Från sin blygsamma start som minimal ”köksdator” växte allt i ett-datorn snabbt fram som ett komplett och kraftfullt alternativ till bökig datorlåda och sladdtrassel på skrivbordet. Eller egentligen är det två koncept som har slagits ihop till ett: gamla färgglada Imac i originalversion med tjock-skärm, och små köksdatorer som Asus Eee PC. Numera ser de ut som proffsiga desktopskärmar eller ibland som små tv-apparater, och innehåller allt som de flesta kan tänkas behöva i datorväg.

Länge var variationen rätt så liten och utbudet har aldrig varit direkt stort. De stora tillverkarna hade en eller ett par modeller var, och funktions- och utseendemässigt gjorde de sitt bästa för att imitera varandra. Här har det skett något på senare år och utbudet har blivit både bättre och mer varierat än någonsin.

Från proffs till gaming

 Numera finns det allt från tråkiga business-modeller och specialanpassade arbetsstationer för cad i allt i ett-utförande till media- och underhållningsinriktade hemmadatorer. Ja, det finns till och med ett sakta växande utbud av gaming-datorer med dator och skärm i ett.

I det här testet tittar vi närmare på några av de bästa och mest maxade allt i ett-datorerna för hemmabruk. Vi valde att sikta in oss på en prisklass på cirka 20 till 25 000 kronor. Det är mycket pengar, men det här är en investering till skrivbordet som ska kunna vara med dig och kännas modern och snabb i flera år framöver. Och det här ska vara datorer du kan göra allt på, från effektivt multitaskande kontorsjobb tack vare rejäla och ofta högupplösta skärmar, till att avnjuta film och tv-serier med bild och ljud i tv-kvalitet, och till och med spela spel på.

Svagaste länken kan sabba

Att du ska kunna göra precis allt är i alla fall tanken, men allt i ett-datorer har en viss utmaning på den punkten. Fördelen med dem är att allt sitter ihop – du behöver inte dra kablar eller fundera på om skärmen passar med grafikkortet. Nackdelen är… att allt sitter ihop. Du kan inte byta ut skärm eller högtalare om du tröttnar på dem, och du kan inte på något enkelt sätt uppgradera komponenter för att förlänga livslängden på datorn. Ofta kan du inte uppgradera över huvud taget.

Det gör att det blir extra noga att granska enskilda egenskaper och bedöma vad vi tror är ”livslängden” på den, alltså inte när vi tror de går sönder, utan när vi tror att de känns omoderna och att ett helt byte av datorn blir nödvändigt. I det här testet hittar vi faktiskt ett undantag, en allt i ett-dator med uppgraderingar i åtanke som gör att försök att lösa det problemet. Det är en positiv utveckling som vi hoppas fler tar efter.


Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga tillverkare som hade allt i ett-modeller till salu i svenska butiker och bad dem ställa upp med sin bästa modell under 25 000 kronor. Tre leverantörer hade nylanserade modeller som de ställde upp med. Sedan kompletterade vi testet med två modeller lånade från återförsäljare och ett lån av en nyinköpt privat dator. En större tillverkare, Acer, hade inga allt i ett-datorer i aktuell prisklass, och inga nya tillgängliga för test

Datorerna testades en och en, fabriksnya eller efter full systemåterställning och därefter full uppdatering av operativsystemet. Prestanda mättes med Cinebench 11.5, 3dmark och HD Tune Pro. De bedömdes också manuellt med arbete i Adobe Premiere Pro, Microsoft Powerpoint, Netflix, Youtube, samt en handfull spel främst The Witcher 3 i Windows och Borderlands 2 i Mac OS. Ljudnivå uppmättes på 50 centimeters avstånd med ljudmätare för studio. Effektförbrukning mättes med wattmätare vid passivt system efter uppstart, samt under 3dmark-test.

Apple iMac - 3,2GHz QC 8GB 1TB 27" Pris vid test: 18990 kr.

Bästa pris just nu: 21977 kr