PC för Alla Bäst i testLenovo IdeaCentre: Prisvärd prestanda för jobb med skarp skärm

Vi testade Lenovo Ideacentre 520 i höstas, men sedan dess har den uppgraderats med ny kraftfull processor, och har också fått ett uppdaterat yttre. Det handlar om ny färg och inte så mycket annat, men vi gillar den nya aluminiumgråa tonen.

Chassit är precis som tidigare mestadels i plast, men den har en bra premium-look som gör att den ser riktigt lyxig och proffsig ut. Den har samma tunna fot i stål som tidigare, en som tyvärr inte är helt stabil, så datorn svajar lätt till om du stöter till den. Webbkameran är infälld på ovansidan och dras upp manuellt vid behov.

Till skillnad från förra modellen vi testade får vi denna gång med trådlös mus och tangentbord. De är välbyggda och funktionella att använda, men är också rätt så plastiga, både till utseende och till känsla.

Det här är just en dator inriktad på professionellt jobbande. Den har inget extra grafikkort för spel, utan förlitar sig på Intels integrerade UHD Graphics, som räcker gott och väl till allt utom till just 3d-grafik. Men då Geforce- och Radeon-kort även kan hjälpa till i medieproduktionsprogram saknar vi det ändå även ur ett jobb-perspektiv.

Lenovo IdeaCentre 520

Å andra sidan är den nya processorn en riktig best. Vi får sex kärnors Intel Core i7, den kraftfullaste i detta test som har tillräckligt med prestanda för att plöja sig igenom det mesta i jobbväg. I vår modell får vi 8 GB ddr4-ramminne, och är det något vi skulle vilja uppgradera så är det nog att dubblera just det.

En av de stora pluspoängen med Ideacentre 520-27 är dess högupplösta bildskärm. Vi pratar inte Imac-klass, eller någon 4k-upplösning, men dess 1 440p-skärm gör en stor skillnad jämfört med de 1 080p-skärmar som de flesta konkurrenter i prisklassen har. Det ger oss klart skarpare bild och gott om extra arbetsyta. Skärmen matchar srgb-standarden och ljusstyrkan är över medel – men kontrasten i mörka partier av bilder är lite blek.

Skärmen har extra tunna marginaler på sidan och det känns nästan som den går hela vägen ut i kanterna. Under skärmen hänger det en bredare list med stereohögtalare som har hög maxvolym utan att bli skräniga och jämn behaglig ljudåtergivning även på höga volymer. Men den saknar detaljer för kräsna öron.

Lenovo IdeaCentre 520

Den nya kraftfullare processorn till trots är ljudnivån på kylningen faktiskt snäppet lägre här än i föregångaren. Inte så mycket i uppmätt volym men tonen i fläktljudet är relativt mild där många andra datorer väser vasst. Med en mekanisk disk på 1 TB som kompletterar dess ssd blir den heller aldrig helt tyst, något den delar med samtliga datorer i testet.

Trots den professionella framtoningen hör Ideacentre till Lenovos konsumentutbud och datorn levereras med Windows 10 Home. Vi får med en knippe behändiga extraprogram från Lenovo för nätverkshjälp och systemunderhåll. Det är relativt fritt från extra bloatware, förutom prova på-version av Office och McAfee Livesafe.

Är du inte intresserad av kraftfull spelgrafik är det här en dator som ger mycket kvalitet för en överkomlig slant. Därför är den vår testvinnare.

Fakta Lenovo IdeaCentre 520-27 F0DE003KMW

Testad: Januari 2019
Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i7 8700T, 2,4 GHz hexa core
Grafik: Intel UHD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, 1 TB hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum matt ips, 2560x1440 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb 2.0, 2 st usb 3.0, usb 3.1, lan, hdmi in, hdmi ut, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5), bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord
Ljudnivå: 29-39 dBa
Storlek: 62,5 x 48 x 18,8 cm
Vikt: 8,8 kg
Pris: 13 990 kr hos Dustinhome.

Mätresultat

Cinebench R15, cpu: 1164 poäng
Cinebench R15, grafik: 38,33 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 771 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 277 poäng
Geekbench 4: 21 810 poäng
Disk, läsning: 617 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Höga jobbprestanda.
Högupplöst skärm.
Extra tunna skärmkanter.
Bra pris.

minus

Inget grafikkort för spel.
Lite undermåliga högtalare.

Betyg 9 av 10