2. Få hjälp av Prestandaövervakaren

Prestandaövervakaren är ett annat bra verktyg i Windows 10. Det kan bland annat användas för att skapa en detaljerad rapport om eventuella problem som kan orsaka försämrad prestanda. Dessutom föreslås lämpliga lösningar på problemen.

För att skapa en rapport skriver du in perfmon /report i sökrutan och trycker på Enter-knappen. Observera att det ska finnas ett mellanslag mellan "perfmon" och snedstrecket.

Prestandaövervakaren
Prestandaövervakaren rapporterar om eventuella problem i systemet. Bli inte förvånad om det tar flera minuter i stället för de 60 sekunder som anges.

Du hittar en hel del detaljerad information i rapporten, men det bästa är att först titta på avsnittet Varningar. Där listas nämligen allvarliga problem som du bör åtgärda snarast.

Det är också värt att bläddra ner till Resursöversikt där du får reda på hur det står till med processorn, nätverk, hårddiskar och minne. Grönt betyder att allt är i ordning, gult att det kan finnas problem och rött att det finns problem.

Det syns även siffror som visar hur mycket de olika komponenterna används. Om något närmar sig 100 procent kan det vara läge att skaffa en snabbare processor, större hårddisk eller mer minne.