AVG Antivirus Free

Få funktioner men god kontroll

När vi startar installationsprogrammet för AVG Antivirus Free försöker det installera en 30 dagars prov-version av Internet Security istället. För att få gratisversionen måste du välja det aktivt. När programmet väl är installerat skyltar det sedan också med allt extra du får om du uppgraderar.

Men AVG är i alla fall tydligare än Avast med vad du får gratis och inte. Med ett undantag, en krypteringsfunktion som vi trodde ingick men som du måste uppgradera för att få. Förutom virusskydd ingår prestandaanalys av datorn, tyst läge och säker radering av filer.

AVG Antivirus Free
AVG Antivirus Free 

Installationen består lite förvirrande nog av två program. AVG Zen, ett program som hanterar installationer av diverse AVG-program på flera datorer, och själva Antivirus Free. För att ha nytta av Zen måste du skapa ett konto hos AVG, men det är inget krav för antiviruset.

I inställningsmenyerna går det att göra väldigt detaljerade val av vad som ska scannas och övervakas och hur. Det är dock bitvis rätt så förvirrande var enskilda funktioner och val ska ställas in. Det är som vanligt ingenting som de flesta behöver bry sig om, men det är bra att valen finns där för den som vet vad de håller på med och vill ha kontroll.

Fakta

Tillverkare: AVG
Systemkrav: Windows XP (sp3), Vista, 7, 8, 10, OSX 10.8 eller nyare 
Svenskt gränssnitt: Nej
Funktioner (utöver malwareskydd): Prestandaanalys, säker radering,

plus

Bra virusskydd
Liten systempåverkan
Detaljerade inställningar

minus

Inte det mest logiska gränssnittet
En del uppgraderingstjat

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10