Windows 10 kan anpassas ganska långt för att passa användarens tycke och smak, men inte alltid lika långt som tidigare system.

Missa inte: Så sparar du utrymme i Windows 10

En sak som inte går att göra är till exempel att fixa rundade hörn på fönster som i Windows 7 (mejla oss om du känner till en lösning!) men du kan göra ganska mycket. Vi börjar med några grundläggande saker:

Öppna Start -> Inställningar -> Anpassning.

Bakgrund

Under Bakgrunder i listan till vänster kan du välja vilken bakgrund du vill ha på skrivbordet – ett foto, en färg eller något annat. Du kan också välja ett bildspel, vilket innebär att Windows bläddrar mellan de olika bilderna i en mapp.

Färger

Byt sedan till Färger i listan, där du väljer vilken accentfärg du vill ha på Aktivitetsfältet och i Start-menyn. Du kan också testa att kryssa i Välj en accentfärg från min bakgrund automatiskt. Då analyserar Windows bakgrundsbilden och väljer en färg den tycker passar.

Du kan också ge systemet en del transparens med alternativet Gör Start, Aktivitetsfältet och Åtgärdscenter genomskinliga.

Aero Glass

Saknar du Windows 7:s mer genomskinliga fönster kan du ladda ner Aero Glass and transparency for Windows 8.1, ett program som även fungerar med Windows 10 (se till att du inte råkar ladda ner Windows 8-versionen bara). Programmet har minimal effekt på den nya formen av program (Windows-appar), utan är mest för klassiska Windowsprogram.