Asus brukar kunna imponera oss med kvalitet till ett bra pris. Därför var vi nyfikna på Transformer Book Flip TP200SA, som på pappret såg riktigt imponerande ut. Lätt och tunn 11-tummare med elegant design, vikbar pekskärm för konvertering till surfplatteläge, moderna anslutningar, lång uppgiven batteritid och ett pris på tre och ett halvt tusen.

Det vi fick visade sig vara precis det. En tunn, lätt och snygg liten notebook med borstad metall i skärmlocket, men annars är ytorna i plast, även om de på vissa ställen har riktigt snygg fejkad metallfinish. Datorns känns ändå hyfsat solid och välbyggd och avrundade kanter och hörn gör den bekväm att bära.

Asus Transformer Book Flip TP200SA
Skärmen har 360 graders gångjärn. Om det är en viktig eller onödig funktion för dig får du avgöra själv. 

Nya snabba usb

Runtom hittar vi bland annat tre olika usb-portar, en 2.0, en 3.0 och en 3.1 med nya usb c-kontakten. Tangentbordet är välbyggt men kompakt i höjdled, istället har musplattan fått extra utrymme. Synd då att den brister lite i precision och har aningen laggig respons. Det är ingen katastrof, men vi har definitivt sett bättre.

Datorn har en bra ips-skärm, om än inte så högupplöst. 1366x768 bildpunkter räcker bra för enklare surf och kontorsjobb men det kan bli lite trångt på skärmen ibland. Skärmen har också lite tveksam maximal ljusstyrka och problem med reflexer, så utomhusjobb kan innebära problem. Touchkontrollen är utmärkt, även om skärmen svajar en hel del när vi petar på den.

Asus Transformer Book Flip TP200SA
På lite avstånd ser Transformer Book Flip betydligt dyrare och lyxigare ut än vad den faktiskt är. I händerna på en användare skiner budget-vibbarna igenom, men visst kan du impa på Macbook-ägarna på hipsterfiket. Så länge de inte sitter för nära.

Som alltid med sådana här datorer så är den inte särskilt bekväm som tablet. Men i vissa lägen kan det säkert vara praktiskt. Datorn känner själv av läget och du kan välja att Windows byter till surfplatteläge automatiskt. Det går dock ganska segt att switcha mellan lägena.