seghet i tunga webbsidor och lite tålamodsprövande vid en del fotomoment är största nackdelarna, men så länge du inte förväntar dig flaggskeppsklass så är den hanterbar.

Kameran har en 13-megapixelsensor som tar skarpa och snygga bilder i utomhusljus. Men försök inte utnyttja dess 13 megapixlar och zooma in på utsnitt i en bild, den komprimerar sparade bilder lite för hårt. Kameran gör ett godkänt jobb med autofokus även i dunkelt ljus men där blir det lätt rörelseoskärpa och mycket brus istället.

LG har ett av de gränssnitt som skiljer sig mest från Androids egna. Den grafiska stilen är avskalad, men med helt eget upplägg på både startsidor och menyer. Du kan designa om navigationsknapparna, ladda hem teman, byta typsnitt, använda skärmknackning för att slå av och på telefonen och mycket mer.

Fakta LG K10 M250N

Kontakt: www.lg.com/se
Systemkrets/processor: MediaTek MT6750 / 8x 1,5 GHz
Minne: 2 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,3 tum ips, 720x1280 bildpunkter
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3.5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4,2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7
Övrigt: Plats för dubbla simkort, utbytbart batteri
Batteri: 2 800 mAh, 8h 35min webbvideo (wifi), 8h 10min blandad användning (4g), ca 13h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,5 x 0,8 cm
Vikt: 142 gram
Pris: 1 690 kronor hos Proshop.
Läs mer här!

Prestanda:

Antutu benchmark 6: 39 461 poäng
Geekbench 4: 2 315 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 8 464 poäng

plus

Elegant design.
Bekvämt grepp.
Utbytbart batteri.
Snyggt och funktionsrikt gränssnitt.

minus

Plastig och repkänslig.
Måttliga prestanda.
Ljussvag skärm.
Tråkigt ljud.

Betyg 6 av 10

LG K10 2017 M250N Pris vid test: 1556 kr.

Bästa pris just nu: 1426 kr