Comodo Internet Security Free

Smarta funktioner, men missar det viktigaste

Här är ytterligare en leverantör som delar ut ett helt Internet Security-paket gratis. Det innebär antivirus, brandvägg, och en handfull andra funktioner. Framförallt har Comodo en lite unik sandlådefunktion, där webbläsare med mera kan köras i en virtuell miljö som gör hacking, avlyssning och trojanattacker mycket svårare att utföra. Dessutom får vi en separat webbläsare från Comodo med lite extra inbyggda säkerhetsfunktioner 

Under installationen vill programmet gärna byta din startsida och sökmotor till Yahoo, men det är enkelt att klicka bort. Likaså får du aktivt välja att installera gratisversionen istället för betalversionen. Men även när vi gör det så installeras ”Internet Security Premium 10” och vi bombarderas med uppmaningar att köpa licens och uppgradera.

Comodo Internet Security Free
Comodo Internet Security Free

Dessutom installeras ett helt separat program kallat GeekBuddy som är en dyr supportchatt. Det tog också en manuell uppgradering och två omstarter innan allt var klart.

I inställningsmenyn ser vi att meddelanden från Comodo, och uppgraderingsknapp i gränssnittet faktiskt går att stänga av, och sedan blir det en lugnare upplevelse. Och GeekBuddy är det bara att avinstallera.
Det är mycket jobb för att komma igång och ställa in allt som vi vill ha det. Det hade dock varit värt det, om det inte vore för att själva virusskyddet hör till de sämre. Det får inte underkänt, utan är ungefär i samma klass som Windows Defender. Den missar en del malware som andra hittar och ger ovanligt många falsklarm. Systempåverkan är däremot hyfsat låg.

Fakta

Tillverkare: Comodo
Systemkrav: Windows XP (32 bit), Vista, 7, 8, 10, 152 MB ram, 400 MB ledig disk
Svenskt gränssnitt: Ja
Funktioner (utöver malwareskydd): Tyst läge, separat webbläsare, sandlåda för säker surf, brandvägg

plus

Snyggt, anpassningsbart gränssnitt
Funktionsrik brandvägg
Smart sandlådefunktion

minus

Omständlig installation
Mycket störande uppgraderingstjat
Inte bästa virusskyddet

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10