Tidigt i höstas gjorde vi ett test av prisvärda allt i ett-datorer för under 15 000 kronor, och fick tag på ett gediget litet startfält. Men de hade alla rätt så förlegade processorer och inte den där riktiga topprestandan som vi vill ha på skrivbordet.

Under hösten började dock den nya Coffe Lake-generationen av Intels Core i5 och i7-processorer rullas ut, med hela sex processorkärnor och påtagligt lyft i prestanda. Pc-tillverkarna har under hösten och vintern uppdaterat befintliga modeller, eller lanserat nya. Därför är det dags för ett nytt test och se vad du ska ha om du vill ha riktigt rejäla prestanda i en allt-i-ett-på skrivbordet.

Kraftfullare och dyrare

De nya datorerna har en snäppet högre prispunkt än de vi testade senast, mellan 14 000 och 20 000 kronor, istället för upp till 15 000 kronor. Men det kan vara värt att lägga lite extra. Förutom högre prestanda får vi för det mesta mer lagring. Ett par modeller har också mer ramminne än de modeller vi testade sist.

Det finns också betydligt dyrare och mer kraftfullda modeller, men här håller vi oss till rimliga priser för en hemanvändare eller ett vanligt kontor, och skippar dyra arbetsstationer som HP Z1 AIO och Apple Imac Pro.

En ny och modern processor innebär också att datorn kommer hänga med och kännas pigg och modern längre, allt eftersom prestandakraven i program och tillämpningar sakta och successivt höjs. Numera kan var och varannan telefon filma 4k-video, vilket kräver en rejäl dator för att smidigt kunna redigera.

Kolla portarna

Nu är det bara ett fåtal allt-i-ett-modeller som har skärmar som gör sådan videoredigering praktisk, men alla i vårt test har en extern utgång så att du kan haka på en riktig 4k-skärm.

Men det viktiga är ju givetvis att bildskärmen du får är rätt för din vardagliga användning. Klarar du dig med full hd-upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar eller behöver du mer? Har du speciella krav på proffsig färgkorrekthet?

Många allt-i-ett-datorer, men långt ifrån alla, har också en hdmi-ingång, så att du kan använda skärmen i datorn för att ansluta en extern bildkälla. exempelvis en spelkonsol eller mediaspelare. Bor du kompakt, eller kanske inte vill ha publik när du spelar spel i tv-soffan, är det en smart lösning för att utnyttja datorn till mer än att vara just dator.

Externa anslutningar är också extra viktigt när du väljer en allt-i-ett jämfört med en stationär dator. Det här är inte en dator som gemene man kan öppna upp och meka i, och det går inte att till exempel stoppa in en extra hårddisk om du skulle vilja det. Sådant finns det helt enkelt inte utrymme för. Därför måste all extra funktionalitet anslutas externt. Många usb-portar – och gärna snabba sådana – är därför bra att ha.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga tillverkare av allt-i-ett-datorer med kraftfull desktopprocessor i svenska butiker enligt Prisjakt.nu, och bad dem ställa upp med en så pass modern modell som möjligt med pris under 20 000 kronor. Av sex möjliga tillverkare fick vi tag på datorer från fyra, antingen direkt från tillverkaren eller på lån från lokala butiker. Vi hade under hösten också testat en femte, HP Pavilion 27, som fick vara med i detta test.

Datorerna testades en och en och prestandamättes med Cinebench R15, Geekbench 4 och 3dmark. Diskar prestandamättes med HD Tune Pro samt med manuell kopiering av filer till och från en ramdisk. Datorernas ljudnivå mättes med studiomikrofon i ett tyst kontor med 27 dBa bakgrundsbrus.