Ibland verkar det som om det fasta telefonnätet håller på att dö. Allt fler ringer bara med mobiler. Å andra sidan finns det bostäder som ligger illa till i förhållande till mobilmasterna. Samtal kommer inte fram eller det funkar bara att ringa om du står vid ett fönster eller i en del av bostaden.

Mobile dock från Gigaset kopplar ihop mobiltelefonen med en dect-telefon, alltså en trådlös telefon i det fasta nätet.

Du kan lägga mobilen på laddning på plattan. Samtalen skickas vidare till dect-telefonen. Om du ställer plattan där det är bra mobilmottagning kan du svara i dect-telefonen och prata med god samtalskvalitet i hela bostaden.

Jag har testat plattan för Iphone (det finns även en version för Android) med en dect från en annan tillverkare än Gigaset. Bruksanvisningen förutsätter att du är van vid att koppla ihop bluetoothprylar. Jag lyckades på fjärde försöket. Jag behövde inte leta upp någon manual till dect-stationen, den hade bara en knapp att trycka på för det som kallas paging som kopplade ihop den med mobile dock.

Det är fem saker som ska samverka – en mobil, en app, en dockningsstation, en dect-basstation och en dect-telefon. Så jag kanske inte ska vara missnöjd med att det tog tio minuter. Kanske går hopparningen enklare om även decten är från Gigaset. Då syns också information om vem som ringer på dectens display.

Det finns en app som hör till och som ska leda användaren steg-för-steg genom igångsättningen. Möjligen hade det gått snabbare om jag bara kört igång appen och inte försökt följa manualen.

Om du har flera dect-telefoner väljer du om samtalen ska skickas till en viss eller till alla.

Laddningen sker via en usb-sladd som följer med dockningsstationen. För Androidmobiler med trådlös laddning hade det förstås varit smidigare att slippa sladden.

Bild: Eva Wieselgren
Lägg luren. Mobilen är kopplad till dockningsstationen med sladd för laddningen och med bluetooth för kommunikationen. Du kan lägga ifrån dig mobilen och svara i dect-telefonen. Foto: Eva Wieselgren

Mobiledock LM550i för Iphone/LM550 för Android

Tillverkare: Gigaset
Anslutningar: Bluetooth, lightningkontakt/microusb för laddning
Räckvidd: Bluetooth upp till 10 meter, dect upp till 10 meter inomhus, 300 meter utomhus.
Laddning: Upp till 1000 mA
Passar med: Androidmobiler med bluetooth 4 och minst Android 4.4/Iphone 5 och senare.
Storlek: 14,8 x 8,8 x 5,8 cm
Vikt: 170 gram
Pris: 699 kronor
Mer info: Köp här


Inga missade mobilsamtal.
Fungerar även med decttelefoner av andra märken. 
Fungerar med två mobiler (av samma sort) samtidigt.


Lite krånglig att para.
Stöder inte trådlös laddning.

Betyg 6 av 10