usb
Det finns många olika varianter av usb.
 

Vad är USB?

Usb (Universal Serial Bus port) är en av de vanligaste och mest använda standarderna för att koppla ihop datorer och andra enheter. Det främsta användningsområdet är att föra över data mellan enheterna, men i och med att usb-kontakter även kan ge strömförsörjning kan usb-utag användas för laddning och andra uppgifter som kräver ström.
usb
Usb 2.0, 3.0, 3.1. Det kan vara svårt att veta skillnaden.

Vilken version är det som gäller egentligen?

Usb 1.0 släpptes redan 1996 och hade en dataöverföringshastighet på svindlande 12 megabit per sekund. År 2000 kom usb 2.0, vilken fortfarande används flitigt i dag, med en hastighet på 480 megabit per sekund (60 MB/s). 2008 kom usb 3.0 med en dataöverföringshastighet på 5 gigabit per sekund (625 MB/s). Den allra senaste versionen är usb 3.1, generation 2 vilken har en teoretisk hastighet på upp till 10 gigabit per sekund. Usb 3.1 är även bakåtkompatibel med 3.0 och 2.0. Detta är dock bara de teoretiska maxhastigheterna och tyvärr ligger de verkliga hastigheterna en bit under. Till exempel är det svårt att nå mer än mellan 35 och 40 MB/s med usb 2 även med en riktigt snabb ssd-disk, trots att standarden talar om upp till 60 MB/s.
usb
Med den senaste usb-standarden, 3.1, går det undan.
 

Vänta, finns det olika generationer också?

Av den senaste versionen, USB 3.1, finns det två generationer, men generation 1 är i princip samma sak som 3.0 (se hastigheter ovan). Det absolut bästa du kan skaffa dig är alltså usb 3.1, generation 2 som har en dubbelt så hög hastighet. Men för att du ska komma upp i maxhastigheten krävs även att portar och skriv- och läsenheter klarar av hastigheten. Ännu har inte alla enheter stöd för detta, men fler och fler tillverkare har börjat släppa produkter med stöd för usb 3.1 och vissa med generation 2.