1. Få hjälp av Prestandaövervakaren

Prestandaövervakaren är ett bra verktyg i Windows 10. Det kan bland annat användas för att skapa en detaljerad rapport om eventuella problem som kan orsaka försämrad prestanda. Dessutom föreslås lämpliga lösningar på problemen.

För att skapa en rapport skriver du in perfmon /report i sökrutan och trycker på Enter-knappen. Observera att det ska finnas ett mellanslag mellan "perfmon" och snedstrecket.

Prestandaövervakaren
Prestandaövervakaren rapporterar om eventuella problem i systemet. Bli inte förvånad om det tar flera minuter i stället för de 60 sekunder som anges.

Du hittar en hel del detaljerad information i rapporten, men det bästa är att först titta på avsnittet Varningar. Där listas nämligen allvarliga problem som du bör åtgärda snarast.

Det är också värt att bläddra ner till Resursöversikt där du får reda på hur det står till med processorn, nätverk, hårddiskar och minne. Grönt betyder att allt är i ordning, gult att det kan finnas problem och rött att det finns problem.

Trimma datorn – så snabbar du upp ett segt Windows

Det syns även siffror som visar hur mycket de olika komponenterna används. Om något närmar sig 100 procent kan det vara läge att skaffa en snabbare processor, större hårddisk eller mer minne.

2. Starta Windows felsökningsläge

Windows 10 har ett mycket användbart verktyg som kan vara till hjälp att lösa diverse prestandaproblem. Det handlar om kontrollpanelen Felsökning som du enkelt kan hitta om du använder sökrutan.

Välj System och säkerhet, därefter väljer du Systemunderhåll och trycker på Nästa. Därefter är det bara att vänta på att Windows ska rensa systemet från skräpfiler och liknande.

System och säkerhet Windows
Via den inbyggda guiden för felsökning kan du få hjälp med att hålla datorn i trim.

Du kan eventuellt få se en dialogruta om att du bör köra med administratorsbehörighet för bästa resultat, i så fall är det bara att logga in med ett administratörskonto.

Stor guide: Kom igång med Windows Registry

3. Ta bort skadliga program från datorn

Ofta är det inte Windows i sig som är problemet, utan en massa skräpprogram som lägger beslag på systemresurserna. En del av dessa program kan ha följt med datorn vid inköp, andra kan du ha laddat ner i tron att de ska förbättra datorn. Bli inte förvånad om datorn blir betydligt raskare om du avinstallerar allt som du inte har konkret nytta av.

De flesta program kan du avinstallera via Kontrollpanelen, men när det kommer till vissa skadliga program kan det krävas att du använder dig av speciell mjukvara. Windows Defender följer med Windows 10, men andra säkerhetsprogram får du skaffa på egen hand.

Missa inte: Stor guide - Så slipper du bloatware på din Windows 10-dator 

Windows Defender Säkerhet
Windows Defender hjälper till att rensa bort skadliga program från din dator.

För att starta är det bara att skriva in Windows-säkerhet i sökrutan och trycka på Enter. Sedan låter du programmet i lugn och ro leta efter skadlig kod och ta bort det den hittar.

Snabbare internet – utan att köpa nya prylar