Bitdefender Antivirus Free Edition

Minimalistiskt, men säkert

Bitdefender har länge varit en doldis i Sverige, och har mest synts bland teknikkunniga entusiaster, men numera säljs deras säkerhetspaket på allvar till gemene man. Det är bra det, för det anses av många experter vara ett av de bästa skydden, och ju fler sådana vi kan välja på här i Sverige, desto bättre.

Deras gratis antivirus verkar dock inte så avancerat, utan är en extremt enkel och avskalad historia. Här finns bokstavligen talat ingenting extra alls. I alla fall inget som är uppenbart. Inga menyer med extrafunktioner, och nästan inte en enda inställning du kan göra själv.

Bitdefender Antivirus Free Edition
Bitdefender Antivirus Free Edition

Du installerar, och sen är det klart. Du kan skanna datorn eller skanna enskilda filer och mappar. Och programmet håller koll på hot i realtid i bakgrunden... antar vi. Det får i alla fall toppbetyg för det i AV-tests omdöme.

Bitdefender kräver att du registrerar ett konto för att kunna aktivera skyddet. Du får sedan fortfarande fullt skydd om du är online, men för första start behöver du uppkoppling. Bitdefender får också extrapoäng för att det är väldigt lite tjat om att uppgradera till betalversion. Vi får erbjudandet en gång vid installation. Sedan kan det komma popup-förslag på erbjudanden i programmet, men de går faktiskt att stänga av.

Fakta

Tillverkare: Bitdefender
Systemkrav: Windows 7 (sp1), 8, 10, 2 GB ledig disk, 1,5 GB ram 
Svenskt gränssnitt: Nej
Funktioner (utöver malwareskydd): Nej

plus

Utmärkt virusskydd
Låg systempåverkan
Avskalat och lättanvänt

minus

Inga extra funktioner
Få inställningsmöjligheter

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10