Check Point Zone Alarm Free Antivirus + Firewall

Säkert skydd i trist förpackning

Check Points paket har ett långt namn, men det är ett som beskriver vad man får. Zone Alarm är mest kända för sin populära mjukvarubrandvägg, men de har också numera även kompetent virusskydd. Här får du bägge i ett och samma gränssnitt, i princip ett litet komplett säkerhetspaket, utan att det kallas för det. Gränssnittet är programmets svagaste punkt. Det är trångt och rörigt med en stil som känns mer 2001 än 2017, och att hitta rätt inställningar i dess menyer kan vara en utmaning

Virusskyddet hör dock till de säkrare i testet, med få missade nolldagsvirus och minimalt med falsklarm. Det ligger ungefär i mitten av startfältet när det gäller hur mycket det påverkar systemets prestanda. Ett sätt att snabba upp det på en äldre och långsammare dator är att stänga av just brandväggen och låta Windows sköta den saken. Du tappar då viss praktisk detajkontroll, men bör fortfarande vara säker.

​​​Check Point Zone Alarm Free Antivirus + Firewall
Check Point Zone Alarm Free Antivirus + Firewall

Under installationen försöker Zone Alarm lite irriterande nog göra Yahoo till din webbläsares startsida och sökmotor. Se till att tacka nej till det. Under installationen måste du också uppge en e-postadress, annars får du inga uppdateringar av viruslistor eller själva programmet.

Förutom antivirus och brandvägg finns det en flik till i gränssntittet, ”Identity & data” där vi hittar två bonusfunktioner. Det första är en molnbaserad indentitetsskyddstjänst, men den är bara tillgänglig för användare i USA. Den andra är en onlinebackup med 5 GB molnlagring hos Idrive ingår. Det är dock precos samma gratistjänst som Idrive erbjuder till vem som helst.

Fakta

Tillverkare: Check Point
Systemkrav: Ingen uppgift
Svenskt gränssnitt: Nej
Funktioner (utöver malwareskydd): Spelläge, brandvägg, extra identitetsskydd (endast i USA), onlinebackup

plus

Utmärkt virusskydd
Måttlig systempåverkan
Smart och enkel brandväggskontroll

minus

Fult och rörigt gränssnitt
Onödiga eller icke-fungerande extrafunktioner

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10