Avira Free Security Suite

Många extravärden i spretigt paket

Bra valAvira har inte bara ett gratis antivirus, utan nytt för 2017 är en nerbantad version av deras stora säkerhetspaket, som är gratis för privatpersoner. Så då är det ju givetvis det vi tar och testar. Free Security Suite innehåller förutom antivirus en handfull separata program och funktioner. Allt hålls samman av ett centralt program precis som AVG gör. Här heter det Avira Connect och ger en bra överblick över allt som du kan göra.

Här finns systemoptmeringsverktyg (men flera funktioner är låsta om du inte köper Pro-version), en VPN-klient med 500 MB gratis trafik per månad, eller 1 GB gratis om du registrerar ett konto, extra säkra webbläsaren Scout, en egen extra säker sökportal, och en versionskontroll för din dators installerade program, så att du inte har gamla osäkra installationer med säkerhetshål.

Avira Free Security Suite
Avira Free Antivirus är viktigaste programmet i Free Security Suite

Allt som allt är det inte enormt mycket mer än vad vissa program som bara kalla sig ”antivirus” erbjuder. Men jodå, här finns en hel del nyttigheter.

Själva Free Antivirus är i sig rätt så avskalat, men gör det viktigaste utmärkt; säker virusdetektering med få falsklarm och liten prestandapåverkan. Här finns länkar och knappar till mer avancerade funktioner, men de flesta kräver uppgradering till betalprogrammet. Gränssnittet är tyvärr rörigt och osnyggt byggt. Men då grundfunktionerna är många och bra kan vi förlåta det. 

Fakta

Tillverkare: Avira
Systemkrav: Windows 7, 8, 10, 800 MB ledig disk, 1 GB ram 
Svenskt gränssnitt: Nej
Funktioner (utöver malwareskydd): Räddningsskiva, systemoptimering, VPN, uppdateringskontroll, säker webbläsare, webbläsartillägg (Chrome och Firefox)

plus

Utmärkt virusskydd
Minimal systempåverkan
Många extra funktioner

minus

Bitvis fult gränssnitt
Osmart och spretigt upplägg

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10