Allt i ett-datorer för under 15 000 kronor

Allt-i-ett-datorer för 10 000-15 000 kronor är faktiskt riktigt prisvärda om du vill ha en bra och krångelfri dator där hemma. 2018 testade vi tre intressanta modeller.

Acer Aspire S24: Läcker dator med notebookteknik

Acers senaste modell Aspire S24 dök upp i butiker i juli i år och ser mest ut som en slimmad och elegant kontorsskärm med extra bred fot, där hela datorn inklusive alla anslutningar sitter. Det är dock inte så många. Vi får tre lediga usb-3.0-portar, samt en usb-2 i typ c-utförande.

Det finns en femte usb-port, men den är upptagen av en adapter för medföljande trådlös mus och tangentbord. För övrigt har den fast nätverk och två hdmi-portar, en ingång för extern bildkälla och en utgång till extra skärm. Den platta foten har också inbyggd trådlös laddare enligt qi-standard, med en diskret logga där det är tänkt att du ska lägga din mobil.

Acer Aspire S24

Skärmen är en matt ips-panel med 1080p-upplösinng och med extra tunna kanter runtom, vilket gör att hela skärmdelen är både kompakt och tunn. Skärmen har godkänd ljusstyrka men rätt så blek svärta vilket gör kontrastomfånget lågt. Det stör inte vid kontorsjobb men gör sig påmint när vi försöker titta på film. Färgomfånget är annars under srgb-standarden, men nära nog för att film och spel ska se bra ut.

Den kompakta foten som rymmer datorn har formen av en liten laptop, och även hårdvara som motsvarar det. Processorn är en Intel Core i5 i Kaby Lake Refresh-serien. De är främst tänkta för ultrabook-datorer, men tack vare fyra kärnor får vi faktiskt riktigt bra prestanda trots relativt låg strömförbrukning. Den presterar rent av bättre än vanliga Kaby Lake desktop-processorer, vilket de flesta allt-i-ett-datorer fortfarande har.

Även kylningen är behagligt dämpad förutom i extrema fall av hård stresskörning av processorn. En orsak till det är att datorn inte har något extra grafikkort. Det här är prestanda för flitigt kontorsjobbande och den duger även för enklare fotoredigering, men tyngre jobb och spel behöver mer muskler. Datorns 256 GB ssd har hyfsat snabb topphastighet men är också ojämn, med läshastigheter på mellan 200 och 700 MB/s.

Från skärmen kommer också ett överraskande kraftfullt högtalarljud. Det saknar finess, speciellt mellanregistret kan bli lite rörigt om vi drar på full volym. För en enklare högtalare inbyggd i en skärm levererar den dock bra. Vi får med en app från Dolby med alla grundläggande ljudinställningar. Den har dock såvitt vi kan se inget surround- eller Atmos-stöd.

Acer Aspire S24

Trådlös mus och tangentbord ingår. Båda är lite plastiga men musen har en skön känsla och dess kompakta men ergonomiska form tilltalar. Tangentbordet är däremot rejält trist, skramligt och stumt. Acer gör bra slimmade tangentbord i sina laptops, varför inte lyfta över ett sådant?

Datorn kommer med mycket extra i programväg. En del är rent bloatware, som förinstallerat Netflix, Evernote, och prova på-version av Norton Security, samt länkar till Ebay och Booking.com i startmenyn. Sedan får vi en handfull program från Acer för systemunderhåll, support med mera som funkar bra, samt enklare foto- och videoredigeringsprogram från Cyber Link.


Fakta Acer Aspire S24-880 DQ.BA9EQ.001

Kontakt: www.acer.se
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 23,8 tum tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 3st usb-3.0, usb-2.0 typ-c, lan, hdmi in, hdmi ut, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord, ansiktsigenkänning, inbyggd trådlös mobilladdare
Effektförbrukning: 25-83 W
Ljudnivå: 0-36 dBa
Storlek: 54 x 19,6 x 41,2 cm
Vikt: 4,34 kg
Pris vid test: 10 490 kr.
Pris nu: Från 11 495 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 6,84 poäng
Geekbench 4, cpu: 12 459 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 35,5 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 996 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 390 poäng
Disk, läsning: 563,6 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Bra jobbprestanda.
Snygg slimmad design.
Qi-laddare.
Bra pris.

minus

Lite lagringsplats.
Ingen spelgrafik.
Låg kontrast i skärmen.

Betyg: 7 av 10


Apple Imac 21,5 tum: Utmärkt bildskärm i 4k

Apple har inte nämnvärt ändrat stil på Imac på flera år – det är fortfarande en avrundad rektangel med svart glasyta framtill, extra tunna kanter, välvd aluminiumgrå baksida och en stadig metallfot.

I detta startfält är det den dyraste maskinen med en prislapp på precis 15 000 kronor. I alla fall om du köper den i en svensk butik, i Apples egna webbshop kostar den till exempel några hundralappar till. Det finns också en billigare modell för cirka 12 000 kronor, men den fick vi inte tag på för ett test. Dessutom är den snäppet dyrare modellen såpass intressant att vi tycker det är värt en extra slant.

Det som framför allt sticker ut, förutom då att datorn kör Mac OS istället för Windows, är dess bildskärm. De flesta allt-i-ett-datorer i prisklassen har visserligen bra men inte så högupplösta skärmar, utan nöjer sig med 1080p. Apple slår istället till med 4k-upplösning, vilket på dess 21,5 tums skärmyta blir extremt skarpt. Vi hade nog hellre sett en större skärmyta runt 24 tum, men upplevelsen beror ju på ditt avstånd från skärmen.

Imac

Skärmen är dessutom en av de ljusstarkaste vi sett med sina 500 cd/m2. Den har 10 bitars färghantering och ett färgomfång som matchar dci-p3-standarden, bra nog även för kräsna medieproffs. Det här kommer ingen annan allt-i-ett i den här prisklassen i närheten av just nu. Datorns inbyggda högtalare ger oss ett både klart och fylligt ljud med fin stereospridning och en tydlig bas. Vill du kolla på uhd-film på den högupplösta skärmen kommer inte ljudet att göra dig besviken.

Även hårdvaran på insidan är hyfsat övertygande, om än inte lika maxad. Prestanda från datorns fyrkärniga Core i5-processor och Radeon Pro-grafik får se sig slagen av en del billigare datorer, men den hänger med bra i de allra flesta situationer. Ska du jobba på allvar med media eller spela spel bör du nog satsa på en 27 tums Imac istället som har tyngre processor, mer minne och vassare grafik. Men de är å andra sidan mycket dyrare. Just denna modell av 21-tummaren är ovanligt prisvärd.

Det som däremot drar ner omdömet är lagringen. Här sitter en riktigt seg mekanisk hårddisk på 1 TB med 5 400 rpm i rotationshastighet. Att byta ut den mot en 256 ssd är möjligt om du beställer från Apple, men då får du betala 2 200 kronor mer. En bra 256 GB ssd kostar i dagsläget under tusen kronor, så det känns som ocker från Apples sida. Hårddisken bidrar också till ett vagt surr, men det är inget som stör nämnvärt, och Imac är som alltid när vi testar dem övertygande välbyggd med mjuk och behaglig fläktkylning.

På baksidan sitter en rejäl uppsättning usb-3-portar, hörlursuttag, fast nätverksport och sd-kortläsare. Samt dubbla thunderbolt 3. Det har inte lilla versionen av Imac haft tidigare, så det är en välkommen uppgradering. Det enda problemet är placeringen långt in på baksidan. Det gör det krångligt att plugga i och ut prylar om det är något du gör ofta, till exempel om du är flitig användare av usb-minnen eller portabla diskar.

Imac

Medföljande mus och tangentbord håller hög klass, även om tangentbordet känns överdrivet kompakt. Det är lite stil över funktion på den punkten. Apple brukar annars vara bra på att kombinera dessa.

Bra valMac OS är ett genomtänkt system, som framför allt har en bra uppsättning medföljande program och funktioner. Operativsystemet kan antingen vara ett säljargument i sig eller något som gör att du undviker Mac-datorer om du är van vid Windows. Men vi skulle säga att det är värt att hålla ett öppet sinne på den punkten.

Fakta Apple Imac 21,5 tum (MNDY2KSA)

Kontakt:www.apple.se
Processor: Intel Core i5 7400, 3 GHz quad core
Grafik: Radeon Pro 555
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 1 GB hdd 5400 rpm, plats för sd-kort
Bildskärm: 21,5 tum blank ips, 4096×2304 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 4 st usb-3.0, lan, hörlur
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Operativsystem: MacOS High Sierra
Övrigt: Trådlös mus och tangentbord
Effektförbrukning: 37-99 W
Ljudnivå: 30-36 dBa
Storlek: 52,8 x 45 x 17,5 cm
Vikt: 5,66 kg
Pris:14 690 kr hos Netonnet.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,99 poäng
Geekbench 4, cpu: 11 322 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 41,22 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 3 512 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 1 121 poäng
Disk, läsning: 88,7 MB/s
Disk, sökning: 19 ms

plus

Goda prestanda.
Design och byggkvalitet i toppklass.
Utmärkt 4k-skärm.
Gott om anslutningar.

minus

Seg hårddisk.
Dyr att uppgradera.
Något osmart placerade portar.

Betyg: 8 av 10


Lenovo IdeaCentre AiO 520-27: Större och högupplöst skärm

Lenovo Ideacentre Aio 520 finns i två storlekar, med skärm på 24 eller 27 tum. Då båda två är rejält prispressade valde vi att titta på 27-tumsmodellen. Dess pris är fortfarande långt under testets pristak på 15 000 kronor. Här får vi dock bara själva datorn. Till skillnad från de flesta konkurrerande modeller så ingår inte mus och tangentbord, så har du inte det hemma får du räkna med några hundralappar till i kostnad. Och satsa då gärna på bluetooth-enheter, då datorn inte har överdrivet många usb-portar.

Själva datorn är enkelt utformad, med räta vinklar framtill, en relativt tjock skärmdel med datorhårdvaran bakom, och en lätt välvd baksida. Foten är en tunn sak i matt ytbehandlad stål som ger den samma stil som det mörkgråa plastchassit. Rörelsefriheten begränsad till en vag lutning bakåt. Den är också lite svajig. Inte så att den står ostadigt, men kommer vi åt skärmen så sätter vi den i gungning.

På baksidan hittar vi en rad förväntade anslutningar: strömsladd, nätverk, ett gäng usb-portar varav en usb-c. Det finns också en extra usb-3-port på ena sidan av skärmen.

Lenovo Ideacentre AiO 27

Skärmen är som sagt på 27 tum, och dess matta yta har tunna marginaler upptill och på sidorna. Upptill finns det inte ens plats för en webbkamera, så den har Lenovo placerat i en uppfällbar panel på ovansidan av datorn – och den åker upp och ner med ett lätt klick. Webbkameran är bättre än genomsnittet, med 1080p-upplösning och riktigt pålitlig ljushantering som gör att videosamtal ser bra ut.

Med 27 tums skärmyta hade en 1080p-panel blivit väldigt pixlig, men lyckligtvis har Lenovo uppgraderat till 1440p, vilket ger oss god skärpa på armslängds avstånd och en hel del skrivbordsyta för surfande och kontorsjobb. Ljusstyrkan på ca 350 cd/m2 räcker gott och väl i alla inomhusmiljöer, även intill ljusa fönster. Däremot är vi inte imponerade av kontrasten. Färgomfång och färgkorrekthet får däremot tummen upp, den matchar srgb och ger oss behagligt neutrala färger.

Under skärmen sitter vad som ser ut som en soundbar, men som i själva verket är två enklare högtalare i vardera ände. De ger oss respektabel kvalitet och hög volym utan att bli skräniga, men vi saknar detaljer i diskanten och basen är inte särskilt fyllig.

Processorn är en Intel Core i5 7400T. ”T” innebär att det är en extra strömsnål version av desktop-processor. Den ger oss fortfarande solida jobbprestanda, men ett snäpp lägre än motsvarande processor i samma generation. Den är dock betydligt svalare och har lägre effekt. Det märks inte på strömförbrukningen jämfört med andra datorer i testet, men det beror framför allt på den större skärmen. Här får vi inget extra inbyggt grafikkort utan får nöja oss med Intels inbyggda, så det är ingen dator att spela spel på.

Lenovo Ideacentre AiO 27

Med beskedliga hårdvara och ett stort chassi kan Lenovo hålla kylningen hyfsat dämpad. Helt tyst blir den dock aldrig, utan ett visst fläktsus och disksurr hör vi hela tiden. Lenovo har både stoppat in en ssd på 256 GB och en stor mekanisk disk på 1 TB. Ssd-disken är relativt snabb men inte i absoluta toppklass. Vid långvarig belastning av processorn kan den också bli varm, och dra igång fläktarna mer. De pumpar då ut värme rakt nedåt, vilket är lite irriterande, då du troligen har skärmen vinklad bakåt. Då flödar överskottsvärmen över skrivbordet och rakt mot dig. Trevligt i midvinterkyla, inte lika kul i sommarhetta.

Operativsystemet är Windows 10 Home med Lenovos uppsättning av extraprogram som hjälper till med allt från nätverkauppkoppling till systemunderhåll. Vi får med prova på-versioner av McAffe Livesafe och Office, vilket vi kanske hade kunnat klara oss utan. Annars har Lenovo blivit bättre på att inte lasta ner datorerna med bloatware än de var för några år sedan.

Fakta Lenovo IdeaCentre AiO 520-27 (F0D00043MW)

Kontakt:www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5 7400T, 2,4 GHz quad core
Grafik: Intel HD Graphics 630
Minne: 8 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd, 1 TB hdd, plats för sd-kort
Bildskärm: 27 tum tum matt ips, 2560x1440 bildpunkter
Pekskärm: Nej
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st usb-2.0, 2 st usb-3.0, usb-3.1, lan, hdmi in, hdmi ut, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Effektförbrukning: 37-99 W
Ljudnivå: 30-38 dBa
Storlek: 62,5 x 48 x 18,8 cm
Vikt: 8,8 kg
Pris vid test: 13 495 kronor.
Pris nu:10 499 kronor hos Netonnet.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 5,15 poäng
Geekbench 4, cpu: 9 991 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 27,19 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 771 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 277 poäng
Disk, läsning*: 617 MB/s
Disk, sökning*: 0,1 ms
*Mätt på systemdisk

plus

Stor 1440p-skärm.
Relativt tyst kylning.
Bra webbkamera.

minus

Lite efter i prestanda.
Mus och tangentbord ingår ej.
Ingen spelgrafik.

Betyg: 7 av 10