Panda Free Antivirus

Gammal är bra, men inte bäst

Panda var en av de första som släppte ett helt gratis antivirus för privatpersoner och det har genomgått en del förändringar genom åren. Länge var det ett helt molnbaserat skydd, men nu verkar det funka effektivt även offline. Installationen är dock en lite omständligare historia än konkurrenterna. Du måste ha en konto hos Panda och verifiera en e-postadress för att kunna använda programmet. Som så många andra försöker det också ställa om din webbläsare till Yahoo.

Vid installationen nämns också funktionen Safe Web. Väl installerat finns det dock inte ens en länk i programmet till denna tjänst. Det visar sig vara ett webbläsartillägg till Explorer, Firefox och Chrome som bland annat ger säkrare webbsökningar.

Panda Free Antivirus
Panda Free Antivirus

Panda har ett skydd som hör till de säkrare, men som också tar upp mer systemresurser än de flesta. På en någorlunda snabb pc lär du inte märka någon skillnad, men det kan finnas orsak att undvika Panda om du kör en enkel Windows-platta med till exempel Atom-processor, eller en äldre notebook. Förutom virusskyddet får vi ett par smarta extrafunktioner, dels extra koll och skyddsrutiner för anslutna usb-enheter, dels möjligheten att skapa ett räddningsmedia på usb eller cd.

Trots få funktioner har Panda gömt undan dessa två på en egen sida tillsammans med en infosida om aktiva (och eventuellt riskabla) processer. Det känns lite onödigt. En kul bonus är ett litet inbyggt nyhetsflöde som länkar till färska artiklar om datorsäkerhet.

Fakta

Tillverkare: Pandalabs
Systemkrav: Windows XP (32 bit sp3), Vista, 7, 8, 10, 256 MB ram, 240 MB ledig disk 
Svenskt gränssnitt: Ja
Funktioner (utöver malwareskydd): Usb-skydd, räddningskit, webbläsartillägg

plus

Snyggt och lättanvänt
Bra virusskydd
Ett par intressanta extrafunktioner

minus

Hög prestandapåverkan
Jobbig installation

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10