Sophos Home

Proffskoll på hemmaplan

Sophos har inga säkerhetspaket för konsumenter men är stora på säkerhet för företag. Här har de tagit sin Endpoint Security-lösning för stora arbetsplatser och erbjuder en enkel och gratis variant även för hemmet. Att komma igång med Sophos Home är lite annorlunda jämfört med konkurrenterna. Du börjar med att registrera ett konto med din e-postadress hos Sophos.

Då får du tillgång till ett administrationsgränssnitt, och här laddar du sedan hem installationsprogrammet. Du kan även skicka ut en installationlänk på e-post till de du vill ska installera det, förslagsvis alla i familjen. Sedan dyker de upp i din adminlista och du kan se om programmet är väl uppdaterat och även om det hittat, blockerat och rensat ut hot.

Sophos Home
Sophos Home

Själva antivirusprogrammet på vardera dator är en extremt enkel historia. Inte själva skyddet, som är lika duktigt som de flesta i testet, med hög detektionsgrad och få falsklarm. Systempåverkan är godkänt låg, även om det finns bättre alternativ på den punkten. Men du har inga som helst möjlighet att ställa in något själv.

Alla inställningar görs istället från centrala webbgränssnittet. Inte heller här är inställningarna särskilt detaljerade, utan med mesta sker med automatik. Här hittar vid dock en oväntad funktion, ett innehållsfilter för webbsajter som kan ställas in per dator. Du kan till exempel blockera åtkomst till sådant som vadslagning, shopping och vuxenmaterial för barnen. Exakt vilka sajter som Sophos känner igen och blockerar framgår dock inte, och vi hittar inget sätt att svartlista sajter manuellt. Däremot kan vi undanta sajter från att blockeras/viruskollas.

Fakta

Tillverkare: Sophos
Systemkrav: Windows 7, 8, 10
Svenskt gränssnitt: Nej
Funktioner (utöver malwareskydd): Webbfilter, central övervakning

plus

Snyggt och lättanvänt
Smart administration för flera datorer
Webbfilter

minus

Få extrafunktioner
Aningen hög systempåverkan

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10