Avast Free Antivirus

Mycket funktion och en del tjat

Bra valPå Avasts hemsida är en stor nerladdningsknapp för Avast Free Antivirus det första vi ser. Avast vill få många att installera gratisversionen. Vi lockas sedan inne i programmet med låsta funktioner och artiga påminnelser att uppgradera till betalprogrammet Internet Security.

I Free Antivirus ingår dock en hel del bra. Övertygande säkert malwareskydd (endast anmärkningar på lite hög systempåverkan), räddningsdisk, säkerhetsanalys av wifi, spelläge, lösenordshanterare och en separat webbläsare kallad Säker Zon. Den blockerar osäkra webbläsartillägg, isolerar sessioner för bankärenden, med mera.

Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus

En del andra extrafunktioner som ser ut att ingå gör det egentligen inte, till exempel VPN, systemoptimering och uppdateringskontroll. De är prova på-versioner som slutar funka efter ett tag, eller som går direkt till en uppmaning att betala. Det hade vi klarat oss utan, men det är svårt att klaga när så mycket annat nyttigt är gratis.

För övrigt får vi ett hyfsat snyggt och lättanvänt gränssnitt. En del praktiska funktioner nås med högerklick från lilla ikonen i aktivitetsfältet, andra får du öppna programmet för. Det går att göra rätt så detaljerade inställningar, men för det mesta är det inget du lär behöva gå in och rota i.

Fakta

Tillverkare: Avast
Systemkrav: Windows XP (sp3), Vista, 7, 8, 10, OSX 10.8 eller nyare, 256 MB ram, 1,5 GB ledig disk 
Svenskt gränssnitt: Ja
Funktioner (utöver malwareskydd): Lösenordshanterare, säker webbläsare, tyst läge, nätverksanalys, säkerhetsdisk

plus

Utmärkt malwareskydd
Hög användarvänlighet
Många smarta extrafunktioner

minus

Viss prestandapåverkan
Tjat om uppgradering

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10