Microsoft Windows Defender

Inbyggda skyddet duger, men bara knappt

Microsofts egna virusskydd var länge under all kritik, men på senare år har de skärpt till sig och Windows Defender levererar nu ett generellt skydd mot skadlig kod som får godkänt av de flesta viruslabb. Men det är med nöd och näppe. Den ger inte alls lika bra skydd mot så kallade nolldagsvirus som alternativen, och påverkar prestanda lite mer än genomsnittet.

Defender aktiveras automatiskt om du inte har något annat antivirus installerat. Det ger Windows en extra trygghet – du är aldrig utan skydd, om du inte aktivt stänger av Defender. Här är det dock enbart malwareskydd och ingenting annat som erbjuds.

Microsoft Windows Defender
Microsoft Windows Defender

Gränssnittet är väldigt enkelt, det är minimalt med funktioner och inställningar görs inne i Windows egna inställningsmenyer. Du kan välja mellan att ha realtidsskydd och molnbaserat skydd igång, men det är allt du själv kan påverka. Vi rekommenderar att bägge är igång , om du inte har väldigt långsam dator och/eller sitter på en internetanslutning med datakvot.

Defender är dock väldigt diskret om du väljer att ha det igång. Du kan inte stänga av popup-aviseringar helt, men det går att ställa i två lägen, så att du får anvisningar om allt, eller bara riktigt viktiga saker, som misstänkta virus med mera.

Defender ingår i Windows 8 och senare. Har du Windows Vista eller Windows 7 går det att ladda hem från Microsofts webb. Men då kan du ju lika gärna ladda hem någon av de klaet bättre alternativen istället.

Fakta

Tillverkare: Microsoft
Systemkrav: Windows Vista (sp2), 7 (sp1), 8, 10, 500 MB ledig disk 
Svenskt gränssnitt: Ja
Funktioner (utöver malwareskydd): Nej

plus

Installerat och klart
Allt funkar automatiskt

minus

Inte bästa skyddet
Inga extra funktioner
Få inställningsmöjligheter

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10