Genom att se till att Windows och alla installerade program ligger på en partition och alla dina data (dokument, musik, bilder, filmer och så vidare) på en annan förbättrar du säkerheten och gör det enklare att säkerhetskopiera. Det är ju endast den sistnämnda partitionen som du behöver ta regelbundna kopior av.

Att separera programmen och dokumenten är också en klok idé om du har valt att satsa på en snabb ssd-enhet i datorn. Vanligtvis är ju mängden lagringsutrymme begränsad på en sådan, så då kan du med fördel lägga dina dokument på en annan hårddisk i stället.

I den här guiden har vi valt att kalla den inbyggda startdisken för C och den andra för X, men den sistnämnda har gissningsvis en enhetsbokstav närmare början av alfabetet som D eller E.

Missa inte: Har du uppgraderat till Windows 10? Så här sparar du 25 GB utrymme på ett kick

Så här gör du för att flytta dina användar-mappar

1. Börja med att skapa en mapp på X som du förslagsvis kallar för Bibliotek eller något liknande.

2. Klicka därefter på söksymbolen i aktivitetsfältet, skriv in %userprofile% och tryck på enter-knappen.

3. Nu ska utforskaren öppna ett fönster som visar alla mapparna i ditt bibliotek på C. Högerklicka på Dokument i sidofältet och välj Egenskaper.

Dokument

4. Nu ska det öppnas ett fönster som heter Egenskaper för Dokument. Välj fliken Plats och därefter trycker du på knappen med namnet Flytta.

Egenskaper

5. I dialogrutan som visas kan du bläddra dig fram till din hårddisk och mappen som du skapade på X. Här skapar du en ny mapp som för enkelhets skull bör döpas till Dokument. Tryck sedan på Välj mapp och välj din nya Dokument-mapp.

Välj ett mål

6. Bekräfta att du vill flytta dina filer till den nya mappen. Sen är det bara att vänta tills flytten är klar.

7. Upprepa proceduren med mapparna för musik, bilder och filmer tills alla dina personliga filer har flyttats till X.