Trots att de flesta av dagens routrar har både bra signalstyrka och räckvidd är det ändå inte säkert att de når fram till hemmets alla vrår. Har du många och tjocka väggar mellan routern och enheten som ska kopplas upp mot nätet kan hastigheten sjunka rejält om du kommer för långt bort från routern. Även störande elektriska apparater i hemmet och signaler från grannarnas trådlösa utrustning kan påverka och göra ditt surfande segare än det behöver vara.

En enkel och smidig lösning på problemet är att skaffa en repeater och förlänga ditt trådlösa nätverks räckvidd. RP-AC68U från Asus är en sådan repeater.

RP-AC68U
Asus RP-AC68U är en riktig klump som är 10 x 10 x 18 centimeter stor.

Du måste alltså ha en router installerad för att kunna använda RP-AC68U. Det funkar med vilken router som helst, men det bör helst vara en ac-router för att kunna utnyttja RP-AC68U fullt ut. Har du dessutom en router med WPS-funktion underlättar det installationen av RP-AC68U rejält. Även utan WPS går dock installationen smidigt och vi var igång på bara ett par minuter.

Finessrik

Det förinställda läget är repeterarläge (range extender mode) där du ansluter RP-AC68U trådlöst till routern och sedan ansluter enheter trådlöst till RP-AC68U. För optimal prestanda i detta läge bör repeatern placeras mellan routern och de enheter du vill ansluta. En indikator på RP-AC68U visar också signalstyrkan från routern där du bör ha minst två av tre staplar för att inte tappa prestanda.

Förutom att använda den som repeater kan du även använda RP-AC68U som åtkomstpunkt (access point mode). Då ansluter du den till en router (trådlös eller ej) med en nätverkskabel och kan sedan ansluta trådlöst med enheter till RP-AC68U.

Slutligen kan du, om du har en kompatibel router eller två RP-AC68U, använda dem som mediabrygga (media bridge mode). Den ena får då en routerfunktion och den andra en funktion som mediastation.

RP-AC68U har dock fler funktioner och finesser än så. På baksidan finns exempelvis fem gigabit-portar som gör att du kan ansluta trådbundna nätverksenheter. Där finns också en usb 3.0-port till vilken du kan ansluta en hårddisk för att skapa din egen NAS. Tack vare funktionen Aicloud kan du enkelt hantera dina filer på denna.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Asus RP-AC68U Pris vid test: 1519 kr.

Bästa pris just nu: 1795 kr