Nu när usb 3.1 med nya typ c-kontakten börjar bli vardag på nya moderkort och på allt från dyra lyxnotebooks och prestandamonster ända ner till billiga budget-bärbara, är det dags att börja se efter vad du ska ha den nya kontakten och dess kapacitet till. Det finns många intressanta möjligheter tack vare ökad strömförsörjning och stöd för nya tekniker över porten, men det mest uppenbara kanske fortfarande är att använda usb-porten för att ansluta en rejäl extern disk.

Dubbelt upp

Med usb 3.1 kan du få hastigheter på upp till 10 gigabit per sekund eller en teoretisk maxhastighet på 1,25 gigabyte per sekund. Som alltid med teoretiska maxhastigheter så ska vi trissa ner förväntningarna en aning, realistiska hastigheter ser ut att ligga på drygt 7 gigabit per sekund, eller runt 900 megabyte. Det är grovt räknat fortfarande en fördubbling mot usb 3.0 (eller 3.1 Gen 1, som den förvirrande nog också ibland kallas).

Sandisk Extreme 900
Är det ventilation på sidorna? Enheten tål stötar och slag men inte vatten, så kanske är det just lufthål.

Sandisk Extreme 900 är de första externa lagring vi sett som kommer nära till att utnyttja den hastigheten. Det är en extern ssd innesluten i ett stadigt aluminium chassi med mörkt tonade ytor. Om ”gallren” på sidorna är kylningshål eller bara ett designval har vi ingen information om. En snabb ssd kan bli lite varm, så det är möjligt att det behövs passiv kylning. Vi upplever dock aldrig att enheten blir särskilt varm under körning.

Installationen är obefintlig. Det är bara att plugga in och köra, i alla fall i vår Windows 10-dator. Det finns möjlighet att konfigurera disken med 128 bitars AES-kryptering med medföljande programmet SecureAccess. Det är hyfsat lättanvänt och ger dig ett privat ”vault” där du kan välja att lagra enskilda filer som då kräver lösenord för att komma åt. Det är inget unikt för Extreme 900 utan är ett program du kan ladda hem och använda till de flests Sansdisk-produkter.

Sandisk Extreme 900
SecureAccess, behändigt för den som inte vill att filer ska hamna i fel händer.

SanDisk Extreme 900 Portable SSD 480GB Pris vid test: 3299 kr.

Bästa pris just nu: 2645 kr