Ett bra virusskydd är ett krav i din dator. I alla fall i en Windows-dator, som under decennier varit huvudfokus för hackare och virusskapare världen över. Det finns en hel uppsjö med företag som ägnar sig åt att fajtas mot skadlig kod och intrångsförsök, och varje år gör vi ett stort test av de omfattande internetsäkerhetspaket som vill ta flera hundralappar betalt för att hålla dig skyddad i ett år. Det kan bli en hel del pengar med tiden, och därför är det tyvärr allt för många som struntar helt i att uppgradera sitt virusskydd.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Extrafunktionerna kostar på

Men deras huvudfokus är inte egentligen på att mota iväg trojaner och bota datorn från virusinfektioner, utan på den uppsättning av extra skydd utöver det som de erbjuder till din dator. Det handlar för det mesta om saker som hjälper dig som slutanvändare att vara lite försiktigare i ditt onlinebeteende. Den största säkerhetsrisken är som alltid inte teknisk, utan mänsklig.

Här finns sådant som webbfilter och begränsning av surftider för dina barn, extra varningar för osäkra webblänkar, verktyg för att hålla lösenord säkra, spam- och nätfiskefilter för e-posten och ofta även sådant som säkerhetskopiering och sårbarhetsanalys av installerade program.

Fler val än någonsin

Om du känner att du har tillräcklig koll på ditt onlineliv och har en begränsad budget så kan ett bra gratis virusskydd räcka långt. Och flera av de som dykt upp på senare år har faktiskt ett urval av de funktioner som vi ser i betalpaketen också. Gratisalternativen kommer ofta från samma företag som köpepakten.

Missa inte: Här kan du läsa vårt test av bästa betal-antivirus

Det är inte så motsägelsefullt, egentligen. Dels blir deras jobb lättare ju fler som har någon sorts skydd och hindrar att skadlig kod sprids på nätet, eller åtminstone bromsar spridningen. Dels funkar gratisprogrammen som prova på-versioner utan tidsbegränsning, där du ska lockas till att skaffa fullversionen med fler funktioner.

I år hittar vi fler gratisalternativ än någonsin tidigare, från superenkla och avskalade (men effektiva) till hela små säkerhetspaket som nästan är lika funktionsrika som betalprogrammen.