1. Hindra program och tjänster från att köras i bakgrunden

En orsak till att din Windows-dator kan kännas seg är du har för många program och tjänster som körs i bakgrunden. Troligtvis har du enbart glädje av vissa, resten kan du med fördel inaktivera. Den största skillnaden är vid uppstarten av datorn, ska den dra igång ett stort gäng bakgrundsprocesser varje gång du startar om kommer du få vänta en stund.

Missa inte: Allt du någonsin behöver veta om Windows 10

Börja med att starta Aktivitetshanteraren genom att trycka Ctrl-Shift-Esc, alternativt så högerklickar du i datumfältet i nedre högra hörnet av skärmen och väljer Aktivitetshanteraren i menyn som dyker upp.

Därefter klickar du på den lilla pilen med texten Mer information för att få upp samtliga alternativ. Välj sedan fliken Autostart, där ser du nämligen en lista över program och tjänster som aktiveras när du startar Windows.

Aktivitetshanteraren
Du kan använda Aktivitetshanteraren för att få information om vilka program och tjänster som aktiveras vid start.

För att stoppa ett program eller en tjänst från att aktiveras när datorn startar högerklickar du på namnet och väljer Inaktivera. Om du skulle ångra dig av någon anledning är det bara att välja Aktivera i stället. Kolumnen Startkonsekvens visar en uppskattning av hur mycket just det programmet påverkar datorns uppstartstid.

Namnet på vissa program och tjänster är självförklarande, medan andra kan vara svårare att lista ut vad det egentligen rör sig om. Är du osäker på vad som gäller är det bara att välja alternativet Sök online eller så gör du en manuell sökning på filnamnet.