Apple Imac 27 tum – fortfarande den bästa skärmen

Nuvarande modell av Apple Imac kom redan 2017 och är den klart äldsta datorn i detta test, och också den enda som inte uppgraderat till åttonde generationens Intel Core-processor. Processorn är istället en Core i7 av desktop-typ med fyra kärnor, hypertrådning och högre basklockfrekvens än de mer uppgraderade konkurrenterna. Det kommer den hyfsat långt med.

Vi har här testat basmodellen på 27 tum som går att köpa i flera svenska butiker för under 20 000 kronor. Köper du den direkt från Apple är den dock lite dyrare. Den går också att uppgradera med kraftfullare processor (men fortfarande generation sju), stor ssd och mer ramminne, men stiger då rejält i pris.

En sak vi saknar i grundmodellen är en riktig ssd. Nu får vi en hybriddisk som visserligen ger oss snabba söktider i Mac OS och ofta använda appar, men som inte kan skyffla data lika snabbt. Tyvärr hör lagringen till de dyrare sakerna att uppgradera.

Imac

Processorn i vår testade modell kompletteras med Radeon Pro-grafik som ger en prestandaskjuts både för spelgrafik och sådant som cad-modellering. Vi får också åtta gigabyte ddr4-minnen. Det ger den en grundprestanda som duger till det mesta, men det börjar definitivt bli dags för en uppgradering. De nya processorerna med sex kärnor ger konkurrenterna en klar fördel i många situationer, speciellt runt multitasking.

Det är något som Imac annars lämpar sig utmärkt för, tack vare dess stora och extra högupplösta skärm som ger en knivskarp bild. Det här är dess främsta trumfkort och något ingen konkurrent i samma prisklass levererar. Ett par modeller från Asus och HP med 4k-skärmar kommer nära, men de har inte uppgraderats med ny hårdvara på ett tag, och matchar inte Imac i färgåtergivning och ljusstyrka.

Under chassit sitter också ett par kvalitativa högtalare monterade. De syns inte utifrån men ger klart och rent ljud med fin detaljåtergivning. Maxvolymen är dock lite mesig om du vill kunna använda den i en bullrig miljö.

Då bör du stoppa in ett par externa högtalare istället, något det finns gott om usb-portar för att göra. Datorn har alla portar samlade på ena sidan av foten. Vi har också dubbla thunderbolt 3-portar vilket innebär extra snabb dataöverföring och utgång för displayport. Det Imacen saknar som många andra allt-i-ett-datorer har är stöd för bilddata in, så du kan inte ansluta en annan dator eller mediaspelare till den. Det är synd på en så pass bra skärm.

Imac

Till det yttre har Imac sett mer eller mindre likadan i flera år. Vi får en elegant svart, blank skärmyta framtill med en bredare aluminiumlist nedtill, tunna kanter runtom och välvd aluminiumbaksida med kylningshål strax ovanför fästet för foten.

Till datorn ingår färdigkopplad mus och tangentbord. Just tangentbordet är dock lite onödigt trångt. Vi begriper inte riktigt vitsen med det för en dator som har en fast plats på ett skrivbord.

Annars är Mac OS givetvis den främsta orsakerna till att många väljer en Mac, och har du bestämt dig för det är inte resten av datorerna i testet intressanta. Då är frågan snarare om det är rätt tillfälle att köpa en Imac? Svaret på det är... troligen inte. Har du tålamod bör en uppgraderad modell dyka upp senare i år. 

Fakta Apple Imac 27 tum i5 3,4 GHz

Testad: Juni 2017, uppdaterad Februari 2019
Kontakt: www.apple.se
Processor: Intel Core i5 7500, 3,4 GHz quad core
Grafik: Radeon Pro 570, 4 GB
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 1 TB hybrid hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum blank ips, 5120x2880 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 1080p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 4st usb 3.0, lan, hörlur
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.2
Operativsystem: MacOS mojave
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord
Ljudnivå: 28-34 dBa
Storlek: 65 x 20,3 x 51,5 cm
Vikt: 9,44 kg
Rek. pris: Från 20 999 kronor hos Apple.
Pris: 18 990 kr hos Webhallen.

Mätresultat

Cinebench R15, cpu: 890 poäng
Cinebench R15, grafik: 129,5 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): Ej mätt
3dmark Time Spy (DirectX 12): Ej mätt
Geekbench 4: 13 421 poäng
Disk, läsning: 193 MB/s
Disk, sökning: 0,41 ms

plus

Snygg och lyxigt byggd.
Bästa bildskärmen.
Tyst drift.
Enda valet för Mac OS.

minus

Halkar efter i prestanda.
Dyrt att få äkta ssd.
Högt pris rent allmänt.

Apple iMac - 3,4GHz QC 8GB 1,03TB 27" Pris vid test: 18984 kr.

Bästa pris just nu: 18790 kr