Ashampoo är ett tyskt företag som ger ut en mängd av Windowsprogram, allt från videoredigering till antivirus. För det mesta har vi inte sett att deras produkter sticker ut tillräckligt mycket för ett test, utan det har handlat om enklare och billigare versioner av andra populärare program. Vi testar dessutom inte så mycket program, då det numera för det mesta finns bra webbtjänster och gratisprodukter som täcker de flesta användares behov.

Värt pengarna? 

Men en del verktyg kan vara väl värda att betala för och beskrivningen av Ashampoo Photo Recovery gjorde oss nyfikna. Det är ett program för att rädda och återskapa bilder som du av någon anledning lyckats radera av misstag.

Raderar du en fil och sedan tömmer papperskorgen i Windows är din fil inte borta för evigt, utan det är bara sökvägen till den som är borttagen. Ett smart program kan leta igenom disken efter sådana ”spökfiler”, läsa dem och återställa sökvägen eller skapa en ny fil, så länge platsen där filen låg inte använts och skrivits över med en ny fil.

Ashampoo Photo Recovery
Ashampoo Photo Recovery går att köpa som dvd i box, men det kostar 90 kr extra. De flesta lär nog föredra digital nerladdning.

Det här finns det flera gratisprogram som gör. Ashampoo Photo Recovery kostar 369 kronor. Så varför ska du betala för det? Programmet gör en del saker som vi inte sett att särskilt många andra gör. Det kan inte bara söka efter raderade filer, utan också efter bilder i pdf-er, Word-dokument, och till och med exe-filer.

Bilder är dessutom ett ”mjukare” medie än många andra filtyper. Det går ofta att återställa en del av en bild, enskilda frames i en animerad gif eller i en videofil, eller få ut en hyfsad ny jpeg med lite högre komprimering om en del data i den saknas, eller en raw-fil med lite mindre information. Detta påstår Ashampoo att Photo Recovery ska vara extra bra på.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning