Nokia 4.2: Stilren och avskalad budgetmobil

Finska HMD fortsätter att leverera prisvärda Nokia-mobiler på löpande band, med lika stilrent avskalad design som stilrent avskalat Android One-system. Den senaste heter Nokia 4.2, en direkt uppföljare till förra årets Nokia 4.1.

Det är en kompakt och välbyggd liten lur med lite drygt 5,7 tums skärm, men tack vare relativt breda kanter runt skärmpanelen är den inte lika liten i måtten som till exempel en Samsung Galaxy A20e. I gengäld är den lyxigare byggd med glasytor både fram och baktill, och vad vi först tror är en aluminiumram, men som visar sig vara stadig hårdplast. Förutom en viss tendens att dra till sig fingeravtryck är det riktigt stiligt.

På-knappen på sidan av luren pulserar med en vit diod när telefonen är i skärmsläckt läge, en smart liten funktion som gör den lättare att hitta i ett mörkt rum. Förutom den och volymknappar har Nokia 4.2 en extra knapp på sidan som går direkt till Google Assistent.

Skärmen har 720 x 1520 pixlar, liten flärp för selfiekamera upp till i mitten, och tillräckligt med skärmkant nertill för att få plats med en Nokia-logga. Tyvärr är skärmen lite undermålig jämfört med vad som sitter hos många konkurrenter, med tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar och begränsad maximal ljusstyrka. Färger är lite kalla som standard, men vitbalansen går att justera manuellt.

Nokia 4.2

Ljudet är desto bättre, med tydlig återgivning från diskant till bas, även om trycket i djupa toner är obefintligt. Även i samtal och med hörlurar inpluggade låter det bättre än genomsnittet i denna prisklass.

Prestanda levereras av en Snapdragon 439, vilket är första gången vi testat i en mobil. Den ligger en bit under medel bland 2 000-kronorsmobiler just nu, men Nokia får ändå godkänt, om än bara knappt.

Webb och vanliga sociala appar hanterar den mer eller mindre problemfritt, och kartnavigerning och tunga dokument kan hanteras, om än med lite hackande. Stora appar tar extra tid på sig att öppnas, så eventuellt kan lagringen i luren vara av en långsammare typ.

Med 3 000 mAh batteri förväntar vi oss inga underverk med batteritiden, men Nokia 4.2 lyckas överraska både positivt och negativt. Att surfa, mejla och skicka sms till och från en normal arbetsdag klarar den galant, likaså är standbytiden övertygande. Men av någon anledning drar den ovanligt mycket ström när vi spelar upp video.

Nokia 4.2 har två kameror baktill, en 13-megapixlare och en liten 2 megapixels stödsensor. Den fotar överlag bra, med snygg balans i ljuset, neutrala flörgtoner, fin detaljering i dagsljus och bra automatisk hdr. Den är inte heller överdrivet brusig i mörkare miljöer.

Den har dock ett irriterande problem – den är jobbigt långsam att använda. Autofokus kan ta irriterande pauser, och det är en påtaglig och dessutom inte konsekvent fördröjning från tryck till exponering.

Omdöme

En fullträff är det inte, men om du tolererar lite segt handhavande och batteritid som varierar stort beroende på vad du sysslar med så har den också positiva egenskaper. Den är snygg, låter bra och fotar fint för den som har tålamodet.

Specifikationer

Produktnamn: Nokia 4.2
Testad: Juli 2019
Tillverkare: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 439
Processor: 4st Cortex-A53 1,95 GHZ, 4 st Cortex-A53 1,45 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för micro sd upp till 400 GB
Bildskärm: 5,71 tum ips, 720x1520 bildpunkter
Kameror: 13 + 2 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Micro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11a/b/g/n (wifi 1-4), bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 9.0 (Android One)
Övrigt: Stöd för dubbla sim (standby), fingeravtrycksläsare
Batteri: 3000 mAh, 4h 10min webbvideo (wifi), 8h 15min blöandad användning (4g), 17h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,13 x 0,85 cm
Vikt: 161 gram
Rek. pris: 1 990 kr

Prestanda

Antutu Benchmark: 78 778 poäng
Geekbench 4: 3 284 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 13 109 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 442 poäng

plus

Elegant och välbyggd.
Bra ljud.
Rent Android.

minus

Ojämn batteritid.
Bitvis långsamt i gränssnittet.
Något blek skärm.
Ingen usb-c.

Betyg: 3 av 5

Nokia 4.2 32GB Pris vid test: 1690 kr.

Bästa pris just nu: 1390 kr