Datorskärmar som är mer än bara datorskärmar är lite trend just nu. Vi testade nyligen Eizo Foris FS2735, en skärm tänkt främst för gamers. Den kan kopplas till och styras från mobilen, och dessutom visa notifikationer på skärmen om du får telefonsamtal, sms med mera.

Missa inte: Jätteplattan som gör filmerna rättvisa

Nu har Asus lanserat Designo MX27UQ, en elegant 4k-skärm på 27 tum. Prislapp hamnar på drygt sju tusenlappar. Det som gör den intressant är att den förutom att vara bildskärm till datorn också dubbeljobbar som trådlös bluetooth-högtalare som du kan koppla vad som helst till – mobilen, surfplattan, eller andra datorer. Parkoppla dig till skärmen och använd de inbyggda högtalarna som om det vore en liten separat ljudlimpa.

Asus Designo MX27UQ
Med stilig metallinramning och minimal skärmrant ger Asus Designo MX27UQ ett riktigt elegant och påkostat intryck trots överkomligt pris.

Lever upp till namnet

Tanken är inte alls dum. En skrivbordsskärm står ju ändå bara där och tar plats. Om man kan bygga in andra funktioner i den som den kan syssla med medan datorn är av så har man ju slagit två flugor i en smäll.

Men låt oss börja med det traditionella, själva skärmen. Med ett namn som Designo vill det till att skärmen är snygg, och på den punkten blir vi inte besvikna. Det här är en elegant skärm med lyxig stil trots sitt relativt låga pris (för att vara en 4k-skärm alltså), stilig metallram och fot med en svag kopparton i finishen och en tunn svart ram runt skärmbilden. Det är en ganska enkel skärm som inte går att höja eller sänka men som har en generös lutningsvinkel bakåt.

Bildytan är matt och ger oss en behaglig bild. 4k på en 27-tumsskärm ger verkligen en trevligt skarp upplevelse. Panelen kommer från LG och har 60-Hertz-stöd. Så mer rätt anslutning ska du kunna få både hög upplösning och bra flyt i bilden.

Asus Designo MX27UQ
Skärmen är inta så rörlig, men går i alla fall att tilta ordentligt både bakåt och framåt.

Pilliga menyer

Enligt specarna ska skärmen kunna ge oss 100% sRGB-färgrymd, men standardläget är mer anpassat för en subjektivt livfull upplevelse, med lite för hög kontrast och lite utfrätt i de ljusa partierna. Skärmen har inte alltför imponerande möjligheter till egna inställningar, men det går att pilla med ljusstyrka, färgtemeratur, kontrast och ett bildförbättringsläge som ger extra skärpa (och som bör ställas lågt, det ser verkligen inte bra ut).

Det finns en uppsättning förinställda skärmlägen, för spel, film, strömbesparing med mera som nås via sedvanligt pilliga små menyknappar på skärmens undersida. Skärmen har också ställbart blåljusfilter i flera lägen, så att du kan sitta och stirra på den sent in på kvällen utan att den stör sömnrytmen. I alla fall i teorin.

Med 300 cd/m2 i ljusstyrka är den kraftfull nog för normalt inomhusbruk, men placerar du skärmen vid ett fönster med dagsljus i ryggen kan det eventuellt bli reflexproblem.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning