Kaspersky Free

Skydd i toppklass och generös vpn

PC för Alla Bäst i testKaspersky vann vårt stora test av internetsäkerhetspaket, mycket tack vare en bra antivirusfunktion, men också med smarta extratjänster. Precis när vi testat klart dem så fick vi höra att Kaspersky nu också släpper ett helt gratis virusskydd. Kaspersky Free är rätt så tunt på extra funktioner. Den använder samma gränssnitt som Kaspersky Internet Security, men nästan alla ikoner och länkar är gråmarkerade och otillgängliga. Så överallt påminns vi om vad mer vi får om vi öppnar plånboken.

Å andra sidan är det helt fritt från popup-påminnelser och annat irriterande tjat om det, så det är lätt att ignorera. Det går även att stänga av alla popupmeddelanden om händelser (detekterade virus mm). Det finns inget snabbval för tyst- eller spel-läge som en del andra antivirus har, men effekten är den samma, även om det är lite bökigare att göra.

Kaspersky Free
Kaspersky Free

Här får du Kasperskys antivirusfunktion, och ingenting annat. Eller nästan ingenting, du får Kasperskys skärmtangentbord för att stoppa keylogging om du ska skriva något extra känsligt. Kasperskys virusskydd hör dock till de absolut bästa både när det gäller detektionsnivå, träffsäkerhet och prestandapåverkan. Så även om vi inte överöses med funktioner så är det här ett riktigt bra val.

Vi får också ett annat gratisprogram installerat, Kaspersky Secure Connection. Det är en vpn-tjänst som ger dig 200 MB gratis anonym surf per dag. Det är klart mer generöst än Aviras gratis VPN med 500 MB per månad. Det räcker för långvarig sparsam användning.

Fakta

Tillverkare: Kaspersky
Systemkrav: Windows XP (32 bit sp3 eller 46 bit sp2), Vista (sp1), 7 (sp1), 8, 10, 2 GB ram (för 64 bit), 800 MB ledig disk
Svenskt gränssnitt: Ja
Funktioner (utöver malwareskydd): Skärmtangentbord, vpn

plus

Utmärkt virusskydd
Låg prestandapåverkan
Användarvänligt
Bra, gratis vpn

minus

Mycket skärmyta för låsta funktioner
Få extrafunktioner ingår

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10