Datorerna blir snabbare, mindre och bättre. Men vi använder fortfarande samma, gamla metoder för att lagra data – och vi lär fortsätta göra det länge även om nya tekniker är på väg.

Det handlar om hårddiskar, både den klassiska mekaniska varianten med roterande magnetskivor och den modernare ssd-typen som använder flashminnen. Båda sorterna är förbrukningsvaror, den mekaniska på grund av att den slits ut och ssd:n för att minnena bara tål ett visst antal skrivningar.

Läs också: Därför heter din hårddisk C:

När en diskenhet slutar att fungera är enda räddningen att ha skött sin säkerhetskopiering. I den här artikeln fokuserar vi dock på vad du kan göra för att skydda dina data så länge lagringsenheterna fungerar som de ska.

Flera partitioner

Ett centralt begrepp när vi pratar om hårddiskar är partitioner. Enkelt uttryckt är det avdelningar på en och samma hårddisk som ser ut som separata diskar.

Om du använder verktyget Diskhantering i Windows för att titta på dina diskenheter ser du att din första disk har minst två partitioner och att alla inte har någon enhetsbokstav. En heter System Reserved och är mellan 100 megabyte (Windows 7) och 500 megabyte (Windows 10). Den används av systemet och får absolut inte röras.

Reserverad plats. Windows sätter alltid av en del av hårddisken för sina egna ändamål.
Reserverad plats. Windows sätter alltid av en del av hårddisken för sina egna ändamål.

Har du en fabriksbyggd dator finns oftast också en betydligt större partition för återställningsdata.

Resten av utrymmet är ditt att disponera. Diskhantering erbjuder en del möjligheter att storleksändra partitioner och ta bort eller lägga till. Vill du ha full frihet att ändra som du vill krävs dock ett externt program (se nedan).

Missa inte: Stort test: Bästa webbläsaren du kan köra just nu

Dela disken

Det finns en gammal tankegång om att ett effektivt sätt att skydda sina data är att dela upp sin enda hårddisk i två partitioner. Den ena ska då användas som systemdisk och den andra enbart för att lagra data.

Poängen är att om det skulle bli nödvändigt att formatera och installera om Windows ska detta kunna göras utan att påverka lagrade data. Det är helt riktigt tänkt och många förinstallerade datorer levereras på detta sätt för att underlätta fabriksåterställning.

Men det finns också nackdelar. Det är framför allt svårt att från början veta hur mycket utrymme som behövs för de olika delarna. Om du exempelvis installerar många program kan du plötsligt upptäcka att din systempartition är full, vilket framtvingar en massa flyttande av filer eller en bökig ändring av partitionernas storlek.

Dagens Windows-versioner har förbättrats rejält och det är ytterst sällan det verkligen är nödvändigt att börja om från början. Oftast går eventuella problem att lösa med en reparation. Och en partitionering hjälper inte ett dugg om hårddisken kraschar. Valet är ditt, men artikelförfattarens erfarenhet är att det går utmärkt att köra med allting på en enda partition.

Om det, till skillnad från partitioner, handlar om två fysiska hårddiskar blir situationen en annan. Då är det lämpligt att lagra data på en annan disk än systemdisken. Även där går det dock, med hjälp av dynamiska diskar, att slå ihop dem till en enda synlig enhet om så önskas.

Fler är bättre. Flera fysiska hårddiskar är att föredra framför partitioner.
Fler är bättre. Flera fysiska hårddiskar är att föredra framför partitioner.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Tid: 60 minuter

Det här behöver du:

  • Din dator, eventuellt komponenter (se lista) och i så fall också en stjärnmejsel.

Det här lär du dig:

  • Att göra dina hårddiskar så säkra som möjligt.