1. Vad är wifi?

Wifi fungerar ungefär som radio. En router plockar upp en signal och skickar ut det trådlöst via två band, 2,4 gigahertz och 5 gigahertz. Med 2,4-Ghz-bandets längre vågor är det lättare att råka ut för störningar, men det bandet har lättare att ta sig förbi väggar och andra hinder. Det bästa är att ha prylar som stöder båda banden.

Test: 10 maxade AC-routrar – Här är rätt val för ditt digitala hem

wifi 802.11ac
De olika protokoll som används för wifi. Den senaste standarden är 811.02ac.

2. Vilken standard är bäst?

Standarden för att skicka trådlösa signaler heter 802.11, följt av en eller flera bokstäver. Den allra senaste standarden som du ska hålla utkik efter när du köper router och prylar heter 802.11ac. Hastigheter på uppåt 1 Gbit per sekund utlovas, men du lär komma "bara" upp i några hundra. Fördelen mot tidigare protokoll är istället att det går att ansluta fler prylar och köra fler dataströmmar i hög hastighet utan problem. De protokoll som finns är, i ordning, 802.11 a/b/g/n/ac. Värt att tillägga är att de första routrarna med stöd för löjligt snabba 802.11ad är på väg ut i butikerna - exempelvis denna från TP-link. Mottagare är det dock sämre med än så länge.

Test: Strong Extender 1600 gör din slöa router till rena proffsnätverket

3. Vad ska jag välja för kryptering?

Att ett oskyddat wifi-nät är osäkert behöver vi inte gå in djupare på. De vanligaste sätten att kryptera/logga in på ett nätverk är med WEP (Wired Equivalent Privacy) eller WPA (Wifi Protected Access). WPA2 är en vanlig och säker metod för att skydda nätverket. Genom att välja WPA2 med AES-kryptering (Advanced Encryption Standard) kan du känna dig relativt säker. Vill du vara ännu säkrare kan du även dölja ditt SSID, vilket gör att någon som inte vet vad ditt nätverk heter inte man hitta det.

mac address
En MAC-adress är unik för varje dator.

4. Vad är en MAC-adress, och vad har det med wifi att göra?

En MAC-adress (Media Access Control) är unik för varje dator. Genom att göra "MAC address filtering" kan du säkra ditt nätverk genom att bara ge utvalda enheter tillgång. Det fungerar lite annorlunda mot till exempel WEP2 (ovan) i och med att du måste specificera exakt vilka MAC-adresser som ska få tillgång till ditt nätverk.

Wifi
Du kan stänga av så att din mobil inte hela tiden letar efter wifi-nät. På sätt kan du spara lite batteritid.

5. Drar wifi mycket batteri?

Det kan göra det, beroende på hur du har ställt in din mobil. För att spara batteri kan du välja att mobilen inte hela tiden ska söka efter wifi-nät, utan istället ansluta själv när du befinner dig vid ett. Google och andra tjänster kan söka efter wifi även om du har stängt av det. Under avancerade inställningar på Android kan du välja bort detta.